Αστρονόμοι δικαίωσαν τον Αϊνστάιν ακούγοντας για πρώτη φορά βαρυτικά κύματα χαμηλής συχνότητας

19:11 3/7/2023 - Πηγή: Emea.gr

Για πρώτη φορά στην ανθρώπινη ιστορία καταγράφηκαν βαρυτικά κύματα ιδιαίτερα χαμηλής συχνότητας, τα οποία μπορούν να μας δώσουν βοηθήσουν ακόμα περισσότερο στην κατανόηση του σύμπαντος. Ανακαλύφθηκαν αμυδροί κυματισμοί που προκαλούνται από την κίνηση των μαύρων τρυπών που τεντώνουν “απαλά” και συμπιέζουν τα πάντα στο σύμπαν κατά το πέρασμά τους.

Πριν 5 ημέρες επιστήμονες ανέφεραν ότι μπόρεσαν να «ακούσουν» (ουσιαστικά τα ανίχνευσαν πατά τα άκουσαν) το φαινόμενο το οποίο είχε περιγράψει ο Άλμπερτ Άινστάιν ως «βαρυτικά κύματα χαμηλής συχνότητας» στην Γενική Θεωρία της Σχετικότητας, τα οποία

προκαλούν διαπερνούν τον ιστό του σύμπαντος επιφέροντας αλλαγές. Τα βαρυτικά κύματα δημιουργούνται από τεράστια αντικείμενα που κινούνται και συγκρούονται στο διάστημα.
 Η πρώτη φορά που ανιχνεύτηκαν βαρυτικά κύματα ήταν το 2015 με το πρόγραμμα  LIGO (Laser Interferometer Gravitational-wave Observatory) των Caltech και MIT. Μέσω αυτού, αποδείχθηκε ότι ο Αϊνστάιν είχε δίκιο όταν πρόβλεψε την ανακάλυψή τους. Το ζήτημα είναι πως μέχρι τώρα αυτές οι μέθοδοι μπορούσαν να ανιχνεύουν κύματα μόνο σε υψηλές συχνότητες. Τα βαρυτικά κύματα -για χρονική οικονομία «ήχοι»- δημιουργούνταν όταν δύο μικρότερες μαύρες τρύπες συγκρούονταν, συγχωνευόμενες σε μια μεγαλύτερη. 

Στην πρόσφατη έρευνα για την οποία σας αναφέρουμε τα ευρήματα, οι επιστήμονες προσπάθησαν να βρουν πιο χαμηλές συχνότητες και πιθανότατα αυτές μπορεί να προέρχονται από κάποια από τα μεγαλύτερα αντικείμενα στο σύμπαν μας: υπερμεγέθεις μαύρες τρύπες με μάζα δισεκατομμύρια φορές του ήλιου μας.

Αυτό που πιστεύεται την δεδομένη στιγμή από την επιστημονική κοινότητα, είναι πως γαλαξίες σε όλο το σύμπαν συγκρούονται και συγχωνεύονται συνεχώς. Καθώς συμβαίνει αυτό, οι επιστήμονες πιστεύουν ότι οι τεράστιες μαύρες τρύπες στα κέντρα αυτών των γαλαξιών ενώνονται και εγκλωβίζονται σε έναν “χορό”, προτού τελικά καταρρεύσουν μεταξύ τους.


Αυτά που σας αναφέρουμε τα επεξηγεία καλύτερα η Chiara Mingarelli από το NANOGrav,

Τα αποτελέσματα που ήρθαν στη δημοσιότητα αυτή την εβδομάδα, περιείχαν δεδομένα 15 ετών από το NANOGrav, το οποίο χρησιμοποιεί τηλεσκόπια σε όλη τη Βόρεια Αμερική για να αναζητήσει τα κύματα. Άλλες ομάδες που «κυνηγούν» βαρυτικά κύματα σε όλο τον κόσμο, δημοσίευσαν επίσης μελέτες, όπως στην Ευρώπη, την Ινδία, την Κίνα και την Αυστραλία. Οι μελέτες αναμένεται πως θα συνδράμουν τα μέγιστα στην καλύτερη κατανόηση της όλης λειτουργίας του Σύμπαντος.

Keywords
Αναζητήσεις
astronomoi-dikaiosan-ton-ainstain-akougontas-gia-proti-fora-varytika-kymata-chamilis-sychnotitas.htm
Τυχαία Θέματα