Αποσύρεται το εμβόλιο της ΑstraΖeneca – «Φουντώνουν» οι ανησυχίες

11:47 9/5/2024 - Πηγή: Emea.gr

Παρελθόν αποτελεί πλέον το εμβόλιο της βρετανο – σουηδικής φαρμακευτικής εταιρείας AstraZeneca κατά του κορονοϊού, που πέτυχε αδειοδότηση στην Ευρώπη μέσα σε 10 μήνες, όταν η τυπική διαδικασία απαιτούσε 10 χρόνια. Το εμβόλιο, που αναπτύχθηκε σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, ξεκίνησε να αποσύρεται από την παρασκευάστρια εταιρεία, η οποία ζήτησε μάλιστα από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΜΑ) να αποσύρει την έγκρισή

κυκλοφορίας του. Η απόσυρση της άδειας έγινε την περασμένη Τρίτη 7 Μαΐου.

Η ανακοίνωση έρχεται λίγες ημέρες μετά την παραδοχή πως σε σπάνιες περιπτώσεις έχει προκαλέσει θρομβώσεις. Η εταιρεία αιτιολόγησε την απόφασή της κάνοντας λόγο για «πλεόνασμα διαθέσιμων εμβολίων», αλλά η απόφαση αυτή ανοίγει το δρόμο για αγωγές κατά της εταιρείας, ύψους πολλών εκατ. ευρώ.

Το εμβόλιο Vaxzevria ήταν το τρίτο σε κατανάλωση εμβόλιο κατά της COVID-19, μετά τα mRNA εμβόλια των Pfizer και Moderna, με 3 δισεκατομμύρια δόσεις να έχουν διατεθεί σε ολόκληρο τον κόσμο και κυρίως στις αναπτυσσόμενες χώρες. Ο λόγος ήταν ότι δεν χρειάζονταν ειδικές συνθήκες ψύξης για τη χορήγησή του, ενώ η διαδικασία παραγωγής του ήταν εξαιρετικά φθηνή. Τα έσοδα από το εμβόλιο έφτασαν τα 4 δισ. δολάρια το 2021 και το 1,8 δισ. δολάρια το 2022.

Η συμβολή του εμβολίου κατά της πανδημίας

«Οι προσπάθειες μας αναγνωρίστηκαν από τις κυβερνήσεις διεθνώς και υπολογίζονται ως καθοριστική παράμετρος στη λήξη της πανδημίας, όμως τώρα νέα εμβόλια που πλησιάζουν περισσότερο τις μεταλλάξεις του ιού, δημιουργούν ένα πλεόνασμα στα επικαιροποιημένα εμβόλια, αντί του συγκεκριμένου εμβολίου», αναφέρεται στην επίσημη ανακοίνωση της εταιρείας, η οποία τώρα δηλώνει ότι «θα συνεργαστεί με τις αρχές και τους συνεργάτες της, στην πορεία μέχρι να κλείσει το κεφάλαιο και η σημαντική συμβολή της στην πανδημία της COVID – 19».

Σημειώνεται ότι στην πρόσφατη ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της εταιρείας, παρουσιάστηκε το ερευνητικό της πρόγραμμα σύμφωνα με το οποίο η εταιρεία εστιάζει στη βιοτεχνολογία, την ογκολογία και τις σπάνιες παθήσεις. Στο ερευνητικό πρόγραμμα της βιοτεχνολογίας περιλαμβάνεται ανοσολογικός παράγοντας κατά της Covid – 19.

«Σύμφωνα με ανεξάρτητους υπολογισμούς, πάνω από 6,5 εκατομμύρια ζωές σώθηκαν μόνο τον πρώτο χρόνο χρήσης και πάνω από 3 δισεκατομμύρια δόσεις παρασχέθηκαν παγκοσμίως», τονίζει η εταιρεία και προσθέτει ότι «οι προσπάθειές μας έχουν αναγνωριστεί από τις κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο και θεωρούνται ευρέως ως κρίσιμο συστατικό για τον τερματισμό της παγκόσμιας πανδημίας».

Το εμβόλιο στην Ελλάδα

Στην Ελλάδα το εμβόλιο της χορηγούνταν αρχικά σε άτομα ηλικίας 18 μέχρι και 64 ετών, ωστόσο τον Απρίλιο του 2021 το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε πως συστήνει τον εμβολιασμό στους πολίτες 30 ετών και άνω.

Τρεις μήνες αργότερα, τον Ιούλιο, η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών εισηγήθηκε στην κυβέρνηση να σταματήσει εντελώς ο εμβολιασμός με AstraZeneca σε ηλικίες κάτω των 60 ετών. Ο βασικότερος λόγος ήταν πως υπήρχε επάρκεια κι άλλων εμβολίων στη χώρα, ενώ είχαν προηγηθεί δηλώσεις αξιωματούχου του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΜΑ) στις χώρες της ΕΕ να αποφύγουν τη χορήγηση σε άτομα άνω των 60 ετών.

Την ίδια περίοδο η Γερμανία, η Γαλλία και η Ισπανία περιόρισαν το εμβόλιο σε ομάδες ηλικιωμένων, ενώ οι βρετανικές αρχές είχαν συστήσει να μη χορηγείται σε ενήλικες κάτω των 30 ετών.

Κατατέθηκε η πρώτη μήνυση

Ήδη, εναντίον της φαρμακευτικής εταιρείας έχει κατατεθεί ομαδική αγωγή, με την κατηγορία ότι το εμβόλιο της, που αναπτύχθηκε σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, λέγεται ότι προκάλεσε δεκάδες θανάτους και σοβαρές ασθένειες.

Η πρώτη αγωγή είχε κατατεθεί πέρυσι από τον Τζέιμι Σκοτ, πατέρα δύο παιδιών. Ο Σκοτ ​​υπέστη μόνιμη εγκεφαλική βλάβη αφού ανέπτυξε θρόμβο και εγκεφαλική αιμορραγία μετά τον εμβολιασμό τον Απρίλιο του 2021, κάτι που τον άφησε ανίκανο να εργαστεί.

Η AstraZeneca αρνήθηκε τους ισχυρισμούς, αλλά έχει αποδεχθεί σε νομικό έγγραφο που κατατέθηκε στο Ανώτατο Δικαστήριο τον Φεβρουάριο ότι το εμβόλιο της για τον Covid «μπορεί να προκαλέσει TTS σε πολύ σπάνιες περιπτώσεις». Το TTS σημαίνει θρόμβωση με σύνδρομο θρομβοπενίας, μια κατάσταση που προκαλεί στους θρόμβους και χαμηλό αριθμό αιμοπεταλίων.

Keywords
Αναζητήσεις
aposyretai-to-emvolio-tis-astrazeneca--fountonoun-oi-anisychies.htm
Τυχαία Θέματα