Πόλεμος Ισραήλ – Χαμάς: Θέμα ωρών η στρατιωτική επιχείρηση στη Γάζα - Τι πονοκεφαλιάζει τους στρατηγούς

Θέμα ωρών θεωρείται η χερσαία επίθεση του Ισραήλ στη Γάζα μετά και το τελεσίγραφο που έδωσε το Τελ Αβίβ προκειμένου να φύγουν από τη Λωρίδα της Γάζας τουλάχιστον 1,1 εκατ. πολίτες. Οι ειδικοί συνεχίζουν να αναλύουν την τροπή που θα μπορούσε να πάρει η σύγκρουση, αλλά και στις πιθανές απώλειες στα δύο στρατόπεδα.

Σύμφωνα με την New York Times, αν και δεν υπάρχει

διαφωνία στη νέα κυβέρνηση ενότητας για τη διάλυση της Χαμάς, υπάρχουν διαφωνίες τακτικής σχετικά με το πως θα πρέπει να ξεκινήσει η όποια επιχείρηση, αν θα ξεκινήσει μαζικά ή με ομάδες επιδρομών και με ποιον τρόπο θα συντονιστεί καλύτερα η συντριπτική ισχύς του Ισραήλ σε ξηρά, θάλασσα και κυρίως στον αέρα.

Πώς λειτουργεί η Χαμάς – Δεν θέλουν ανακατάληψη της Γάζας οι Ισραηλινοί

Οποιαδήποτε εισβολή στη Λωρίδα της Γάζας, μια μικρή, πυκνοκατοικημένη περιοχή 2,3 εκατομμυρίων ανθρώπων, θα ήταν τρομακτική. Η Χαμάς, η ισλαμιστική οργάνωση που ελέγχει τον παλαιστινιακό θύλακα εδώ και 17 χρόνια, γνωρίζει εξαιρετικά καλά το έδαφος, λειτουργεί σε ένα πολύπλοκο δίκτυο τούνελ λαθρεμπόρων, έχει κρύψει όπλα σε διάφορες τοποθεσίες και έχει χρησιμοποιήσει στο παρελθόν αμάχους ως ανθρώπινες ασπίδες.

Από τότε που παρέδωσαν τη Γάζα στους Παλαιστίνιους, οι Ισραηλινοί έχουν δείξει ότι δεν θέλουν να ανακαταλάβουν τη συγκεκριμένη περιοχή. Μάλιστα, πριν από δέκα χρόνια, κατά τη διάρκεια μίας σύγκρουσης, οι προβλέψεις του στρατού για τις απώλειες είχαν διαρρεύσει στα μέσα ενημέρωσης – πολλοί πιστεύουν ότι το έκανε ο Νετανιάχου για να γίνει πιο ρεαλιστικός ο δημόσιος διάλογος σχετικά με το κόστος της ανακατάληψης της Γάζας.

Πώς θα γίνει η χερσαία εισβολή

«Η χερσαία δραστηριότητα δεν είναι σκοπός – είναι ένα μέσο» για την επίτευξη του πολιτικού στόχου να διασφαλιστεί ότι η Χαμάς δεν θα μπορέσει ποτέ ξανά να επιτεθεί σε Ισραηλινούς, καθώς αυτό θα είναι αδύνατο μόνο με την αεροπορική δύναμη, δήλωσε ο κ. Yaar, που εξακολουθεί να είναι συνταγματάρχης στην εφεδρεία. Προειδοποίησε όμως ότι η ευθύνη για τη διακυβέρνηση του λαού της Γάζας «δεν είναι καλή για εμάς, ούτε για αυτούς.»

Οι χερσαίες επιχειρήσεις θα είναι ποικίλες, ενώ πρότεινε – κατάληψη κάποιων εδαφών, δημιουργία ενός ρυθμιστικού πεδίου μεταξύ διαφορετικών περιοχών, πραγματοποίηση επιδρομών βάσει πληροφοριών και ανακρίσεων, προσπάθεια εύρεσης και διάσωσης ομήρων και προσπάθεια εύρεσης και θανάτωσης στρατιωτών της Χαμάς. Είναι επίσης σαφές σε όλους, είπε, «ότι μια χερσαία επιχείρηση θα έχει υψηλό τίμημα σε ζωές Παλαιστινίων και σε ισραηλινές απώλειες.»

