Φέτος, τους «Μπότηδες» έσπασε στην Κέρκυρα και το Business Voice

16:23 4/5/2024 - Πηγή: Emea.gr

Της Μαρίνας Κωνσταντάκη

«Βούλιαξε» για ακόμη μια φορά το νησί της Κέρκυρας, με πλήθος κόσμου να συρρέει από Ελλάδα και εξωτερικό καθ’ όλη τη Mεγάλη Εβδομάδα στο νησί, με σκοπό να βιώσει τα παραδοσιακά έθιμα του τόπου.

«Φέτος, η πληρότητα αγγίζει το 100%», είπε ο Α. Μπούας, υπεύθυνος συντήρησης του ξενοδοχείου Ariti στο Business Voice.

Δεκάδες λεωφορεία

με ανθρώπους από όλη την Ευρώπη, ήταν παρκαρισμένα από την Μ. Πέμπτη, κατά μήκος της παραλιακής της πόλης. Στόχος τους; Να ζήσουν από κοντά τα παραδοσιακά έθιμα του νησιού με βασικότερο, αυτό του σπάσιμου των μπότηδων.

Οι μπότηδες, στο παραδοσιακό χρώμα της Κέρκυρας, Πηγή φώτο: Μαρίνα Κωνσταντάκη

Με φόντο τα μωβ φώτα, με τα οποία φωτίζεται όλο το νησί το Πάσχα, ξεκινούν από νωρίς το απόγευμα της Μ. Παρασκευής οι Επιτάφιοι, με αποκορύφωμα αυτόν της Μητρόπολης στις 10 το βράδυ, συνοδεία κλασσικής μουσικής  -«Adagio» του Albinoni από την Παλαιά Φιλαρμονική, «Marcia Funebre» του Verdi από τη Φιλαρμονική «Μάντζαρος» και «Sventura» του Mariani από τη Φιλαρμονική Καποδίστριας.

Το αδιαχώρητο επικράτησε από τις 9:00 το πρωί και το Μ. Σάββατο, στο κέντρο της πόλης.

Χιλιάδες πιστοί παρακολούθησαν την περιφορά του Επιταφίου του Πολιούχου του νησιού, Αγ. Σπυρίδωνα, καθώς και τις Φιλαρμονικές του νησιού που, παραδοσιακά, συνοδεύουν την λιτανεία.

Στις 11:00 ακριβώς αρχίζουν να ηχούν χαρμόσυνα οι καμπάνες της πρώτης Ανάστασης και οι Κερκυραίοι βγαίνουν στα στολισμένα τους μπαλκόνια για να αρχίζουν να σπάνε τους περίφημους μπότηδες, τα πήλινα κανάτια γεμάτα νερό, στολισμένα με το χρώμα της Κέρκυρας, το κόκκινο, για να διώξουν το κακό και να κρατήσουν σαν «φυλαχτό» καλοτυχίας τα κομμάτια που έσκασαν στο έδαφος.

Η Παλαιά Φιλαρμονική της Κέρκυρας, στο Πλακάδο, Πηγή φώτο: Μαρίνα Κωνσταντάκη

Το έθιμο έχει τις ρίζες του στην Ενετοκρατία όπου, οι Βενετοί έσπαγαν τις παλιές στάμνες την Πρωτοχρονιά, ως «φόρο» στον νέο χρόνο, με την ευχή να φέρει καινούργια αγαθά στο σπιτικό τους. Οι ορθόδοξοι Κερκυραίοι, υιοθέτησαν το έθιμο και το μετέφεραν χρονικά στο Πάσχα, το οποίο οι Ενετοί τους επέτρεπαν να γιορτάσουν μόνο το μεσημέρι.

Η Παλαιά Φιλαρμονική της Κέρκυρας, στο Πλακάδο. Πηγή φώτο: Μαρίνα Κωνσταντάκη

Ο παραδοσιακός στολισμός των μπαλκονιών, Πηγή φώτο: Μαρίνα Κωνσταντάκη Παρά τον άστατο καιρό, λίγα λεπτά μετά την πρώτη Ανάσταση, οι Φιλαρμονικές ξεχύνονται στους δρόμους παίζοντας το θριαμβευτικό εμβατήριο «Μην φοβάστε Γραικοί» με τον κόσμο να ακολουθεί την πομπή και να προσπαθεί να απαθανατίσει μερικά στιγμιότυπα του μακροβιότερου εθίμου του Πάσχα.

Keywords
Αναζητήσεις
fetos-tous-botides-espase-stin-kerkyra-kai-to-business-voice.htm
Τυχαία Θέματα