Ευρωεκλογές: Τρεις νέες πανελλαδικές δημοσκοπήσεις δίνουν καθαρή νίκη της ΝΔ με μέσο όρο 33,5%

Τρεις νέες δημοσκοπήσεις είδαν σήμερα το φως της δημοσιότητας. Μια της Alco για τον τηλεοπτικό σταθμό Alpha, άλλη μια της Marc για τον Ant1 και μια τρίτη της Pulse για τον ΣΚΑΪ.

Και οι τρεις

δημοσκοπήσεις βγάζουν μέσο όρο ποσοστού για τη ΝΔ το 34% και 16% για τον ΣΥΡΙΖΑ και 13% για το ΠΑΣΟΚ. Η Ελληνική Λύση πέφτει κάτω από 8% και δίνει μέχη για την τέταρτη θέση με το ΚΚΕ.

Δημοσκόπηση της Marc

Ως προς την εκτίμηση ψήφου (αποτελέσματος ευρωεκλογών), τα κόμματα λαμβάνουν (σε παρένθεση η καθαρή πρόθεση ψήφου):

ΝΔ: 33,8% (30,7%)

ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ: 15,2% (13%)

ΠΑΣΟΚ: 12,2% (10,4%)

Ελληνική Λύση: 8,3% (7,2%)

ΚΚΕ: 8% (7%)

Πλεύση Ελευθερίας: 4,5% (3,7%)

Νίκη: 3,2% (2,5%)

Νέα Αριστερά: 3% (2,6%)

 ΜέΡΑ25: 3% (2,6%)

Φωνή Λογικής (Αφρ. Λατινοπούλου): 2,8% (2,4%)

Δημοκράτες (Ανδρ. Λοβέρδος): 2,5% (2%)

Στην Ελληνική Λύση και στη “Φωνή Λογικής” φαίνεται να κατευθύνεται, εξάλλου, το σώμα που είχε ψηφίσει στις εθνικές εκλογές το κόμμα “Σπαρτιάτες”, στο οποίο απαγορεύθηκε η κάθοδος στις ευρωεκλογές, ως κόμματος – “βιτρίνα” του πρωτόδικα καταδικασμένου για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης Ηλία Κασιδιάρη.

Στη συνολική αξιολόγηση της κυβέρνησης, 58,9% των πολιτών την κρίνει αρνητικά και μάλλον αρνητικά, ενώ 40,1% την κρίνει θετικά και μάλλον θετικά.

Η κομματική προέλευση της αδιευκρίνιστης ψήφου δείχνει ότι προέρχεται κυρίως από ψηφοφόρους της ΝΔ (39,1%), έπειτα από ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ (15,3%) και μετά από ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ (12,4%).

Alco: Ανεβαίνει η ΝΔ, οριακή πτώση για ΠΑΣΟΚ

Σύμφωνα με δημοσκόπηση της Alco, για λογαριασμό του τηλεοπτικού σταθμού Alpha, και σε αυτή την εκλογική αναμέτρηση οι πολίτες θα προσέλθουν να ψηφίσουν με βασικό κριτήριο την οικονομία, ενώ μεγαλώνει το ποσοστό όσων δηλώνουν ότι για αυτούς οι ευρωεκλογές είναι μία ευκαιρία για ψήφο διαμαρτυρίας.

Τα ευρήματα δείχνουν τη ΝΔ να προηγείται με μεγάλη διαφορά από τον ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος σταθεροποιείται στη δεύτερη θέση, αφήνοντας τρίτο το ΠΑΣΟΚ, ενώ η Ελληνική Λύση περνά έστω και οριακά πάνω από το ΚΚΕ.

Όπως προκύπτει, σε σχέση με τον Μάρτιο έχει αυξηθεί το ποσοστό όσων εμφανίζονται δυσαρεστημένοι από την απόδοση της κυβέρνησης.

Την ίδια ώρα, το 59% θεωρεί σωστή την απόφαση του Αρείου Πάγου κατά της συμμετοχής των Σπαρτιατών στις ευρωεκλογές.

Η εξέλιξη των τιμών θα επηρεάσει περισσότερο από όλα την επιλογή που θα κάνουν οι ψηφοφόροι στις ευρωεκλογές, με την οικονομία να ακολουθεί στη δεύτερη θέση πάνω από την απόδοση της κυβέρνησης και τις θέσεις των κομμάτων για την Ευρώπη.

Πάντως, το 65% δεν πιστεύει ότι τυχόν αρνητικό αποτέλεσμα για τη ΝΔ στις ευρωεκλογές θα δημιουργήσει ζήτημα σταθερότητας στη διακυβέρνηση.

Τα ευρήματα δείχνουν πάντως ότι ανεβαίνει το ποσοστό όσων δηλώνουν ότι οι ευρωεκλογές είναι για εκείνους μία ευκαιρία για ψήφο διαμαρτυρίας.

Στην πρόθεση ψήφου, η ΝΔ είναι πρώτη με 27%, ανεβαίνοντας 1,4 μονάδες σε σχέση με την προηγούμενη δημοσκόπηση της Alco. Μικρή άνοδο καταγράφει και ο ΣΥΡΙΖΑ που εμφανίζεται δεύτερος με 12,8%. Τρίτο το ΠΑΣΟΚ με 11% και οριακή πτώση 0,4%. Έπεται η Ελληνική Λύση με 8% που περνά το ΚΚΕ (7,5%). Όλα τα υπόλοιπα κόμματα κινούνται γύρω στο 3% ενώ οι αναποφάσιστοι αγγίζουν το 15,8%.

