Δικαίωση για τους εργολάβους του ΧΥΤΑ Κερατέας

της Μαριάννας Τζάννε

Τρεις τεχνικές εταιρείες δικαιώνουν οι υπηρεσίες του υπουργείου Υποδομών για τις καθυστερήσεις και τις φωτιές που άναψε προ πενταετίας, ο ΧΥΤΑ της Κερατέας, κόντρα στις αποφάσεις της Περιφέρειας Αττικής.

Το έργο που περιλαμβανόταν στον προηγούμενο περιφερειακό σχεδιασμό και συνοδευόταν με ολοκληρωμένη μονάδα διαχείρισης απορριμμάτων, πέρασε από σαράντα κύματα και τελικά ακυρώθηκε, λόγω των οξύτατων αντιδράσεων της τοπικής κοινωνίας στην κατασκευή του.

Το Δεκέμβριο του 2010 με υπουργό Εσωτερικών

τον κ. Γιάννη Ραγκούση και υπουργό δημόσιας Τάξης τον Χρίστο Παπουτσή, αιφνιδιαστικά η τότε κυβέρνηση, παίρνει την πολιτική απόφαση να εισβάλλει στο χώρο, πιάνοντας στον ύπνο την τοπική κοινωνία, η οποία στην συνέχεια κήρυξε τον πόλεμο με τις γνωστές σε όλους συνέπειες για το έργο. Μολότοφ, πετροπόλεμος και οδοφράγματα για μήνες. Από τις οργισμένες αντιδράσεις δεν γλίτωσαν ούτε τα μηχανήματα του αναδόχου της κοινοπραξίας Μεσόγειος, Προέτ (εταιρεία του ομίλου J&P Άβαξ) και της Edraco θυγατρικής της Έδρασης Ψαλίδα.

Η σύρραξη που ακολούθησε πήρε ανεξέλεγκτες διαστάσεις και τα έργα πάγωσαν με τις εταιρείες να διεκδικούν αποζημιώσεις για τις απώλειες, τις σταλίες μηχανημάτων και τις μεγάλες καθυστερήσεις. Η κοινοπραξία υποβάλλει αίτημα θεραπείας πριν ένα χρόνο στο υπουργείο Υποδομών από το οποίο εξασφαλίζει θετική γνωμοδότηση από το Συμβούλιο Δημοσίων Έργων εναντίον της Περιφέρειας Αττικής, η οποία είχε απορρίψει από την τελική επιμέτρηση του έργου την αποζημίωση για σταλία εξοπλισμού.

Η νεότερη απόφαση κάνει δεκτή ολοκληρωτικά την αίτηση θεραπείας, ζητά να διορθωθεί η τελική επιμέτρηση και προτείνει την καταβολή αποζημίωσης ποσού 515.271 ευρώ, συν τις νόμιμες και συμβατικές υποχρεώσεις. Οι υπηρεσίες αποδέχονται ότι υπήρχαν σταλίες μηχανημάτων, οι οποίες προκύπτουν και από τα ημερολόγια που τηρούνται στο έργο, τονίζοντας ότι είναι προς το δημόσιο συμφέρον να μην επιλυθεί η διαφορά δικαστικά καθώς ο ανάδοχος θα διεκδικήσει μεγαλύτερη αποζημίωση από την αίτηση θεραπείας. Κατόπιν αυτών η απόφαση θα επιστρέψει στην Περιφέρεια Αττικής προκειμένου να διαμορφωθεί το τελικό ποσό της αποζημίωσης που πάντως η κοινοπραξία δεν βλέπει να εισπράττει νωρίτερα από την επόμενη διετία.

Keywords
Τυχαία Θέματα