Τα άρματα μάχης του Ισραήλ πέρνουν θέση κοντά στα σύνορα με τη Γάζα

Ανησυχία για τη διάρκεια της χερσαίας επιχείρησης

Ο Amidror, στρατηγός εν αποστρατεία, δήλωσε ότι υπάρχει επίσης το ζήτημα του πώς θα ενθαρρυνθούν καλύτερα οι πολίτες να μετακινηθούν από τις πυκνοκατοικημένες πόλεις σε ασφαλέστερα εδάφη. Και πάνω από όλα κρέμεται το ερώτημα για το πόσο καιρό θα παραμείνουν οι ισραηλινές δυνάμεις.

«Δεν υπάρχει ούτε ένα μέλος του υπουργικού συμβουλίου που να μη συμφωνεί ότι η Χαμάς πρέπει να γίνει στάχτη», πρόσθεσε ο κ. Amidror. «Το πόσο καιρό θα πάρει, οι μέθοδοι, το πώς θα ελαχιστοποιηθεί ο αριθμός των απωλειών μεταξύ των αμάχων, αυτός είναι ο διάλογος.»

«Αν πρέπει να καταλάβουμε ολόκληρη τη Λωρίδα της Γάζας, θα το κάνουμε αργά αλλά σταθερά, ακόμη και αν χρειαστούν έξι μήνες», πρόσθεσε, απηχώντας όσα έχουν πει ανώτεροι αξιωματικοί.

Πολλοί αμφισβητούν τις δυνατότητες των ενόπλων δυνάμεων

Ορισμένοι ανώτεροι αξιωματούχοι αμφισβήτησαν κατά πόσον ο στρατός είναι σε θέση να διεξάγει αποτελεσματικά έναν σκληρό πόλεμο εναντίον ενός αξιοπρεπώς εξοπλισμένου και εκπαιδευμένου ανταρτικού κινήματος σε μια δομημένη περιοχή που είναι δική τους, είπαν οι αξιωματούχοι της άμυνας.

Αυτή τη φορά, λένε οι αξιωματούχοι, το Ισραήλ πρέπει να νικήσει τη Χαμάς ακόμη και με κόστος τους ομήρους και τους στρατιώτες του και μια εκτεταμένη εκστρατεία βομβαρδισμών που προκαλεί ήδη εκατοντάδες θανάτους αμάχων στη Γάζα.

Τι είχε συμβεί σε προηγούμενες συγκρούσεις μεταξύ Ισραήλ – Χαμάς

Σε προηγούμενες συγκρούσεις με τη Χαμάς στη Γάζα, συγκεκριμένα το 2009, υπήρχαν σημαντικές συζητήσεις για το αν θα πρέπει να επανακαταληφθεί το έδαφος και να καταστραφεί η Χαμάς, δήλωσε ο Ofer Shelah, πρώην νομοθέτης και ανώτερος ερευνητής στο Ινστιτούτο Μελετών Εθνικής Ασφάλειας στο Τελ Αβίβ. Το 2009, το ισραηλινό πεζικό εισήλθε στη Γάζα και προχώρησε τόσο καλά και με τόσο λίγες απώλειες που η κυβέρνηση του Ehud Olmert, του τότε πρωθυπουργού, διχάστηκε για το αν θα έπρεπε να συνεχιστεί η επιχείρηση.

