Sniper: Πως έκρυψαν την άνοδο, η διασπορά της Jumbo, η ΤΙΤΑΝ και η Νέα Υόρκη, οι προσπάθειες του Γιώργου Στάσση και τα νέα ρεκόρ του ΔΑΑ

08:10 10/5/2024 - Πηγή: Emea.gr

Ξεγέλασε χθες το ΧΑ πολλούς. Κάποιοι κοιτάζουν το ποσοστό της ανόδου και νομίζουν ότι ήταν μικρό. Ότι η αγορά κρατήθηκε δύσκολα στο τέλος. Αλλά αυτό δεν έχει σχέση με την πραγματικότητα. Άλλη είναι η εικόνα.

Πρώτα από όλα η αγορά δεν είχε καμιά σοβαρή υποχώρηση και δεύτερον η πραγματική δυναμική κρύφθηκε στους δείκτες επειδή διόρθωσαν τίτλοι με βάρος, και κάποιοι έχασαν σημαντικό ποσοστό. Αλλά η διόρθωση ήταν περιορισμένη σε μικρό μέρος του ταμπλό και γι αυτό η αγορά δεν είχε κανένα πρόβλημα.

Δε λέμε ότι θα γίνεται το ίδιο κάθε μέρα, λέμε μόνον τι έγινε χθες. Αλλά δεν μπορεί και

το Jumbo να χάνει κάθε μέρα ποσοστό 7,33%. Γιατί το βάρος στην πτώση από εκεί ήταν.

Πιο συγκεκριμένα, στις 25 μετοχές του FTSE της μεγάλης κεφαλαιοποίησης διόρθωσαν μόνον 7. Έπειτα το Jumbo, ειδικά στο συγκεκριμένο δείκτη, έχει πολύ μεγάλη βαρύτητα. Συμμετέχει με 6,619%, δηλαδή είναι το έβδομο βαρύτερο χαρτί, έχει μεγάλη διασπορά και ποσοστό στάθμισης 81%. Και η πτώση ήταν μεγάλη. Με τόσο μεγάλο ποσοστό μεταβολής στην τιμή, η βαρύτητα μεγαλώνει.

Το ίδιο συνέβη και με το Γενικό Δείκτη, απλά το ποσοστό συμμετοχής της μετοχής στο ΓΔ είναι μικρότερο, 4,505%, αφού συμμετέχουν περισσότερες μετοχές. Γι΄ αυτό και ο Γενικός Δείκτης ανέβηκε περισσότερο. Τώρα υπολογίστε ότι η Εθνική Τράπεζα είχε μία φυσιολογική διόρθωση από υψηλά 8,5 ετών, αλλά και τη μικρή διόρθωση της Mytilineos που έχει επίσης μεγάλο βάρος  στους δείκτες κι εξηγούνται όλα. Η αγορά έχει δυναμική.

Η Εθνική Τράπεζα, έκανε 22 εκατ. ευρώ σε πακέτα χθες. Έκλεισε στα 8,08 ευρώ, με υψηλό ημέρας τα 8,14 ευρώ. Τα πακέτα έγιναν, από 8,08 ευρώ έως 8,12. Και η Πειραιώς είχε μεγάλα πακέτα. Έκλεισε στα 3,78 ευρώ. Τα πακέτα έγιναν μεταξύ 3,73 ευρώ και 3,80 ευρώ.

Τι έγινε με την μετοχή του Jumbo

Γιατί έπεσε τόσο πολύ η μετοχή του Jumbo; Προφανώς η έκπτωση με την οποία πουλήθηκαν οι μετοχές σε επενδυτές της Citi, έπαιξε ρόλο. Ωστόσο τα πακέτα τελικά ήταν μεγαλύτερα, το placement διπλασιάστηκε σχεδόν στο 3% των μετοχών. Για την ακρίβεια μας προκύπτει 2,97% με ένα μεγάλο πακέτο των 4 εκατ. μετοχών και τρία μικρότερα των 15.000 τεμαχίων έκαστο. Σύνολο κάτι πάνω από 110 εκατ. ευρώ. Την αύξησε πολύ τη διασπορά ο κ. Βακάκης.

Το ποσοστό του ήταν 19,36% από το Μάρτιο του 2021, όταν είχε κατέβει τότε κάτω από 20%. Τώρα πρέπει να πήγε κάπου στα 16,40%, με την πώληση μέσω της εταιρίας του Tanocerian Maritime. Κάτι ξέρει από ναύλους, ο κ. Βακάκης. Δεν είναι γνωστό αν θα γίνει εφοπλιστής για να μην έχει ανάγκη τους άλλους εφοπλιστές και τα ακριβά τους επίναυλα που τον εξοργίζουν ή τέλος πάντων αν υπάρχουν οικογενειακοί λόγοι. Πάντως η αγορά υπολογίζει ότι μπορεί να έχει συγκεντρώσει περί τα 250 εκατ. ευρώ από τη διεύρυνση της διασποράς στη μετοχή που επιμελείται. Σε αυτά μπορούν να προστεθούν και περί τα 130 εκατ. ευρώ από τα μερίσματα της τελευταίας τριετίας, μαζί με το φετινό. Σκάρτα 400, υπολογίζει η αγορά, αλλά μπορεί και να υπερβάλει λιγάκι.

