Η Ρωσία «παγώνει» περιουσιακά στοιχεία ευρωπαϊκών τραπεζών που «αγγίζουν» τα 800 εκατ. ευρώ

15:43 19/5/2024 - Πηγή: Emea.gr

Μετά την απόφαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης να «παγώσει» ρωσικά περιουσιακά στοιχεία ύψους περίπου 300 δισ. δολαρίων που βρίσκονται στη Δύση (και ενώ ετοιμάζεται να διαθέσει τα χρήματα για την ενίσχυση της Ουκρανίας), η Μόσχα πέρασε στην αντεπίθεση και ξεκινά να απαντά με το ίδιο «νόμισμα», καθώς προχώρησε στο «πάγωμα» περιουσιακών στοιχείων της Deutsche Bank, της Commerzbank και της UniCredit.

Όπως αναφέρουν πληροφορίες του Αljazeera, δικαστήριο στην Αγία Πετρούπολη προέβη σε αυτή την απόφαση μετά από μήνυση

και αγωγή θυγατρικής της Gazprom (RusChimAllianz) με επίδικο επένδυση η οποία ακυρώθηκε, λόγω των κυρώσεων της Δύσης σε βάρος της Ρωσίας μετά την εισβολή στην Ουκρανία το 2022.

Συγκεκριμένα, το 2021  η RusChimAllianz είχε υπογράψει συμφωνία με τον γερμανικό βιομηχανικό όμιλο Linde και την κατασκευαστική εταιρία Renaissance Heavy Industries για την κατασκευή τερματικού σταθμού υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) στην Ρωσία. Ωστόσο, σύμφωνα με το δικαστήριο η Linde αποφάσισε να κάνει πίσω στη συμφωνία μετά το ξέσπασμα του πολέμου, ενώ είχε πάρει προκαταβολή από την RusChimAllianz.

Η απόφαση του δικαστηρίου για δέσμευση των περιουσιακών στοιχείων των τραπεζών στην Ρωσία αφορά περίπου 239 εκατομμύρια ευρώ (260 εκατομμύρια δολάρια) σε τίτλους, ακίνητα και περιουσιακά στοιχεία για την Deutsche Bank και την ρωσική θυγατρική της, ενώ για την Commerzbank συνεπάγεται την δέσμευση περιουσιακών στοιχείων συνολικής αξίας 93,7 εκατομμυρίων ευρώ.

Η Deutsche Bank ανακοίνωσε ότι έχει ήδη προβλέψει να κρατήσει «κάβα» ένα ποσό της τάξης των 260 εκατ. ευρώ για αυτή την περίπτωση και επιφυλάσσεται για τις περαιτέρω κινήσεις της. «Θα χρειαστεί να δούμε πώς θα εφαρμοστεί αυτός ο ισχυρισμός από τα ρωσικά δικαστήρια και να αξιολογήσουμε τον άμεσο λειτουργικό αντίκτυπο στη Ρωσία», αναφέρει χαρακτηριστικά η ανακοίνωση της τράπεζας.

Το δικαστήριο δέσμευσε περιουσιακά στοιχεία αξίας 463 εκατ. ευρώ που ανήκαν στην ιταλική UniCredit, που ισοδυναμεί με περίπου το 4,5% των περιουσιακών στοιχείων της στη χώρα, με την τράπεζα να αρκείται να απαντήσει πως «είμαστε ενήμεροι για το περιστατικό και θα δούμε την εξέλιξη της υπόθεσης».

Keywords
Αναζητήσεις
i-rosia-pagonei-periousiaka-stoicheia-evropaikon-trapezon-pou-angizoun-ta-800-ekat-evro.htm
Τυχαία Θέματα