Ο κ. Olmert και ο Yoav Gallant, τότε επικεφαλής της Νότιας Διοίκησης και τώρα υπουργός Άμυνας, ήθελαν να συνεχιστεί, είπε ο κ. Shelah. Άλλοι, όπως ο Ehud Barak, ο τότε υπουργός Άμυνας, υποστήριξαν με επιτυχία ότι είχε γίνει αρκετή ζημιά και ότι το Ισραήλ δεν ήθελε να διατηρήσει την ευθύνη για την ευημερία των Παλαιστινίων εκεί. Παρόμοια συζήτηση έγινε και στη σύγκρουση με τη Γάζα το 2014, όπου επίσης έγινε χερσαία εισβολή του Ισραήλ και κόστισε περισσότερες ισραηλινές ζωές από ό,τι το 2009, με την πίεση προς την κυβέρνηση να ανακαταλάβει τη Γάζα ή τμήματα αυτής.

Ο στρατός ενημέρωσε τότε το υπουργικό συμβούλιο ασφαλείας για τις πιθανές συνέπειες. Οι προβλέψεις τότε ήταν ότι θα χαθούν πολλές εκατοντάδες στρατιωτών και σχεδόν 10.000 νεκροί Παλαιστίνιοι. Ο στρατός είπε ότι οι ειρηνευτικές συμφωνίες με την Αίγυπτο και την Ιορδανία θα μπορούσαν να τεθούν σε κίνδυνο και ότι το οικονομικό κόστος του ελέγχου της Γάζας θα ήταν τεράστιο.

Θα συνεχίσει το Ισραήλ να τηρεί τους διεθνείς κανόνες;

Το ερώτημα είναι αν το Ισραήλ θα συνεχίσει να προσπαθεί όσο σκληρά έχει προσπαθήσει στο παρελθόν – όπως λένε οι επικριτές του, με μικρή επιτυχία – να υπακούει στους διεθνείς κανόνες πολέμου κατά της βλάβης αμάχων.

Ο πρόεδρος Μπάιντεν έχει προειδοποιήσει τον κ. Νετανιάχου να σεβαστεί τη Σύμβαση της Γενεύης και τους κανόνες του πολέμου, αλλά το Ισραήλ έχει ήδη αποφασίσει να αποκόψει τους κατοίκους της Γάζας από το ηλεκτρικό ρεύμα και το νερό και να βομβαρδίσει το επίσημο πέρασμα της Ράφα προς την Αίγυπτο.

Το Ισραήλ πιέζεται επίσης να δημιουργήσει έναν ανθρωπιστικό διάδρομο για να μεταφέρει επειγόντως την απαραίτητη βοήθεια στη Γάζα, αλλά αυτή η απόφαση δεν έχει ληφθεί ακόμη, σύμφωνα με τον αντισυνταγματάρχη Ρίτσαρντ Χεχτ, εκπρόσωπο του στρατού.

Τι μέλλει γενέσθαι για τη Γάζα

Όσο για το τι μπορεί να ακολουθήσει μετά για τη Γάζα, κάποιοι παραπέμπουν στο 2002, όταν τα ισραηλινά στρατεύματα κατέλαβαν μεγάλες περιοχές της κατεχόμενης Δυτικής Όχθης σε δύσκολες μάχες κατά τη διάρκεια της δεύτερης ιντιφάντα, της μεγαλύτερης ισραηλινής στρατιωτικής επιχείρησης εκεί από τον πόλεμο του 1967. Τα ισραηλινά στρατεύματα αποσύρθηκαν τελικά από τις πόλεις και συνέβαλαν στην ενίσχυση της κυριαρχίας της Παλαιστινιακής Αρχής εκεί.

Αλλά η Γάζα, είπε ο κ. Amidror, είναι διαφορετική- το Ισραήλ δεν έχει κανένα συμφέρον να την κρατήσει και τον πληθυσμό της. Ο κ. Shelah προτείνει ότι θα μπορούσε να είναι δυνατό για τις Ηνωμένες Πολιτείες να οργανώσουν έναν περιφερειακό συνασπισμό για να βοηθήσουν τη Γάζα, συμπεριλαμβανομένων της Αιγύπτου, των κρατών του Κόλπου και ακόμη και της Σαουδικής Αραβίας, ή να βοηθήσουν στην αποκατάσταση της Παλαιστινιακής Αρχής στην εξουσία εκεί.

Keywords
Τυχαία Θέματα