Super League: Πρωταθλητής Ελλάδας ο ΠΑΟΚ – Δεύτερη η ΑΕΚ – Τρίτος ο Ολυμπιακός, 2-2 με τον Παναθηναϊκό

Με γκολ των Μπράντον Τόμας (30’) και Τάισον (62’) ο ΠΑΟΚ πέρασε νικηφόρα από το «Κλεάνθης Βικελίδης», πανηγυρίζοντας το πρώτο του πρωτάθλημα από το 2019 και τέταρτο στην ιστορία του.

Ο Άρης είχε ισοφαρίσει προσωρινά με τον Λορέν Μορόν (47’), αλλά δεν μπόρεσε να βρει και δεύτερο γκολ παρά την κόκκινη κάρτα που αντίκρισε ο Γιάννης Μιχαηλίδης στο

78’. Ξέσπασμα χαράς για το 2-1 από όλους τους φίλους του «Δικεφάλου του Βορρά» που ξεχύθηκαν στους δρόμους της Θεσσαλονίκης αλλά και άλλων πόλεων. Παρατείνεται η αγωνία για ένα ευρωπαϊκό εισιτήριο για την ομάδα του Άκη Μάντζιου.

Το παιχνίδι ξεκίνησε, όπως ήταν λογικό, με μεγάλη ένταση. Προτού συμπληρωθεί μισό λεπτό, ο Μιχαηλίδης πήρε κίτρινη κάρτα για μαρκάρισμα πάνω στον Μορόν. Τα πολλά φάουλ και οι συνεχείς διακοπές δε βοήθησαν στο να βρει ρυθμό το ματς, με τον ΠΑΟΚ να έχει μια κεφαλιά με τον Τάισον στο 15’. Λίγο πριν το ημίωρο, οι γηπεδούχοι ζήτησαν πέναλτι σε μονομαχία του Μορόν με τον Ζόαν Σάστρε, ωστόσο διαιτητής και VAR έκριναν πως δεν υπήρχε κάτι μεμπτό.

Εν τέλει, οι φιλοξενούμενοι άνοιξαν το σκορ εκμεταλλευόμενοι λάθος του Μορόν. Ο Αντρίγια Ζίβκοβιτς πήρε την μπάλα, βρήκε τον Τόμας που πλάσαρε τον Χουλιάν Κούεστα για το 0-1. Οι «κίτρινοι» προσπάθησαν να αντιδράσουν και να ισοφαρίσουν πριν βγει το ημίχρονο, ωστόσο οι προσπάθειες των Κίκε Σαβέριο (41’) και Σάπι Σουλεϊμάνοφ (44’) δε βρήκαν στόχο.

Βρήκε, όμως, ο Μορόν και το έκανε με απίθανο τρόπο στο ξεκίνημα του δευτέρου μέρους. Οι γηπεδούχοι συνεργάστηκαν από τα δεξιά, ο Μόουζες Οντουμπάτζο έκανε τη σέντρα και ο Μορόν με εντυπωσιακό γυριστό σουτ έκανε το 1-1 – ξέσπασμα χαράς σε Χαριλάου και Νέα Φιλαδέλφεια για το 20ο γκολ του Ισπανού στη Super League που έφερνε το πρωτάθλημα στην ΑΕΚ.

Η χαρά, πάντως, κράτησε λίγα λεπτά στην «κίτρινη» πλευρά. Από τρομερή ενέργεια του Γιάννη Κωνσταντέλια που προσπέρασε τον Οντουμπάτζο, ο Τάισον με σουτ νίκησε τον Κουέστα για το 1-2, στέλνοντας ξανά το τρόπαιο στην Τούμπα. Από εκτέλεση φάουλ του Σουλεϊμάνοφ ο Φαμπιάνο Λέισμαν αστόχησε στο 71’ ενώ έξι λεπτά αργότερα οι φιλοξενούμενοι έμειναν με παίκτη λιγότερο λόγω της αποβολής του Μιχαηλίδη με δεύτερη κίτρινη.

