Εκλογές με άρωμα showbiz

07:01 27/4/2023 - Πηγή: Emea.gr

Ο δρόμος προς τις κάλπες έχει ανοίξει και η 21η Μαϊου πλησιάζει, φέρνοντάς μας ένα βήμα πιο κοντά στον πρώτο γύρο των εθνικών εκλογών. Θα έχουμε μία πρώτη εικόνα για το πολιτικό σκηνικό και το καυτό καλοκαίρι που αναμένεται από πλευράς πολιτικών εξελίξεων.

Η Βουλή έκλεισε και η προεκλογική περίοδος που έχει ξεκινήσει φέρνει στο προσκήνιο όχι μόνο τους “επαγγελματίες” πολιτικούς, ούτε μόνο ανθρώπους από τους χώρους της νομικής, της ιατρικής,

των επιχειρήσεων που κλασικά και διαχρονικά αποτελούν μέρος των ψηφοδελτίων των κομμάτων αλλά και της Βουλής των Ελλήνων. Τα τελευταία χρόνια τα ψηφοδέλτια σχεδόν όλων των κομμάτων κοσμούν τα ονόματα ηθοποιών, αθλητών, τραγουδιστών, δημοσιογράφων αλλά και ανθρώπων που βρίσκονται με κάθε τρόπο στα φώτα της δημοσιότητας και αποτελούν πόλο έλξης για τα κόμματα στο κυνήγι ψήφων.

Τα διάσημα αυτά πρόσωπα που έχουν το κοινό τους και τους followers τους, αφού ζούμε πια στην εποχή των social media, θεωρούνται ιδανικές προσθήκες για τα κόμματα καθώς θα φέρουν μαζί τους όχι μόνο τη λάμψη τους αλλά και το κοινό που τους ακολουθεί και που μπορεί ως εκ τούτου να ακολουθήσει και τις πολιτικές τους πεποιθήσεις. Η αναγνωρισιμότητα τους και κατ επέκταση το τηλεοπτικό ενδιαφέρον που αυτή επιφέρει είναι ένα δυνατό όπλο και μία ευκαιρία για να διαδώσουν τα μηνύματα που θέλουν να μάθει και να ενστερνιστεί ο κόσμος. Μέσω της δουλειάς τους, που αν και μακριά από την πολιτική σκηνή, γίνονται ευρέως γνωστοί και αγαπητοί, δημιουργείται μία οικειότητα με τον κόσμο που καταλήγει να μετατρέπεται σε εμπιστοσύνη και πεποίθηση πως θα είναι άξιοι αντιπρόσωποι τους.

Ας μην ξεχνάμε ότι πρωτοκλασάτοι καλλιτέχνες όπως οι αείμνηστοι Μελίνα Μερκούρη, Μίκης Θεοδωράκης και Θάνος Μικρούτσικος έφτασαν ακόμα και σε υπουργικά αξιώματα αποδεικνύοντας πως ένας δημοφιλής καλλιτέχνης μπορεί να αναδειχθεί και ικανός πολιτικός.

Η άλλη πλευρά

Η όποια ευκολία με την οποία άνθρωποι από το χώρο του θεάματος εισέρχονται στο χώρο της πολιτικής ενέχει και κάποιους κινδύνους, χωρίς φυσικά αυτό να περιλαμβάνει τους πάντες καθολικά, είναι ξεκάθαρο άλλωστε πως οι άνθρωποι των γραμμάτων και των τεχνών θα μπορούσαν να επιφέρουν αλλαγές προς το καλύτερο και στον πολύπαθο χώρο της πολιτικής σκηνής αλλά αυτό είναι μία άλλη συζήτηση.

