Bloomberg: O Τσίπρας ρισκάρει πολιτική κατάρρευση προσπαθώντας να αλλάξει τον εκλογικό νόμο

Ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, προωθεί αλλαγές στον εκλογικό νόμο που μπορεί να αυξήσουν τις πιθανότητές του για άλλη μια θητεία, ωστόσο μπορεί να υπονομεύσουν την πολιτική σταθερότητα της χώρας μακροπρόθεσμα, αναφέρεται σε δημοσίευμα του Bloomberg.

Όπως υπογραμμίζεται, με 153 βουλευτές, η κυβέρνηση Τσίπρα απέχει πολύ
από την πλειοψηφία δύο τρίτων που χρειάζεται για να τεθούν σε ισχύ οι αλλαγές εγκαίρως ώστε να ισχύσει στις επόμενες εκλογές/

Οι αλλαγές αυτές μπορεί να βοηθήσουν τον Τσίπρα βραχυπρόθεσμα, καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ μάλλον θα προσελκύσει λιγότερες ψήφους από τη ΝΔ στις επόμενες εκλογές, «αλλά θα αφήσει επίσης το εύθραυστο πολιτικό σύστημα της Ελλάδας πιο εκτεθειμένο σε κατάρρευση- σε προηγούμενα πειράματα με πιο ισορροπημένο σύστημα, οι κυβερνήσεις διήρκεσαν λιγότερο από πέντε μήνες κατά μ.ο» αναφέρεται στο δημοσίευμα.

«Η ιστορία της απλής αναλογικής εκπροσώπησης στην Ελλάδα και την Ευρώπη προκαλεί απελπισία για τις προτεινόμενες αλλαγές» λέει στο Bloomberg ο Θανάσης Διαμαντόπουλος, καθηγητής του Παντείου Πανεπιστημίου. «Οι κυβερνητικοί συνασπισμοί δεν θα επιβιώνουν πολύ και θα είναι δυσλειτουργικοί, και η αστάθεια θα απομακρύνει πιθανούς επενδυτές» σημειώνει.

Αν και ο Τσίπρας υπόσχεται πως η αναταραχή έχει τελειώσει, οι επενδυτές δεν πείθονται, αναφέρεται στο δημοσίευμα, όπου σημειώνεται ότι η απόδοση των ελληνικών ομολόγων ήταν οι χειρότερες στον κόσμο μέσα στον τελευταίο μήνα, ενώ τις απώλειες στο Χρηματιστήριο Αθηνών ανταγωνίζονται μόνο αυτές στη Νιγηρία και τη Βενεζουέλα.

Η θητεία της κυβέρνησης λήγει το 2019, αλλά η μικρή πλειοψηφία του Τσίπρα και τα καθόλου δημοφιλή μέτρα που πρέπει να περάσει για να τηρήσει τους όρους του προγράμματος διάσωσης της Ευρωζώνης σημαίνουν πως υπάρχει πάντα η προοπτική πρόωρων εκλογών στη χώρα.

Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του Bloomberg, ο Αλέξης Τσίπρας φέρεται να «ποντάρει» στο ότι όποτε η χώρα πάει σε εκλογές, θα είναι σε θέση να επιβάλει επαναληπτικές, υπό τους νέους κανόνες, και μετά να σχηματίσει έναν συνασπισμό που θα υπερισχύσει της ΝΔ, σύμφωνα με τον Κώστα Παναγόπουλο, επικεφαλής της Alco. Εν αντιθέσει με τις μακρές διαπραγματεύσεις που έλαβαν χώρα στην Ισπανία, στην Ελλάδα το χρονικό περιθώριο είναι τρεις ημέρες- μετά η διερευνητική εντολή πάει στον επόμενο.

Κατά τον κ. Διαμαντόπουλο, οι προτεινόμενες αλλαγές θα κάνουν ακόμα πιο δύσκολο τον σχηματισμό κυβέρνησης, και ακόμα και αν δημιουργηθούν πλειοψηφίες θα μπορούν να «πιάνονται όμηροι» από μεμονωμένες ομάδες- ενώ τα εξτρεμιστικά κόμματα θα επωφελούνταν: «Πρόκειται για συνταγή για καταστροφή».

-- This feed and its contents are the property of The Huffington Post, and use is subject to our terms. It may be used for personal consumption, but may not be distributed on a website.

Keywords
Τυχαία Θέματα