Ο Ραζβάν Λουτσέσκου πέρασε τον Ίβαν Νάσμπεργκ στο ματς αντί του Κωνσταντέλια, με τους «ασπρόμαυρους» να προσπαθούν να ροκανίσουν τα τελευταία λεπτά χωρίς να πιεστούν. Ένα σουτ του Άλβαρο Ζαμόρα από δύσκολη θέση πέρασε έξω ενώ στο πέμπτο λεπτό των καθυστερήσεων ο Καρίμ Ανσαριφάρντ σπατάλησε τρομερή ευκαιρία να ισοφαρίσει με κεφαλιά και να στείλει τον τίτλο στην ΑΕΚ.

Το 1-2 έμεινε μέχρι τέλους, ο ΠΑΟΚ για τέταρτη φορά στην ιστορία του και πρώτη από το 2019 κατέκτησε τον τίτλο, εξασφαλίζοντας την παρουσία του στα προκριματικά του UEFA Champions League. Ο Άρης, από την άλλη, θα αντιμετωπίσει τον Παναθηναϊκό το ερχόμενο Σάββατο (25/5, 20:30 – Πανθεσσαλικό Στάδιο), με την ομάδα που θα κατακτήσει το Κύπελλο να εξασφαλίζει και την έξοδό της στην Ευρώπη, έπειτα από το 2-2 των «πράσινων» με τον Ολυμπιακό που τους άφησε στην τέταρτη θέση.

Διαιτητής: Όρελ Γκρίνφελντ (Ισραήλ)
Κίτρινες: Μοντόγια, Βερστράτε, Μάνου Γκαρθία – Μιχαηλίδης, Κεντζιόρα, Κωνσταντέλιας, Κοτάρσκι.
Κόκκινη: Μιχαηλίδης (78’)

Οι συνθέσεις:

ΆΡΗΣ (Άκης Μάντζιος): Κουέστα, Οντουμπάτζο, Μοντόγια (86’ Φεράρι), Μπράμπετς, Φαμπιάνο, Εμβοντό (86’ Φετφατζίδης), Νταρίντα, Σουλεϊμάνοφ (86’ Ανσαριφάρντ), Βερστράτε (66’ Μάνου Γκαρθία), Σαβέριο (72’ Ζαμόρα), Μορόν.

ΠΑΟΚ (Ραζβάν Λουτσέσκου): Κοτάρσκι, Σάστρε, Κεντζιόρα, Μιχαηλίδης, Μπάμπα, Σβαμπ, Μεϊτέ, Κωνσταντέλιας (80’ Νάσμπεργκ), Τάισον (65’ Ντεσπόντοφ), Α. Ζίβκοβιτς, Τόμας (65’ Σαμάτα).

*Στα τελευταία λεπτά αποβλήθηκε από τον πάγκο του ΠΑΟΚ ο Παντελής Κωνσταντινίδης.

*Μεγάλη ένταση στο φινάλε του ματς, με τον Ραζβάν Λουτσέσκου να γυρίζει προς την κερκίδα και να ανταλλάσσει λόγια με τους φίλους του Άρη.

Λουτσέσκου: «Είναι απίστευτο, είναι μαγικό, κερδίσαμε τον τίτλο για τον Ιβάν Σαββίδη»

Στα ουράνια πετούσε ο Ραζβάν Λουτσέσκου έπειτα από την κατάκτηση του πρωταθλήματος της Super League από την ομάδα του. Ο ΠΑΟΚ επικράτησε με 2-1 του Άρη στο «Κλεάνθης Βικελίδης», για την τελευταία αγωνιστική των Play Off, και τερμάτισε στην πρώτη θέση, στο +2 από την ΑΕΚ.

«Είναι απίστευτο, είναι μαγικό αυτό που συνέβη τη φετινή σεζόν. Δεν μας έδιναν καμία πιθανότητα για την Ευρώπη, για τον τίτλο. Φτάσαμε να κατακτούμε το πρωτάθλημα. Απίστευτο και το σημερινό παιχνίδι το πώς εξελίχτηκε με κόκκινη κάρτα εις βάρος μας στα τελευταία 15 λεπτά, με μεγάλη πίεση», είπε στην αρχική του τοποθέτηση στην κάμερα των συνδρομητικών καναλιών NovaSports ο Ρουμάνος τεχνικός επισημαίνοντας και την αποβολή του Γιάννη Μιχαηλίδη με δεύτερη κίτρινη κάρτα στο 78’.

