Πρωϊνό Σχόλιο: Ο Μάιος και τα τείχη του φόβου!

08:33 9/5/2024 - Πηγή: Emea.gr

Μεγάλη δυναμική επιδεικνύει το ΧΑ. Μετά από ξαφνική μεγάλη διόρθωση τον Απρίλιο και αφού είχε σταματήσει την ανοδική προσπάθεια συσσωρευόμενο όλο το Μάρτιο, ξέσπασε στις τελευταίες συνεδριάσεις και σημειώνει άνοδο περίπου 110 μονάδων από τα χαμηλά των 1.357 μονάδων στις 16 Απριλίου.

Η άνοδος συνοδεύεται από απρόσμενα μεγάλες συναλλαγές που έγιναν αντιληπτές ακόμα και σε συνεδριάσεις πριν τη Μεγάλη Εβδομάδα ή κατά τη διάρκειά της, οι οποίες τράβηξαν την προσοχή του επενδυτικού κοινού.

Οι συνεδριάσεις αυτές συνοδεύονταν από μεγάλες συναλλαγές σε πακέτα σε τραπεζικά ή άλλα blue

chips και απέκτησαν νόημα μετά τις ανακοινώσεις αποτελεσμάτων πρώτου τριμήνου της Εθνικής Τράπεζας και της Τράπεζας Πειραιώς.

Έτσι ο Γενικός Δείκτης σημειώνει νέα υψηλά 13 ετών, υπάρχουν μετοχές που σημειώνουν νέα ιστορικά υψηλά όπως η CENERGY και το Jumbo και το deal στην Epsilon Net  είναι το τελευταίο επεισόδιο από αυτά που αρχίζουν να εκτυλίσσονται στην αγορά η οποία προσδοκά και άλλα.

Μετά την αναβάθμιση των προοπτικών της Ελλάδας σε θετικές από τον οίκο S&P, ήρθε η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας για την Εθνική Τράπεζα και γίνεται φανερό ότι τη σκυτάλη των αναβαθμίσεων μπορούν να πάρουν στη συνέχεια και άλλες τράπεζες και εισηγμένες που έχουν σενάρια ανάπτυξης και κερδοφορίας.

Όλα αυτά συμβαίνουν σε μία περίοδο με έντονο γεωπολιτικό ρίσκο, με πληθωρισμό που είναι επίμονος αλλά υποχωρεί – περισσότερο στην Ευρώπη που αναμένει την πρώτη μείωση των επιτοκίων τον Ιούνιο από την ΕΚΤ. Οι ΗΠΑ φαίνεται ότι μπορεί να καθυστερήσουν αλλά τα επιτόκια θα μειωθούν κι εκεί, ενώ το σενάριο της ήπιας προσγείωσης έχει κερδίσει ξανά πιστούς στην άλλη άκρη του Ατλαντικού.

Σε αυτό το κλίμα οι επενδυτές θυμούνται ότι το Μάιο οι Αμερικανοί διαχειριστές πουλάνε, μόνο που και στις ΗΠΑ όπως και στο ΧΑ είδαμε πωλήσεις. Εμείς το Μάρτιο και μετά τον Απρίλιο, οι Αμερικανοί αργότερα από εμάς τον Απρίλιο.

Με ακριβά ακόμα επιτόκια και με γεωπολιτικές εντάσεις οι αγορές πάνε για πωλήσεις το Μάιο ή τελικά ισχύει το άλλο και οι αγορές σκαρφαλώνουν στα τείχη του φόβου;

Keywords
Αναζητήσεις
proino-scholio-o-maios-kai-ta-teichi-tou-fovou.htm
Τυχαία Θέματα