Τα γενέθλια του Άλμπερτ Αϊνστάιν

Γεννήθηκε στο Ουλμ της Γερμανίας στις 14 Μαρτίου 1879 και σπούδασε Φυσική στην Πολυτεχνική Ακαδημία της Ζυρίχης, στην Ελβετία. Το 1900, μετά την αποφοίτηση του, πήρε την ελβετική υπηκοότητα, δούλεψε για δύο μήνες ως καθηγητής μαθηματικών και το 1902 προσλήφθηκε ως εξεταστής στο Ελβετικό Γραφείο Ευρεσιτεχνιών στη Βέρνη.

Η περίοδος που ακολούθησε, ήταν ιδιαίτερα παραγωγική για το νεαρό επιστήμονα, καθώς ανέπτυξε μια σειρά από θεωρίες που, για πρώτη φορά, διακήρυξαν την ισοδυναμία της μάζας προς την ενέργεια και έδωσαν νέο περιεχόμενο στο χώρο, το χρόνο και τη βαρύτητα.

Οι νέες αυτές

θεωρίες ήταν επανάσταση για την επιστημονική και φιλοσοφική έρευνα και απετέλεσαν μια ριζική αναθεώρηση της παλαιάς Φυσικής του Νεύτωνα.

Το 1905 δημοσίευσε τέσσερα άρθρα στο γερμανικό επιστημονικό περιοδικό, Χρονικά της Φυσικής.

Στο πρώτο από τα οποία εξηγούσε το φωτοηλεκτρικό φαινόμενο. Για την εργασία του αυτή κέρδισε το βραβείο Νόμπελ το 1921. Στηρίχθηκε στην υπόθεση της κβάντωσης η οποία είχε εισαχθεί μερικά χρόνια νωρίτερα από τον Πλανκ για την ερμηνεία της ακτινοβολίας του μέλανος σώματος. Οι δύο αυτές εργασίες των Πλανκ και Αϊνστάιν αποτέλεσαν την αρχή της κβαντικής μηχανικής.

Στην πορεία ο Αϊνστάιν εναντιώθηκε στη θεωρία των κβάντα, γιατί δεν μπορούσε να πιστέψει ότι οι νόμοι της φυσικής μπορούν να εμπεριέχουν τύχη. Με τα δικά του λόγια: «Δεν μπορώ να πιστέψω ότι ο Θεός παίζει ζάρια με τον κόσμο».

Στο τρίτο από τα άρθρα που δημοσίευσε το 1905 ο Αϊνστάιν διατύπωσε την θεωρία της σχετικότητας και στο τέταρτο έδειξε ότι από αυτήν συνάγεται ο διάσημος τύπος E = mc2 που δηλώνει την ισοδυναμία αλληλομετατροπής ενέργειας και μάζας, ορίζοντας ως ενιαίο χώρο την υλοενέργεια. Αυτό σημαίνει πως η ενέργεια που μπορεί να παράξει οτιδήποτε εξαρτάται από τη μάζα του.

Τον Νοέμβριο του 1915, ο Αϊνστάιν παρουσίασε τη γενική θεωρία της σχετικότητας σε μία σειρά διαλέξεων ενώπιον της Πρωσικής Ακαδημίας Επιστημών. Το 1919, κατά τη διάρκεια μίας ηλιακής έκλειψης, ο σερ Άρθουρ Έντινγκτον παρακολούθησε το φως αστέρων καθώς αυτοί περνούσαν κοντά από τον ήλιο. Οι μετρήσεις του συμφωνούσαν με τη θεωρία της σχετικότητας και το γεγονός αυτό έκανε τον Αϊνστάιν διάσημο. Το 1940 ο Άλμπερτ Αϊνστάιν πολιτογραφήθηκε Αμερικανός.

Σε ότι αφορά στην προσωπική του ζωή, ο Αϊνστάιν το 1903 παντρεύτηκε την συμφοιτήτριά του Μίλεβα Μάριτς, με την οποία απέκτησε δύο παιδιά, τον Χανς Άλμπερτ και τον Έντουαρτ.

Το 1919, μετά το διαζύγιό του με την Μίλεβα, παντρεύτηκε την ξαδέλφη του, Έλσα. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Άλμπερτ Αϊνστάιν είχε υποσχεθεί στην πρώτη σύζυγό του, Μίλεβα Μάριτς, ότι αν του έδινε το διαζύγιο, θα της έδινε τα χρήματα που θα εξασφάλιζε από το βραβείο Νόμπελ, προκειμένου να χρησιμοποιηθούν γι’ αυτήν και για την ανατροφή των παιδιών τους.

Το 1952 ο Αϊνστάιν αρνήθηκε να αναλάβει την προεδρία του νεοσύστατου τότε κράτους του Ισραήλ.

Εκτός από την αγάπη του για τη φυσική, αγαπούσε επίσης και τη μουσική καθώς έπαιζε βιολί. Απεβίωσε στο Πρίνστον του Νιού Τζέρσεϊ στις 18 Απριλίου του 1955.

Keywords
Τυχαία Θέματα