Και προσέθεσε για το σημείο-κλειδί που οδήγησε τους «ασπρόμαυρους» στην επιτυχία: «Σε όλες τις δύσκολες στιγμές πιστέψαμε, δεν τα παρατήσαμε. Δείξαμε τον χαρακτήρα μας. Είχαμε δυσκολίες, αλλά πάντα τις προσπερνούσαμε». Στη συνέχεια, ο Λουτσέσκου αφιέρωσε τον τίτλο στον ιδιοκτήτη και πρόεδρο του συλλόγου, Ιβάν Σαββίδη: «Κερδίσαμε τον τίτλο, μια σπουδαία στιγμή για τον σύλλογο, κερδίσαμε για τον Ιβάν Σαββίδη. Αυτός δημιουργεί αυτή την ατμόσφαιρα, αυτός μας κρατάει ενωμένους, φέρνει τους παίκτες. Τον ευχαριστώ από καρδιάς για όσα έχει κάνει. Είναι ένα βήμα παραπάνω για τον ΠΑΟΚ φέτος. Γίναμε πιο ευρωπαϊκή ομάδα φτάνοντας ξανά στους ‘’8’’ του Conference League. Και αυτό είναι επίτευγμά του Ιβάν Σαββίδη».

Φυσικά, ο 54χρονος προπονητής δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει τους φίλους της ομάδας, λέγοντας χαρακτηριστικά πως «…μας έδωσαν αυτοπεποίθηση, μας είπαν ότι μας στηρίζουν και εχτές που ήρθαν να μας επισκεφτούν. Είναι ένας τίτλος αφιερωμένο για όλους τους φίλους του ΠΑΟΚ σε κάθε γωνιά της Θεσσαλονίκης, της χώρας, του πλανήτη» ενώ απένειμε τα εύσημα και σε όλους τους συνεργάτες του, «…στον Κυριάκο Κυριάκο, στον Μάκη Γκαγκάτση, τη Μαρία Γκοντσάρεβα. Φυσικά στον Γιώργο Σαββίδη, που ήταν συνεχώς δίπλα μας. Και όλο το staff μου που είναι πάντα στους παίκτες κοντά και τους βοηθάνε, τους μεταδίδουν τη θετική τους ενέργεια».

Νίκη χωρίς αντίκρισμα για την ΑΕΚ – 3-0 τη Λαμία

Νίκη χωρίς αντίκρισμα πέτυχε η ΑΕΚ στην τελευταία αγωνιστική της σεζόν 2023/24. Η Ένωση επικράτησε 3-0 της Λαμίας στην OPAP Arena αλλά την ίδια ώρα ο ΠΑΟΚ νικούσε (2-1) τον Άρη και κατέκτησε τον τίτλο. Τα γκολ πέτυχαν οι Λιούμπιτσιτς (20΄), Τσούμπερ (40΄), Σιμάνσκι (90+2΄).

Από το πρώτο ημίχρονο η ΑΕΚ «καθάρισε» το παιχνίδι. Στο 20ο λεπτό με ασίστ από… πλάγιο άουτ του Άμραμπατ, ο Λιούμπιτσιτς μπήκε στην περιοχή και πλάσαρε τον Χατζηεμμανουήλ για να ανοίξει το σκορ. Στο 40΄ ήταν η σειρά του Στίβεν Τσούμπερ να αξιοποιήσει την πάσα του Λιβάι Γκαρσία και να πετύχει το πρώτο του γκολ μετά από δύο μήνες, καθώς είχε ξαναβρεί δίχτυα στις 24 Φεβρουαρίου, ξανά με αντίπαλο τη Λαμία.

