Ο Πέτρος Κόκκαλης στη GovNews Weekly αποκλειστικά: «Η εξωτερική πολιτική απαιτεί θάρρος, ειλικρίνεια και ανιδιοτέλεια»

21:51 17/5/2024 - Πηγή: Emea.gr

Ο Πέτρος Κόκκαλης μιλάει στην GovNews για το κόμμα του, για την Ευρώπη, για τον ΣΥΡΙΖΑ και τον Στέφανο Κασσελάκη, την κλιματική αλλαγή, για την απειλή της ακροδεξιάς, το Σκοπιανό και τα ελληνοτουρκικά.

Συνέντευξη στη Μπέσσυ Αντωνάκη

Ποιο είναι το όραμά σας για την Ελλάδα και σε ποιους ψηφοφόρους απευθύνεστε;

Το όραμα μας είναι μία Ελλάδα

όπου κράτος και πολιτικές δυνάμεις θα αναλάβουν εκ νέου τις ευθύνες τους για την ασφάλεια και την προστασία των πολιτών, ειδικά τώρα, σε καιρούς κλιματικής κρίσης. Το δόγμα της ατομικής ευθύνης από την κυβέρνηση, αλλά και η αδιαφορία των λοιπών κομμάτων της αντιπολίτευσης στην αντιμετώπιση του τσουνάμι κοινωνικών δεινών που επιφυλάσσει η κλιματική αλλαγή, ειδικά για τους πιο ευάλωτους, είναι ένα έγκλημα σε εξέλιξη.

Συμπεριλαμβάνω και την αντιπολίτευση, γιατί με έκπληξη και θλίψη, παρακολουθώ ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ να τάσσονται για παράδειγμα υπέρ των εξορύξεων, σαν να μην γνωρίζουν τι σημαίνει αυτό σε σπατάλη πόρων, κίνδυνο για τις τοπικές κοινωνίες, αλλά και την αλλοίωση του κάποτε εύκρατου κλίματος της Ελλάδας. Μιλάμε για αλλαγές που θα είναι καταστροφικές για την αγροτική παραγωγή, τον τουρισμό, τη δημόσια υγεία, πολύ προτού φτάσουμε στο ζήτημα πως με αυτές τις επιλογές καταστούν την Ελλάδα ουραγό των διεθνών εξελίξεων, ή καταστροφών όπως της Θεσσαλίας.

Μεταξύ των προτεραιοτήτων σας είναι οι αξιοπρεπείς αμοιβές και η επένδυση σε οικονομικά προσιτές και δημόσιες κατοικίες με σκοπό την προστασία των πιο ευάλωτων. Ποιες κινήσεις θα κάνετε προς αυτήν την κατεύθυνση;

Στο σημερινό σύστημα οι πολίτες βρίσκονται πολλαπλά όμηροι, σε ένα διαρκές αδιέξοδο. Πόροι που θα έπρεπε να κατευθύνονται στο μέλλον, όπως είναι η φθηνή ενέργεια από τον δωρεάν ήλιο και τον δωρεάν αέρα, κατευθύνονται σε υποδομές φυσικού αερίου και έρευνες για εξορύξεις. Πόροι που θα έπρεπε να κατευθύνονται στην επόμενη μέρα της γεωργίας, γίνονται ουσιαστικά επιδοτήσεις στην τεράστια βιομηχανία σπόρων και φυτοφαρμάκων.

Η δική μας πρόταση αναδιατάσσει τη λογική στις δημόσιες δαπάνες, αντιλαμβάνεται και σέβεται όσα έχουν να πουν οι επιστήμονες που πλέον είναι τρομοκρατημένοι από αυτό που βλέπουν να έρχεται και κοιτάνε μπροστά, με ευθύνη για τις επόμενες γενιές. Και το κάνουμε αποκαλύπτοντας το κρυφό κόστος για το ΕΣΥ, αλλά και την τσέπη, των δήθεν οικονομικότερων “λύσεων” του χθες.

Μόνο έτσι μπορεί να δοθεί αναπτυξιακή πνοή στη χώρα και να μεταφερθεί στις αμοιβές, αλλά να παράξει και πόρους για κοινωνική κατοικία, τη δημόσια Υγεία και Παιδεία, το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, τα ασφαλή και πλήρως αναπτυγμένα ΜΜΜ. Το νεοφιλελεύθερο δόγμα των ιδιωτικοποιήσεων ακόμα και δημόσιων αγαθών απέτυχε. Δεν έδωσε καλύτερες τιμές, δεν έδωσε ασφάλεια, αλλά μόνο κέρδη σε κάποιους μετόχους.

Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη του Πέτρου Κόκκαλη στο Govnews.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα