Ληγμένα καλλυντικά: Μπορεί να χαλάσουν πριν από την ημερομηνία λήξης τους;

18:38 2/3/2024 - Πηγή: InStyle
Τα tips και οι ενδείξεις ότι το καλλυντικό σας είναι για πέταμα, ακόμα και αν δεν έχει περάσει η ημερομηνία λήξης του.

Αν λατρεύετε τα καλλυντικά και είστε παθιασμένη με την περιποίηση (με άλλα λόγια είστε beauty junkies, όπως κι εγώ), τότε πιθανότατα ανήκετε σε μία από τις δυο κατηγορίες: Σε εκείνη που θα κρατήσει κάτι για πάντα όταν και αν το χρειαστεί (δεν ξέρεις ποτέ). Και σε εκείνη που πετάει πρόωρα τα καλλυντικά για να αποφύγει την ανάπτυξη των μικροβίων. Ωστόσο, ξέρατε ότι υπάρχει

ένας πολύ απλός τρόπος για να ανακαλύψετε αν τα προϊόντα ομορφιάς σας έχουν χαλάσει;

View this post on Instagram

A post shared by Profile Salon Supplies (@profilesalonsupplies)

Πότε λήγουν τα καλλυντικά;

Τα προϊόντα περιποίησης του δέρματος, όπως ενυδατικές κρέμες, οροί και αντηλιακά, συνήθως έχουν χρόνο αντοχής που ποικίλλει από μερικούς μήνες έως λίγα χρόνια. Τα προϊόντα μακιγιάζ, όπως το foundation, η μάσκαρα (ακόμα και το κραγιόν), έχουν επίσης ημερομηνίες λήξης λόγω της ευαισθησίας των συστατικών τους στην πάροδο του χρόνου.

Σημειωτέον ότι οι κρέμες και υγρά προϊόντα τείνουν να λήγουν πιο γρήγορα από τα προϊόντα σε μορφή σκόνης.

Ένας εύκολος τρόπος για να υπολογίσετε τη διάρκεια ζωής ενός προϊόντος είναι να ελέγξετε τη συσκευασία στο πίσω μέρος. Εκεί θα δείτε ένα κουτάκι με έναν αριθμό. Αυτός αντικατοπτρίζει πόσους μήνες κρατάει η σύνθεση. Για τα καλλυντικά που ακόμα είναι σφραγισμένα, ένας γενικός κανόνας είναι να τα πετάτε μετά τους 30 μήνες.

View this post on Instagram

A post shared by Diane Terman PR (@dianetermanpr)

Μπορεί ένα καλλυντικό να χαλάσει πριν από την ημερομηνία λήξης του;

Δυστυχώς, ναι. Η χρήση των προϊόντων, η προσθήκη νερού (ή άλλων υγρών), και η έλλειψη κανόνων υγιεινής είναι καταλυτικοί παράγοντες. Για παράδειγμα όταν βάζετε μέσα στο βαζάκι τα δάχτυλά σας, μπορεί να μεταφέρετε βακτήρια. Αυτά μεταφέρονται και πολλαπλασιάζονται στη σύνθεση. Γι’ αυτό ιδανικά χρησιμοποιείτε μία μικρή σπάτουλα (που περιέχουν πολλές συσκευασίες) ή μια μπατονέτα. Επίσης, σημαντικό ρόλο παίζει η έκθεσή τους στην υγρασία, το άμεσο φως και οι ακραίες θερμοκρασίες.

Extra tip: Όταν ανοίγετε ένα καλλυντικό, σημειώστε την ημερομηνία στο μπουκάλι με έναν μαρκαδόρο. Ιδιαίτερα αν αυτό περιέχει φυσικά συστατικά ή DHA, διυδροξυασετόνη, (το χημικό που μπαίνει στα αυτομαυριστικά προϊόντα).

View this post on Instagram

A post shared by Leah Dubin (@leahandherskin)

Πώς να τσεκάρετε αν η σύνθεση έχει λήξει

Αφού ελέγξετε τη διάρκεια ζωής του προϊόντος στο πίσω μέρος, τσεκάρετε το περιεχόμενο. Λάβετε υπόψη το χρώμα, την υφή και τη μυρωδιά του προϊόντος. Πετάξτε οτιδήποτε μυρίζει άσχημα ή έχει αλλάξει σημαντικά σε χρώμα ή υφή. Μια υφή με κόκκους, ανωμαλίες ή πολύ ρευστή σύσταση, δεν είναι καλό σημάδι.

Κατά την εφαρμογή αν αισθάνεστε κάψιμο ή αν δείτε ότι η επιδερμίδα σας ξεφλουδίζει (και δεν αναφέρεται ως ένδειξη στο προϊόν), τότε αυτό είναι απόδειξη για να πετάξετε το καλλυντικό.

Οπότε αφού εντοπίσετε τα προϊόντα στο πίσω μέρος του συρταριού σας, κοιτάξτε, μυρίστε, και ρωτήστε τον εαυτό σας αν αξίζει τον κόπο να το κρατήσετε. Και αν δεν είστε σίγουρες, ίσως αξίζει να το ξανασκεφτείτε αυτή τη φορά.

Keywords
Τυχαία Θέματα