Από το ξεκίνημα του παιχνιδιού, αλλά ιδιαίτερα όταν διαμορφώθηκε το 2-0, περίπου 30.000 κόσμος στην OPAP Arena ήταν… κολλημένοι στις οθόνες των κινητών τους. Όπως τα παλιά χρόνια το φορητό ραδιόφωνο, έτσι στη σύγχρονη εποχή τα κινητά τηλέφωνα «έκρυβαν» απόψε τον μεγάλο πόθο των φίλων της ΑΕΚ για ένα γκολ του Άρη! Ήδη τα νέα για το προβάδισμα του ΠΑΟΚ στο «Βικελίδης» είχαν γίνει γνωστά κι έτσι οι ελπίδες της Ένωσης εναπόκεινται πλέον στους παίκτες του Άκη Μάντζιου.

Γκολ ο Άρης με το ξεκίνημα του Β΄ ημιχρόνου, έξαλλοι πανηγυρισμοί στη Νέα Φιλαδέλφεια! Ξανά προβάδισμα ο ΠΑΟΚ, αγωνία… Έτσι κύλησε το υπόλοιπο του αγώνα σε κερκίδα, πάγκο και αγωνιστικό χώρο αφού και οι παίκτες ενημερώνονταν διαρκώς για τις εξελίξεις στη Θεσσαλονίκη.

Ένα γκολ του Πόνσε που ακυρώθηκε μετά από παρέμβαση του VAR στο 65΄ και το τελικό 3-0 με κεφαλιά του Σιμάνσκι στο 90+2΄ ήταν οι σημαντικότερες φάσεις του Β΄ ημιχρόνου, με τους φίλους της ΑΕΚ να αποχωρούν απογοητευμένοι, αλλά χειροκροτώντας την ομάδα τους.

Διαιτητής: Μάρτεν Κρογκ (Δανία)

Κίτρινες: Βίντα

ΑΕΚ (Ματίας Αλμέιδα):  Αθανασιάδης, Ρότα (46΄ Πινέδα), Βίντα, Κάλενς, Χατζισαφί, Σιμάνσκι, Γιόνσον, Άμραμπατ (62΄ Ελίασον), Τσούμπερ (67΄ Αραούχο), Λιούμπισιτς (67΄ Γκατσίνοβιτς), Γκαρσία (62΄ Πόνσε)

ΛΑΜΙΑ (Λεωνίδας Βόκολος): Χατζηεμμανουήλ, Βασιλαντωνόπουλος, Τζανετόπουλος, Γιαννούτσος, Σίντκλεϊ (86΄ Κορνέζος), Τζανδάρης, Σαντάνα (85΄ Σιμόν), Τερεζίου (67΄ Μαρτίνεθ), Λέικ (46΄ Νούνιες), Μάλτσι (74΄ Τσούκαλος), Σλίβκα

Ο Ποντένσε «γύρισε» τον Ολυμπιακό απ’ το «πράσινο» 2-0 και τον έστειλε στην 3η θέση (2-2)

Στο ισόπαλο 2-2 έμεινε το μεγάλο clasico ανάμεσα στον Παναθηναϊκό και τον Ολυμπιακό, στη 10η και τελευταία αγωνιστική των play off, με τους «ερυθρόλευκους» να επιστρέφουν χάρις στην κλάση του Ντάνιελ Ποντένσε απ’ το εις βάρος τους 2-0, παίρνοντας στο τελευταίο 20λεπτο τον πολύτιμο βαθμό που τους έδωσε και μαθηματικά την 3η θέση και διασφάλισε την ευρωπαϊκή παρουσία τους την επόμενη σεζόν, μίνιμουμ μέσω του Conference League.

Την ίδια ώρα ο Παναθηναϊκός, αν κι αισθητά βελτιωμένος για 60 λεπτά έμεινε στην 4η θέση και για να εξασφαλίσει ευρωπαϊκή θέση στην επόμενη σεζόν, θα πρέπει να νικήσει τον Άρη στον τελικό του Κυπέλλου, που έγινε πλέον και τελικός… Ευρώπης για τις δύο ομάδες.

