Ισραηλινός πρώην αρχικατάσκοπος: «Δύσκολο να βρεις χειρότερο πρόεδρο από τον Ραϊσι»

Μπορεί να βρέθηκε το ελικόπτερο του προέδρου του Ιράν Εμπραχίμ Ραΐσι, σύμφωνα με το Reuters, αλλά στη περίπτωση του μοιραίου για τους Ιρανούς σεναρίου, άραγε τι θα σημαίνει αυτό για τη χώρα και την σύγκρουση με το Ισραήλ; Τι αναφέρουν Ισραηλινοί αξιωματούχοι;

Σε περίπτωση που ο Ραΐσι έχασε τη ζωή του ή δεν είναι σε θέση να αναλάβει τα καθήκοντά του, «θα ήταν δύσκολο να βρεθεί κάποιος χειρότερος», δήλωσε ο πρώην αρχηγός πληροφοριών

του Ισραηλινού Στρατού, υποστράτηγος ε.α. Ταμίρ Χαϊμάν, μιλώντας στη Jerusalem Post.

Ο δε ειδικός στο Ιράν στο INSS όσο και του Κέντρου Πληροφοριών και Τραμοκρατίας Meir Amit, Ραζ Ζίμιτ, εκτιμάει ότι σύμφωνα με την ιεραρχία, σε περίπτωση θανάτου του Ραϊσι θα αναλάβει τη θέση του ο πρώτος αντιπρόεδρος, ο 69χρονος Μοχάμαντ Μοκμπέρ.

Στη συνέχεια, ο Μοχάμαντ Μοκμπέρ, θα συνεργαστεί με ένα ειδικό επίλεκτο προσωπικό για να ορίσει νέες εκλογές εντός 50 ημερών.

Σημειώνεται ότι τον Ιούλιο του 2010, η ΕΕ συμπεριέλαβε τον Μοκμπέρ σε έναν κατάλογο προσώπων και οντοτήτων που επέβαλε κυρώσεις για φερόμενη συμμετοχή στο θέμα «πυρηνικών ή βαλλιστικών δραστηριοτήτων». Μετά από δύο χρόνια, ο αξιωματούχος βγήκε από τη λίστα.

Ο δεύτερος στην ιρανική προεδρία είχε υπηρετήσει στο ιατρικό τμήμα του Σώματος των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης πριν από δεκαετίες.

Λέγεται ότι ο Μοκμπέρ πέτυχε την υψηλή του θέση μέσω του ότι διηύθυνε πολλά από τα οικονομικά του Αλί Χαμενεΐ για χρόνια, καθώς και ως κορυφαίος εμπειρογνώμονας για τον αγιατολάχ και τον Ραΐσι ώστε να αντέξει η ιρανική οικονομία επιδέξια στις δυτικές κυρώσεις για χρόνια.

Σύμφωνα με την ισραηλινή εφημερίδα, λέγεται ότι ο Μοκμπέρ εμπλέκεται και σε μηχανισμούς για να κρατήσει τις διάφορες εκλογικές περιφέρειες κοντά στους κορυφαίους ηγέτες του καθεστώτος.

Τι σημαίνει για τον πόλεμο στη Γάζα

Όσον αφορά τον αντίκτυπο στη συνεχιζόμενη σύγκρουση Ιράν-Ισραήλ, ο Χαϊμάν, ο οποίος είναι επί του παρόντος Εκτελεστικός Διευθυντής του Ινστιτούτου Μελετών Εθνικής Ασφάλειας (INSS), είπε: «Δεν θα είχε στρατηγικό αντίκτυπο, απλώς θα ήταν λιγότερο πονοκέφαλος στην επιλογή του επόμενου προέδρου».

Σημείωσε ότι ο Ιρανός πρόεδρος κατά κανόνα είναι «μια διοικητική πολιτική θέση και ότι υπάρχουν καθορισμένες διαδικασίες για την αντικατάστασή του».

Ο πρώην αρχηγός πληροφοριών του Ισραηλινού Στρατού, Αχαρόν Ζεεγέβ Φαρκάς, συμφώνησε με τον Χαϊμάν ότι εάν ο Ραΐσι είναι νεκρός, θα έχει μικρό αντίκτυπο, επειδή μόνο ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν, Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, λαμβάνει σημαντικές στρατηγικές αποφάσεις, όχι ο πρόεδρος.

Ψάχνοντας για τον διάδοχο του Χαμενεΐ

Παρά αυτές τις απόψεις, ο Χαμενεΐ είναι 85 ετών, έχει κακή υγεία εδώ και χρόνια και ο Ραΐσι θεωρείται τα τελευταία χρόνια ως ο κορυφαίος υποψήφιος για να διαδεχθεί τον Χαμενεΐ.

Ο Χαμενεΐ έλαβε σημαντικά μέτρα για να διασφαλίσει τις δύο εκλογικές νίκες του Ραΐσι, αποκλείοντας αρκετούς άλλους πρώην ανώτατους αξιωματούχους που μπορεί να του είχαν παρουσιάσει μια σοβαρή πρόκληση.

Εάν λοιπόν, ο Ραΐσι είναι νεκρός, μια νέα υπόγεια κούρσα για να βρεθεί ο διάδοχος του ανώτατου θρησκευτικού ηγέτη του Ιράν θα αναζωπυρωθεί, παρόλο που ο Ραΐσι δεν είχε κατ ‘ανάγκη «καπαρώσει» τη θέση.

Keywords
Τυχαία Θέματα