25 χρόνια μετά την κλωνοποίηση της Ντόλι

Έκπληξη, δυσπιστία και μερικές φορές ένα αίσθημα φρίκης. Όταν στις 22 Φεβρουαρίου 1997 η είδηση ​​της πρώτης επιτυχημένης κλωνοποίησης ενός θηλαστικού με τη μορφή του προβάτου Ντόλι έγινε πρωτοσέλιδο σε όλο τον κόσμο, προκάλεσε τεράστιες αντιδράσεις.

Η ανακάλυψη πυροδότησε φαντασιώσεις, ελπίδες και φόβους, εκ των οποίων πολλά αποδείχθηκαν αβάσιμα. Στο εξώφυλλο του Spiegel παρέλασαν οι κλώνοι του Αδόλφου Χίτλερ, του Άλμπερτ Άινστάιν και της Κλαούντια Σίφερ.

Ο διάσημος Γερμανός ανοσιολόγος και γενετικός ερευνητής

Κλάους Ραγιέβσκι πίστευε ότι το αποτέλεσμα ήταν εργαστηριακό λάθος. «Εξακολουθώ να μην πιστεύω ότι είναι δυνατόν να γίνει κλωνοποίηση ενός εμβρύου από τα κύτταρα του σώματος», δήλωσε σε συνέδριο τρεις εβδομάδες μετά την ανακοίνωση της ανακάλυψης. Αλλά ήταν αυτός που έκανε λάθος.

Η Ντόλι αύξησε το ενδιαφέρον για την επιστήμη

25 χρόνια μετά, τα πράγματα έχουν καταλαγιάσει. Στο Ινστιτούτο Ρόσλιν του πανεπιστημίου του Εδιμβούργου, όπου κάποτε δημιουργήθηκε η Ντόλι, δεν γίνονται πλέον κλωνοποιήσεις. Ωστόσο, ο διευθυντής του ινστιτούτου Μπρους Γουάιτλο είναι ευγνώμων για το ενδιαφέρον γύρω από την επιστήμη που έφερε με τη γέννησή της η Ντόλι. «Έφερε τη βιολογία στο πρωινό και το δείπνο, τη βόλτα, στο λεωφορείο, παντού. Αυτή η αύξηση του ενδιαφέροντος για την επιστήμη και την ευαισθητοποίηση του κόσμου, είναι ίσως μια από τις μεγαλύτερες κληρονομιές της Ντόλι», δήλωσε ο επιστήμονας.

Η επιστημονική αξία της δημιουργίας της Ντόλυ δεν ήταν αυτή που περιέγραφαν τα πρωτοσέλιδα  πριν από 25 χρόνια – δεν ήταν η δημιουργία ενός γενετικά πανομοιότυπου αντιγράφου. Ηταν πιο σημαντικό να αποδειχθεί, ότι τα κύτταρα του σώματος, που έχουν ήδη μία συγκεκριμένη λειτουργία στον οργανισμό μετατρέπονται ξανά στα λεγόμενα βλαστοκύτταρα, των οποίων η λειτουργία δεν έχει ακόμη καθοριστεί.

Διαβάστε περισσότερα: DW

Keywords
Τυχαία Θέματα