«Υπάρχουν μόνο δύο τιμωρίες: είτε λιθοβολισμός, είτε να πέσει ένας τοίχος πάνω τους»: Οι ζωές των LGBTQ+ Αφγανών βρίσκονται σε κίνδυνο

11:16 26/1/2022 - Πηγή: iPop

Οι ζωές των LGBTQ+ ατόμων στο Αφγανιστάν έχουν «αλλάξει προς το χειρότερο δραματικά» υπό την κυριαρχία των Ταλιμπάν, σύμφωνα με μια νέα έρευνα, η οποία εξέτασε περιπτώσεις βίας, ομαδικών βιασμών και απειλών για θάνατο από τότε που η συγκεκριμένη ομάδα ανθρώπων κατέλαβε την εξουσία πέρυσι.

Η έκθεση, του Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRW), κατέγραψε σχεδόν 60 περιπτώσεις στοχευμένης βίας κατά των LGBTQ+ ατόμων από τον Αύγουστο του 2021, πολλοί από τους οποίους περιέγραψαν πώς η κυριαρχία των Ταλιμπάν κατέστρεψε

τις ζωές τους.

Η LGBTQ κοινότητα στο Αφγανιστάν κινδυνεύει εξαιτίας των Ταλιμπάν:

«Τα πράγματα ήταν πάντα σκληρά», είπε η Heather Barr, αναπληρώτρια διευθύντρια του τμήματος για τα δικαιώματα των γυναικών στο HRW. «Αλλά οι άνθρωποι είχαν βρει τρόπους να επιβιώσουν και να χτίσουν κοινότητα και να στηρίζουν ο ένας τον άλλον. Είχαν ελπίδες ότι τα πράγματα σταδιακά βελτιώνονταν. Στις 15 Αυγούστου, όλα αυτά τελείωσαν».

Η ομοφυλοφιλία απαγορεύτηκε υπό τον Ashraf Ghani, τον έκπτωτο πρόεδρο του Αφγανιστάν, και τιμωρήθηκε με φυλάκιση. Ωστόσο, η έκθεση του HRW ανέφερε ότι οι Ταλιμπάν «ορκίστηκαν να τηρήσουν σκληρή γραμμή κατά των δικαιωμάτων των LGBT ατόμων» και επικαλέστηκε τη σαρία.

«Μιλήσαμε με LGBTQ Αφγανούς που έχουν επιζήσει από ομαδικούς βιασμούς, επιθέσεις ή κυνηγήθηκαν από τα μέλη της οικογένειάς τους που εντάχθηκαν στους Ταλιμπάν και δεν έχουν καμία ελπίδα ότι οι κρατικοί θεσμοί θα τους προστατεύσουν», δήλωσε ο J Lester Feder, ανώτερος συνεργάτης στην έρευνα έκτακτης ανάγκης στο OutRight Action International, ο οποίος συνέβαλε στην έκθεση.

«Για εκείνα τα LGBTQ άτομα που θέλουν να φύγουν από τη χώρα, υπάρχουν λίγες καλές επιλογές. Οι περισσότερες από τις γειτονικές χώρες του Αφγανιστάν ποινικοποιούν επίσης τις ομόφυλες σχέσεις. Είναι δύσκολο να υπερεκτιμηθεί πόσο καταστροφική –και τρομακτική– ήταν η επιστροφή της κυριαρχίας των Ταλιμπάν για τους LGBTQ Αφγανούς».

«Οι Ταλιμπάν με κράτησαν για τρεις μέρες και με χτυπούσαν. Δεν έχω κανέναν»

Ο Zeba Gul, 16 ετών, περιέγραψε στον Guardian πώς η ζωή της επιδεινώθηκε τους τελευταίους μήνες. «Μου αρέσει να φοράω μακιγιάζ, μου αρέσουν τα φορέματα και μου αρέσει να χορεύω. Αλλά η οικογένειά μου δεν τα επέτρεψε όλα αυτά», είπε ο έφηβος στον Guardian. «Με έκλεισαν με αλυσίδες και με χτυπούσαν. Ξύριζαν το κεφάλι μου, μου έσκιζαν τα ρούχα και με έβριζαν, αποκαλώντας με ezaak [υποτιμητικός όρος για τους ομοφυλόφιλους]».

Ο Gul περιέγραψε τη φρίκη του να μεγαλώνεις ως transperson σε μια βαθιά συντηρητική χώρα όπως το Αφγανιστάν.

Πραγματικότητα ή εφιάλτης; Η καθημερινότητα ενός Αφγανού με την επάνοδο των Ταλιμπάν

Πριν έρθουν οι Ταλιμπάν στην πόλη της στο δυτικό Αφγανιστάν, βασανιζόταν ως αντικείμενο ντροπής από την οικογένειά της, αλλά μετά τις 15 Αυγούστου, ο κίνδυνος για τη ζωή της έγινε αρκετά σοβαρός. «Αφού ήρθαν στην εξουσία οι Ταλιμπάν, η οικογένειά μου με πέταξε από το σπίτι. Είναι η κορύφωση του χειμώνα και κοιμάμαι στα πάρκα. Έχω δεχτεί επίθεση, με έχουν βιάσει. Οι Ταλιμπάν με κράτησαν για τρεις μέρες και με χτυπούσαν», είπε. «Δεν έχω κανέναν».

Ο Faraydoon Fakoori, στο Paiwand 34, μια οργάνωση που εργάζεται για να βοηθήσει τις μειονότητες των φύλων στο Αφγανιστάν, είπε: «Το Αφγανιστάν ήταν πάντα μια συντηρητική κοινωνία, αλλά μετά την άφιξη των Ταλιμπάν, η κατάσταση έχει επιδεινωθεί. Βλέπουμε πολλές περιπτώσεις βίας, παρενόχλησης, ακόμη και βιασμού».

Ο Gul είπε: «Η επιστροφή των Ταλιμπάν ενδυνάμωσε τους ομοφοβικούς και πολλούς ανθρώπους που τρέφουν μακροχρόνιες βεντέτες».

Το 2021, ένας εκπρόσωπος των Ταλιμπάν δήλωσε στη γερμανική εφημερίδα Bild: «Για τους ομοφυλόφιλους, μπορεί να υπάρχουν μόνο δύο τιμωρίες: είτε λιθοβολισμός, είτε πρέπει να σταθούν πίσω από έναν τοίχο που θα πέσει πάνω τους».

*Τα ονόματα έχουν αλλάξει για λόγους ασφαλείας.

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News

Το άρθρο «Υπάρχουν μόνο δύο τιμωρίες: είτε λιθοβολισμός, είτε να πέσει ένας τοίχος πάνω τους»: Οι ζωές των LGBTQ+ Αφγανών βρίσκονται σε κίνδυνο εμφανίζεται στο iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Υπάρχουν, LGBTQ+ Αφγανών,yparchoun, LGBTQ+ afganon