Προειδοποίηση Ζάεφ για το «Μακεδονία»: Οι συνέπειες θα είναι σοβαρές και θα γίνουν άμεσα αισθητές και στους πολίτες

Με τη Συμφωνία των Πρεσπών να καταστρατηγείται και να κινδυνεύει ο πρώην πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας Ζόραν Ζάεφ αναλαμβάνει πρωτοβουλίες μαζί με τον Αλέξη Τσίπρα για τη στήριξή της. Στο πλαίσιο αυτό, ο πρώην ηγέτης της γειτονικής μας χώρα, πυκνώνει τις εμφανίσεις του και τις δημόσιες δηλώσεις του.

Με γνώμονα τη σημασία που έχει η πιστή τήρηση της Συμφωνίας των Πρεσπών ο Ζόραν Ζάεφ φρόντισε να στείλει αυστηρή προειδοποίηση στη νέα

πρόεδρο της χώρας του, Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα, που την Κυριακή (12/05) ορκίστηκε στο όνομα της «Μακεδονίας» αντίθετα με ό,τι προβλέπει το Σύνταγμα και η Συμφωνία των Πρεσπών.

«Σοβαρές συνέπειες  για το κράτος»

Ο κ. Ζάεφ κάλεσε τη νέα πρόεδρο να συμμορφωθεί με τους όρους της Συμφωνίας των Πρεσπών διαφορετικά οι συνέπειες θα είναι σοβαρές για το κράτος και θα γίνουν άμεσα αισθητές και στους πολίτες.

«Η μη συμμόρφωση επιφέρει ευθύνες αλλά και σοβαρές συνέπειες  για το κράτος που θα γίνουν άμεσα αισθητές από τους πολίτες. Η ευθύνη δεν είναι μόνο πολιτική αλλά και νομική. Και οι συνέπειες είναι δεκαετίες εχθρότητας με τις γειτονικές χώρες, με την Ευρωπαϊκή Ένωση, με τις Ηνωμένες Πολιτείες και τον ΟΗΕ» ανέφερε (OPEN) ο Ζόραν Ζάεφ καλώντας τον αρχηγό του VMRO και την πρόεδρο της Δημοκρατίας να σεβαστούν στο ακέραιο τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Πρόσθεσε πως «ο Μιτσκόφσκι και η πρόεδρος Σιλιάνοφσκα Ντάβκοβα έχουν επαναλάβει πολλές φορές ότι δεν σκοπεύουν  να ακυρώσουν τη Συμφωνία των Πρεσπών, παρόλο που δεν συμφωνούν με αυτήν. Ως εκ τούτου, ως κάτοχοι των ανώτατων κρατικών αξιωμάτων, θα πρέπει να σέβονται το Σύνταγμα, τη διεθνή Συμφωνία των Πρεσπών και τους νόμους».

⇒ Νωρίτερα, Ζόραν Ζάεφ και Αλέξης Τσίπρας συμφώνησαν το επόμενο διάστημα να αναλάβουν από κοινού πρωτοβουλίες για τη στήριξη και την εφαρμογή της Συμφωνίας, την προώθηση των σχέσεων των λαών της Ελλάδας και της Βόρειας Μακεδονίας και την ειρήνη και σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή.

Keywords
Τυχαία Θέματα