Γιατί βιάζεται ο Μπάιντεν να αντιμετωπίσει τον Τραμπ δημόσια;

Με το πρώτο ντιμπέιτ των υποψηφίων για τον προεδρικό θώκο στις ΗΠΑ να έχει κλείσει στις 27 Ιουνίου, αποτελεί ίσως έκπληξη που ο Τζο Μπάιντεν επιδιώκει να αναμετρηθεί τόσο νωρίς με τον αντίπαλό του Ντόναλντ Τραμπ. Έχει όμως τους λόγους του.

Τη Τετάρτη, η εκστρατεία του Μπάιντεν τάραξε τα νερά, προτείνοντας δημόσια τη διεξαγωγή της πρώτης προεδρικής συζήτησης κατά τρεις μήνες. Έτσι, ήρθε η πρόσκληση του CNN στους δύο υποψηφίου, να αναμετρηθούν στις 27 Ιουνίου στο πρώτο ντιμπέιτ των υποψηφίων το 2024, προετοιμάζοντας την πιο σημαντική στιγμή της κούρσας για τον Λευκό Οίκο.

«Όπως είπες: οπουδήποτε, οποτεδήποτε, σε οποιοδήποτε μέρος», δήλωσε ο Μπάιντεν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αφού ο πρόεδρος των Δημοκρατικών έθεσε για πρώτη φορά τους όρους του για να αντιμετωπίσει τον πρώην πρόεδρο στην εθνική τηλεόραση.

Σύμφωνα με τους New York Times, η κίνηση Μπάιντεν είχε σκοπό να τραβήξει την προσοχή των Αμερικανών πριν είναι πολύ αργά ενόψει των εκλογών. Οι σύμβουλοι του Μπάιντεν πίστευαν εδώ και καιρό ότι η συνειδητοποίηση ενός επαναληπτικού διαξιφισμού Τραμπ-Μάιντεν θα είναι βάλσαμο για τον δεύτερο, λόγω των εξαιρετικά πεσμένων ποσοστών του.

Όπως τονίζει το αμερικανικό δημοσίευμα, η διαφήμιση των δεκάδων εκατομμυρίων δολαρίων που απολαμβάνει ο Μπάιντεν, χάρη στους πανίσχυρους χορηγούς του, δεν έχει αλλάξει το δημοσκοπικό έλλειμμα.

Οι δικαστικές περιπέτειες του Τραμπ δεν ανέτρεψαν την τροχιά της κούρσας και τα σημαντικά πλεονεκτήματα σε μετρητά και μηχανισμούς του υποψηφίου των Δημοκρατικών δεν έχουν ακόμη κεφαλαιοποιηθεί πολιτικά.

Η επιλογή ενός πρόωρου ντιμπέιτ από τον Μπάιντεν ισοδυναμεί με μια δημόσια παραδοχή ότι υστερεί στην υποψηφιότητά του για επανεκλογή και ένα στοίχημα ότι ένα επιταχυνόμενο χρονοδιάγραμμα της συζήτησης θα αναγκάσει τους ψηφοφόρους να συντονιστούν ξανά στην πολιτική και να ξαναδούν σοβαρά πιθανότητα επιστροφής του Τραμπ στην εξουσία.

Την ίδια στιγμή, το timing του Ιουνίου είναι ένας τρόπος για να μετριαστούν οι κίνδυνοι από την τοποθέτηση ενός 81χρονου προέδρου ζωντανά επί 90 λεπτά.

Συμφωνώντας σε δύο ντιμπέιτ, αντί τριών, το επιτελείο του Μπάιντεν περιορίζει την έκθεσή του, ενώ η μεγάλη χρονική απόσταση από την ημέρα των εκλογών, δίνει περιθώρια στον Μπάιντεν -αλλά και στον Τραμπ- να έχουν ευκαιρίες ανάκαμψης εάν δεν αποδώσουν ικανοποιητικά στους τηλεοπτικούς δέκτες εκατομμυρίων υποψηφίων στις 27 Ιουνίου.

Keywords
Τυχαία Θέματα