Όταν όμως ο βασικός και ίσως κατά περιπτώσεις μοναδικός λόγος που celebrities επιλέγονται ως υποψήφιοι είναι η ψηφοθηρία τότε ελλοχεύει ο κίνδυνος οι ψηφοφόροι να παρασυρθούν από την αγάπη και τον θαυμασμό τους για ένα διάσημο άνθρωπο, όχι επειδή συμφωνούν ή συμμερίζονται τις πολιτικές αξίες, τις ιδεολογίες του εκάστοτε κόμματος.

Επιπλέον, αν κάποιος από αυτούς μπει στη Βουλή και πρέπει να λάβει σημαντικές και σοβαρές αποφάσεις που κρίνουν το μέλλον του λαού ίσως αδυνατεί να διαχειριστεί κρίσιμα ζητήματα λόγω έλλειψης γνώσεων και εμπειρίας. Όλοι ξέρουμε τέτοια λάθη που έλαβαν χώρα κατά το παρελθόν που έγιναν χωρίς σκοπιμότητα αλλά από άγνοια προφανώς.

Τα δυνατά ονόματα από το χώρο του αθλητισμού στις εκλογές του 2023

Με τη Νέα Δημοκρατία κατεβαίνει υποψήφιος στα Ιωάννινα ο παλαίμαχος ποδοσφαιριστής του Παναθηναϊκού Γιούρκας Σεϊταρίδης. Στο ΚΚΕ υποψήφιοι είναι οι προπονητές στίβου Γιώργο Πομάσκι και Παρασκευή Μανιάτη και ο τερματοφύλακας του Αστέρα Τρίπολης Νίκος Παπαδόπουλος, ενώ ο παλαίμαχος ποδοσφαιριστής της ΑΕΚ Βασίλης Τσιάρτας ανακοίνωσε την υποψηφιότητά του με το κόμμα Εθνική Δημιουργία των Θάνου Τζήμερου και Φαήλου Κρανιδιώτη. Με το ΜέΡΑ25 υποψήφια είναι η πρόεδρος του ΣΕΓΑΣ, πρώην ευρωβουλευτής και πρώην ακοντίστρια Σοφία Σακοράφα και με το ΠΑΣΟΚ ο παλαίμαχος τερματοφύλακας Νίκος Σαργκάνης.

Ο πολιτικός στίβος απαιτεί σοβαρότητα, εντιμότητα, ιδανικά,δυναμισμό, πρωτοβουλίες, αυταπάρνηση και πολλές ακόμα αξίες και αρετές εάν θέλουμε να μιλήσουμε για την πραγματική διάσταση της πολιτικής και όχι για ευκαιριακό κέρδος και προσωπικό όφελος στις πλάτες ενός λαού που προφανώς έχει κάνει και τα δικά του λάθη. Αλλά ταυτόχρονα έχει περάσει και πολλά και θέλει, χρειάζεται να πάρει μία ανάσα από το Γολγοθά των τελευταίων πολλών ετών κρίσης, φτώχειας, περιορισμού και γενικότερης ανησυχίας.

Η εκλογική αναμέτρηση είναι προ των πυλών και όλοι οι πολιτικοί υποψήφιοι από οποιοδήποτε κλάδο και αν προέρχονται αλλά και οι πολίτες φυσικά έχουμε να πάρουμε σοβαρές αποφάσεις που θα κρίνουν το μέλλον της χώρας μας και της ζωής μας. Η παρεισφρηση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης αλλά και του διαδικτύου γενικά δεν θα μπορούσε να αφήσει ανεπηρέαστο και το πολιτικό γίγνεσθαι της χώρας λόγω της τρομακτικής απήχησης των social media, των influencers και των διάσημων ανθρώπων που κουβαλάνε στις πλάτες τους χιλιάδες θαυμαστές ή ακόλουθους και μπορούν εν δυνάμει να γείρουν την πλάστιγγα υπέρ ενός κόμματος ή έστω να του δώσουν μία άλλη δυναμική ανατρέποντας τρόπον τινά τις ισορροπίες εντός και εκτός Βουλής.

Keywords
Τυχαία Θέματα