Εκεί που λέγαμε πόσο νοικοκυρεμένα τα είχε η ΤΙΤΑΝ και δεν λογάριασε ούτε την κακοκαιρία, ούτε τη συντήρηση των μονάδων, ο όμιλος έβγαλε την είδηση. Η αμερικάνικη θυγατρική του Ομίλου που ακόμα και με τις μονάδες σε συντήρηση συμμετείχε στο 60% των πωλήσεων τριμήνου, βάζει πλώρη για τη Νέα Υόρκη.

Αναπτύσσεται η Titan America

Η Titan America, αναμένεται να εισαχθεί στις αρχές του 2025 στη βασίλισσα των αγορών. Είναι μια δυναμική και πλήρως καθετοποιημένη εταιρεία, που δραστηριοποιείται στις ισχυρά αναπτυσσόμενες μεγάλες οικονομικές περιοχές της Ανατολικής ακτής των ΗΠΑ, με παρουσία και ηγετική θέση στις αγορές της Φλόριντα, στις Μεσο-Ατλαντικές πολιτείες και στη μητροπολιτική περιοχή της Νέας Υόρκης/New Jersey. Πρόκειται για εταιρία με πωλήσεις 1,6 δισ. δολάρια, η οποία πέρυσι έκανε ρεκόρ στα κέρδη EBIDTA με 296 εκατ. ευρώ 67% αυξημένα. 

Η εισαγωγή εκτιμάται ότι θα πραγματοποιηθεί σε χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης και θα συνοδεύεται από δημόσια προσφορά μειοψηφικού ποσοστού, ανάλογου με το σύνηθες ποσοστό διάθεσης μετοχών σε δημόσιες προσφορές εισαγωγής σε χρηματιστήριο στις ΗΠΑ.

Η ΔΕΗ μπροστά από το πλάνο της

Μετά από πολλές εβδομάδες, η μετοχή της ΔΕΗ αρχίζει και αφυπνίζεται. Δεν είναι γνωστό αν οι επενδυτές συνεκτιμούν ότι η ΔΕΗ στα πλαίσια παλαιάς μνημονιακής δέσμευσης είδε για πρώτη φορά τον Απρίλιο το μερίδιό της να υποχωρεί κάτω από 50% στο 48,64%. Πιθανόν αυτή η συμμόρφωση να σχετίζεται με το γεγονός ότι θα πέσει στα μαλακά, όσον αφορά εκείνες τις παλιές καταγγελίες εξ’ αιτίας των οποίων κάποιοι ιδιώτες πούλησαν με το θόρυβο που έγινε.

Τώρα πάλι, ίσως η αγορά συνεκτιμά το γεγονός ότι ο επικεφαλής της Επιχείρησης Γιώργος Στάσσης, είναι ανήσυχος και δραστήριος άνθρωπος, τηρεί τις δεσμεύσεις του και του αρέσει να τρέχει το πλάνο του ταχύτερα από ότι αναμένει η αγορά. Οπότε όποιοι βιάστηκαν να εγκαταλείψουν κι έγιναν άπιστοι Θωμάδες, μπορεί να εκπλαγούν δυσάρεστα.

Η αγορά προσέχει την Performance στην πληροφορική και καλά κάνει. Η εταιρία είναι έτοιμη να πιάσει το κριτήριο της κεφαλαιοποίησης των 100 εκατ. ευρώ. Πολύ λίγο πάνω από αυτή την κεφαλαιοποίηση είναι η Profile, ήδη στην Κύρια Αγορά και θα το ξαναπούμε ότι έχει ενδιαφέρον.

Αύξηση της επιβατικής κίνησης από το εξωτερικό και από την Ελλάδα τον Απρίλιο και όλο το τετράμηνο συνολικά, ανακοίνωσε το ΔΑΑ. Η αύξηση ήταν 16,3% τον Απρίλιο και 16,5% στο τετράμηνο και η μεγάλο άνοδος προέρχεται από το εξωτερικό με πάνω από 5,4 εκατ. επιβάτες στο τετράμηνο. Το σύνολο των πτήσεων από Ελλάδα και εξωτερικό έφθασε στο τετράμηνο τις 67.447, με αύξηση 13,5%. Η θερινή σεζόν μόλις ξεκίνησε…

Keywords
Αναζητήσεις
pos-ekrypsan-tin-anodo-i-diaspora-tis-jumbo-i-titan-kai-i-nea-yorki-oi-prospatheies-tou-giorgou-stassi-kai-ta-nea-rekor-tou-daa.htm
Τυχαία Θέματα