Στο πρώτο ημίχρονο ο Παναθηναϊκός κατάφερε να κυριαρχήσει απ’ τα πρώτα λεπτά, δημιουργώντας πολλές ευκαιρίες, απέναντι σε έναν Ολυμπιακό που έμοιαζε κουρασμένος και χωρίς πολλές εμπνεύσεις, χάνοντας διαρκώς την μπάλα. Στο 4’ ο Χουάνκαρ βρήκε στη περιοχή τον Γερεμέγεφ ο οποίος έφερε ωραία τη μπάλα μπροστά του παρά την πίεση του Κάρμο και σούταρε, αλλά ο Τζολάκης απέκρουσε.

Στο 11’ ο Μπακασέτας έγινε αποδέκτης της μπάλας εκτός περιοχής, κινήθηκε παράλληλα, έκανε και το συρτό σουτ με τον Τζολάκη να μπλοκάρει σταθερά, ενώ στο 21’ από κόρνερ του αρχηγού της Εθνικής προς τον Μαντσίνι, ο Αργεντινός σούταρε λίγο άουτ.

Ακολούθησε μία απίστευτη χαμένη ευκαιρία του Γερεμέγεφ στο 26’. Ο Μπερνάρ έβαλε την κόντρα, ο Μπακασέτας έκλεψε τη μπάλα και την άνοιξε με τη μία στον Σουηδό φορ που έφυγε τετ α τετ με τον Τζολάκη, αλλά πλάσαρε άουτ.

Ο τερματοφύλακας του Ολυμπιακού έδειξε καταπληκτικά αντανακλαστικά στο 39’ στο δυνατό σουτ του Μαντσίνι έξω απ’ την περιοχή, ενώ στο 45’ ο Μπακασέτας βρήκε χώρο έξω απ’ την περιοχή κι εκτέλεσε, με την μπάλα να κοντράρει στον Ρέτσο και να χτυπάει με δύναμη στο δεξί δοκάρι του Ολυμπιακού, φεύγοντας κόρνερ.

Στην επιθετικότητα του Παναθηναϊκού, οι «ερυθρόλευκοι» το μόνο που είχαν να αντιπαραβάλουν στο πρώτο ημίχρονο ήταν ένα εξαιρετικό σουτ του Ποντένσε στο 45’+2’ με το αριστερό το οποίο έδιωξε εξαιρετικά σε κόρνερ ο Λοντίγκιν.

Στο τρίτο λεπτό των καθυστερήσεων του ημιχρόνου, ο Μπακασέτας βρήκε στην περιοχή τον Μαντσίνι, ο οποίος ανατράπηκε απ’ τον Ρίτσαρντς. Ο Πορτογάλος ρέφερι Λουίς Γκοντίνιο έδειξε την άσπρη… βούλα, παίρνοντας και τη σχετική επιβεβαίωση απ’ το VAR (Μπρούνο Εστέβες) κι ο Μπακασέτας απ’ το σημείο του πέναλτι έκανε το 1-0 για τον Παναθηναϊκό στο 45’+5’.

Ο Ολυμπιακός συνήλθε στο δεύτερο ημίχρονο, μπήκε καλύτερα βοηθούμενος κι απ’ την είσοδο του Ιμπόρα και στο 52’ είχε μεγάλη ευκαιρία με τον Ελ Κααμπί που μετά από λάθος της άμυνας του Παναθηναϊκού σούταρε άουτ.

Στο 59’ ο Παναθηναϊκός πήρε προβάδισμα δύο τερμάτων με τον Μπερνάρ. Σε γρήγορη αντεπίθεση ο Χουάνκαρ έκανε παράλληλη μπαλιά προς τον Βραζιλιάνο μέσο ο οποίος με δυνατό συρτό σουτ έγραψε το 2-0 για τους «πράσινους».

Οι αλλαγές του Μεντιλίμπαρ «φρέσκαραν» τον Ολυμπιακό που έφτασε κοντά στο γκολ στο 67’ όμως το πλασέ του Ποντένσε η μπάλα χτύπησε στο δοκάρι κι έφυγε άουτ.

