Πρωινό σχόλιο: Πλεόνασμα ρεκόρ, υπερδιπλάσια ανάπτυξη στην ΕΕ, ρεκόρ το ΧΑ αλλά και η Wall Street

08:19 16/5/2024 - Πηγή: Emea.gr

Με την αγορά σε mode ανοδικής διάσπασης, το Γενικό Δείκτη μία ανάσα από τις 1.500 μονάδες τα άστρα φαίνεται ότι ευθυγραμμίζονται σε μία θετική συγκυρία. Πολλά θετικά νέα προέκυψαν χθες και αναμένονται και σήμερα. Ο προϋπολογισμός έβγαλε πρωτογενές πλεόνασμα 3,25 δισ. ευρώ, με αυξημένα έσοδα 22,5 δισ. ευρώ κυρίως από φόρους, αλλά και μείωση των δαπανών.

Περιττό να προσθέσουμε ότι αυτό δίνει ευελιξία στην

κυβέρνηση να ασκήσει την πολιτική της που θα μας απαλλάξει από τον στενό κορσέ και τη μουρμούρα των Γερμανών (οι οποίοι έδωσαν τις μεγαλύτερες αυξήσεις μισθών στην Ευρώπη, αλλά γκρινιάζουν στους άλλους και τώρα θα πρέπει να κάνουμε το σταυρό μας, μην τυχόν και φρενάρουν τη μείωση του πληθωρισμού, όχι για τον Ιούνιο που έχει κλειδώσει, αλλά για τη δεύτερη μείωση στη συνέχεια).

Το άλλο καλό νέο είναι ότι παρά την μείωση κατά 0,1% των εκτιμήσεων της ΕΕ για την ανάπτυξη στην Ελλάδα φέτος σε 2,2% από 2,3% προβλέπεται και πάλι όμως διπλάσια και πλέον ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας έναντι της ανάπτυξης στην Ευρώπη. Η Ευρωζώνη θα έχει ανάπτυξη 0,8% και η ΕΕ 1% σύμφωνα με της προβλέψεις της Επιτροπής.

Με το πλεόνασμα που χτίζει η κυβέρνηση, το μαξιλάρι που υπάρχει ήδη και την ανάπτυξη που αναμένεται, η Ελλάδα θα μειώσει ταχύτερα από οποιονδήποτε άλλον στην Ευρώπη, το δημόσιο χρέος.

Την πρωτιά στο Ταμείο Ανάκαμψης την ξέρουμε όλοι οπότε να ευχηθούμε να συνεχιστεί έτσι, διότι θα φέρει επενδύσεις, ανάπτυξη και πρόοδο στις ελληνικές επιχειρήσεις. Και στις τράπεζες που θα συμπληρώσουν με δάνεια.

Πριν πάμε στις τράπεζες να πούμε ότι βελτιώνονται ξανά στις ΗΠΑ, τα στοιχήματα για μειώσεις επιτοκίων από τη Fed και περιμένουν τώρα δύο μειώσεις και συνολικά πτώση των επιτοκίων κατά 0,50% μετά τον Ιούνιο και μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου.

Η μέτρηση του πληθωρισμού αποδείχθηκε ελπιδοφόρα εκτιμάται τελικά ως πολύ θετική από την αγορά και η Wall Street έκανε ρεκόρ. Η Τεχνητή Νοημοσύνη θριαμβεύει και μαζί της αρκετές από τις μεγάλες 7 και ειδικά η NVDIA, και ο Μπάφετ που μαζεύει ρευστό σα φιλάργυρος Σκρουτζ, έχει όμως χτίσει θέση 6,7 δισ. δολαρίων στις ασφάλειες Chubb και συνεχίζει.

Για το τέλος αφήσαμε τα δικά μας. Η αγορά είναι δυνατή. Η Εθνική Τράπεζα ηγείται, αλλά η Eurobank και η Alpha Bank ανακοινώνουν σήμερα κέρδη στα αποτελέσματα της χρονιάς και η εκτίμηση της αγοράς είναι ότι θα έχουν εικόνα περίπου ανάλογη της Εθνικής Τράπεζας και της Πειραιώς στις βασικές γραμμές που αφορούν έσοδα και περιθώρια, καθώς και ότι πολύ πιο δυνατά τρίμηνα θα είναι τα επόμενα τρίμηνα.

Για το τέλος αφήσαμε τη σφήνα της ιταλικής TeamSystem με μικρό ποσοστό 0,57% στο μετοχολόγιο της EpsilonNet. Είναι διατεθειμένη να πουλήσει λέει, αλλά το ερώτημα είναι αν μπορεί να εμποδίσει το σχήμα των τριών, να συγκεντρώσει ποσοστό άνω του 90%.

Keywords
Αναζητήσεις
proino-scholio-pleonasma-rekor-yperdiplasia-anaptyxi-stin-ee-rekor-to-cha-alla-kai-i-wall-street.htm
Τυχαία Θέματα