Στην εκτίμηση ψήφου, η ΝΔ κινείται από 30,5% έως 34,5% και ο ΣΥΡΙΖΑ από 14,5% έως 17,5%. Το ΠΑΣΟΚ κινείται από 11,5 μέχρι 14,5%, το ΚΚΕ από 8% έως 10%, η Ελληνική Λύση από 9% έως 11%.

Η Νίκη καταγράφει από 2,5% έως 4,5%, η Πλεύση Ελευθερίας από 2,3% έως 4,3%, το ΜέΡΑ25 από 1,5% έως 3%, η Νέα Αριστερά από 2,2% έως 3,7%, οι Δημοκράτες από 1,8% έως 3,3% και η Φωνή Λογικής από1,7% έως 3,2%. 

Δημοσκόπηση Pulse: Προβάδισμα 15 μονάδων για τη ΝΔ

Προβάδισμα 15 μονάδες καταγράφει η Νέα Δημοκρατία έναντι του ΣΥΡΙΖΑ στην πρόθεση ψήφου, σύμφωνα με τη νέα δημοσκόπηση της εταιρείας Pulse.

Στην εκτίμηση ψήφου, βάσει κατανομής των αναποφάσιστων, η ΝΔ συγκεντρώνει 33%, ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ 16% και το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ 12,5%. Ακολουθεί  η Ελληνική Λύση και πάλι τέταρτη με 9%, το ΚΚΕ με 8%, το κόμμα της Νίκης και η Πλεύση Ελευθερίας με 3,5%, η Νέα Αριστερά και το ΜέΡΑ25 με 3% και η Φωνή Λογικής με 2,4%. 

Στην πρόθεση ψήφου επί του συνόλου του δείγματος, και στο ερώτημα “αν την επόμενη Κυριακή είχαμε Ευρωεκλογές, τι θα ψηφίζατε” η ΝΔ προηγείται με 29%, μισή μονάδα υψηλότερα σε σχέση με την προηγούμενη δημοσκόπηση της Pulse (1-3 Απριλίου). Ακολουθεί ο ΣΥΡΙΖΑ ο οποίος φαίνεται να έχει εδραιωθεί στη δεύτερη θέση με 14% (έχοντας κερδίσει μια μονάδα), το ΠΑΣΟΚ έρχεται τρίτο με 11% και στη συνέχεια τέταρτη έρχεται η Ελληνική Λύση με 8%, εκτοπίζοντας από την τέταρτη θέση το ΚΚΕ που συγκεντρώνει 7%. Νίκη και Πλεύση Ελευθερίας συγκεντρώνουν 3%. Νέα Αριστερά και ΜέΡΑ25 συγκεντρώνουν 2,5% και η Φωνή Λογικής 2,1%. Οι αναποφάσιστοι φτάνουν το 12,5%.

Καταλληλότερος πρωθυπουργός

Στο ερώτημα ποιον θεωρείται καταλληλότερο πρωθυπουργό, ο Κυριάκος Μητσοτάκης προηγείται με μεγάλη διαφορά, 36% και ακολουθεί ο Στέφανος Κασσελάκης με 12%, ο Νίκος Ανδρουλάκης με 7%, ο Κυριάκος Βελόπουλος με 6%, ο Δημήτρης Κουτσούμπας με 5%, η Ζωή Κωνσταντοπούλου με 4%, ο Αλέξης Χαρίτσης με 2% και ο Δημήτρης Νατσιός με 1%. Επίσης, το 22% απαντάει κανένας.

Στην ερώτηση “αν θα πάτε να ψηφίσετε στις ερχόμενες Ευρωεκλογές”, το 74% λέει σίγουρα ναι, το 15% μάλλον ναι, το 3% μάλλον όχι και μόλις το 1% λέει σίγουρα όχι. Επιπλέον, το 7% δεν έχει αποφασίσει ακόμα.

Στην ίδια ερώτηση ανά πρόθεση ψήφου, το 80% όσων προτίθενται να ψηφίσουν ΝΔ δηλώνουν σίγουρα ναι, το 13% μάλλον ναι, το 5% δεν έχει αποφασίσει και το 2% μάλλον όχι. Από όσους προτίθενται να ψηφίσουν ΣΥΡΙΖΑ -ΠΣ το 81% λέει ότι σίγουρα θα πάει να ψηφίσει, το 12% μάλλον θα πάει, το 5% δεν έχει αποφασίσει και το 2% μάλλον δεν θα πάει.

Από εκείνους που προτίθενται να ψηφίσουν ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, το 77% απαντάει σίγουρα ναι, το 16% μάλλον ναι, 4% δεν έχει αποφασίσει και το 3% μάλλον όχι.

Όσον αφορά τους ψηφοφόρους που ανήκουν στη “Γκρίζα ζώνη”, το 35% λέει ότι σίγουρα θα πάει να ψηφίσει, το 30% μάλλον θα πάει, το 9% μάλλον όχι, το 7% σίγουρα όχι και ένα 19% δεν ξέρει, είτε δεν έχει αποφασίσει ακόμα.

Keywords
Αναζητήσεις
evroekloges-treis-nees-panelladikes-dimoskopiseis-dinoun-kathari-niki-tis-nd-me-meso-oro-335.htm
Τυχαία Θέματα