Στο 72’ ο Ποντένσε με ένα υπέροχο «σκαφτό» έξω απ’ την περιοχή «κρέμασε» τον Λοντίγκιν και μείωσε σε 2-1, ενώ στο 80’ από ωραία ενέργεια και σέντρα του Πορτογάλου από τα δεξιά, ο Γιόβετιτς με κεφαλιά ισοφάρισε σε 2-2 για τους Πειραιώτες.

Ο Παναθηναϊκός φάνηκε να απογοητεύεται μετά το 2-2, όμως στο 89’ οι «ερυθρόλευκοι» έμειναν με δέκα παίκτες λόγω αποβολής του Ποντένσε που χτύπησε τον Ρουμπέν και πήρε την άγουσα προς τα αποδυτήρια. Ακολούθησε μεγάλη ένταση ανάμεσα στους δυο πάγκους, με το παιχνίδι να ξεκινάει μετά από τέσσερα λεπτά χωρίς να αλλάξει κάτι ως προς το τελικό αποτέλεσμα.

Διαιτητής: Λουίς Γκοντίνιο (Πορτογαλία)
Κίτρινες: 42’ Μαντσίνι, 90+3’ Σπόραρ, 90’+5’ Γεντβάι – 65’ Ποντένσε, 90’+3’ Ζέλσον Μαρτίνς, 90’+7’ Τζολάκης
Αποβολές: 89’ Ποντένσε

Οι συνθέσεις των δύο ομάδων:

ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ (Χρήστος Κόντης): Λοντίγκιν, Κώτσιρας, Γεντβάι, Αράο, Χουάνκαρ (77’ Ζέκα), Ρουμπέν, Τσέριν (65’ Βιλένα), Μαντσίν (66’ Παλάσιος), Μπακασέτας, Μπερνάρ (77’ Βέρμπιτς), Γερεμέγεφ (77’ Γερεμέγεφ).

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ (Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ): Τζολάκης, Ροντινέι, Ρέτσος, Κάρμο, Ρίτσαρντς (76’ Κίνι), Όρτα (61’ Γιόβετιτς), Έσε, Καρβάλιο (46’ Ιμπόρα), Φορτούνης, Ποντένσε (62’ Ζέλσον Μαρτίνς), Ελ Κααμπί (90’+8’ Μασούρας).

Keywords
super league, super, league, ελλαδα, ΠΑΟΚ, ΑΕΚ, ολυμπιακος, παναθηναικος, super league, super, league, uefa champions league, champions league, γκολ, αρης, θεσσαλονικη, νέα, uefa, φετφατζίδης, play, novasports, staff, λαμια, opap, arena, φορ, κινηση στους δρομους, ομαδα διας, αλλαγη ωρας, Καλή Χρονιά, λεωνιδας τζανης, αλλαγη ωρας 2013, ξανα, opap, βημα, γωνια, ιβαν, κινητα, κινητα τηλεφωνα, κοντρα, οθονες, πιεση, ραδιοφωνο, τα νεα, ωρα, novasports, uefa, uefa champions league, αγωνια, απιστευτο, ατμοσφαιρα, αυτοπεποιθηση, αφιερωμενο, γκολ, γινει, δευτερο, δυναμη, διχτυα, δοκαρι, εγινε, ευκαιρια, ειπαν, ειπε, εμειναν, ενεργεια, εξι, εποχη, επιτυχια, εσε, ευρωπη, εφυγε, ζοαν, ιδια, ημιχρονο, κυπελλο, κωνσταντινιδης, λαθος, λογια, μαθηματικα, μεμπτο, μηνες, μιχαηλιδης, μαρια, ξεκινημα, ομαδα, παντα, ροτα, σαββατο, σεζον, σεντρα, συνεχεια, σειρα, τις δυσκολες στιγμες, τιτλος, φαουλ, φευγοντας, φυσικα, φορ, φορα, χαρα, arena, ενωση, ιδιαιτερα, μπροστα, ομαδες, ουρανια, παιχνιδι, play, staff, τουμπα, υπεροχο, ξεκινησε
Αναζητήσεις
super-league-protathlitis-elladas-o-paok--defteri-i-aek--tritos-o-olybiakos-2-2-me-ton-panathinaiko.htm
Τυχαία Θέματα