Βόρειο Σέλας: Ένα από τα πιο συγκλονιστικά θεάματα που προσφέρει η φύση – 5 + 1 πράγματα που πρέπει να μάθεις για το εξωπραγματικό αυτό φαινόμενο

17:05 29/10/2022 - Πηγή: iPop

Βόρειο Σέλας, Aurora Borealis, Northern lights. Με όποιο όνομα και να αποφασίσει κανείς να το αποκαλέσει είναι ένα από τα πιο συγκλονιστικά θεάματα που προσφέρει η φύση και μία μοναδική εμπειρία που μπορεί να ζήσει κανείς ταξιδεύοντας στο βόρειο ημισφαίριο. Τα μαγευτικά χρώματα και η απρόβλεπτη φύση του φαινομένου, γοητεύουν πολλούς ταξιδιώτες οι οποίοι ψάχνουν το καλύτερο σημείο στον πλανήτη για να θαυμάσουν το φαινόμενο αυτό.

Το Βόρειο Σέλας έχει την καταγωγή του από τον Ήλιο, ο οποίος ως αποτέλεσμα εκρήξεων

εκπέμπει ρεύματα φορτισμένων σωματιδίων στο διάστημα. Αφού φτάσει στην ατμόσφαιρα της Γης, αυτό το φορτίο αντιδρά μαζί της, δημιουργώντας ένα μοναδικό φωτεινό φαινόμενο.

Σαν να πετάς μέσα σε όνειρο! Επιβάτης αεροπλάνου κατέγραψε το εντυπωσιακό Βόρειο Σέλας (Video)

Βόρειο Σέλας – Πληροφορίες: 5+1 πράγματα που δεν ήξερες για το μαγευτικό αυτό φαινόμενο της φύσης1. Πήρε το όνομά του από έναν Έλληνα θεό και μια Ρωμαϊκή θεά

Ο αστρονόμος, φυσικός και φιλόσοφος του 17ου αιώνα, Pierre Gassendi, είδε το Βόρειο Σέλας σε ένα ταξίδι στο Βορρά και το ονόμασε Aurora Borealis. Η Aurora ήταν η ρωμαϊκή θεά της αυγής που ξύπνησε τον κόσμο με τη δάδα της. Παρασύρθηκε από κορίτσια που πέταξαν πέταλα λουλουδιών στον κόσμο για να εξασφαλίσουν την έναρξη μιας φωτεινής νέας μέρας. Η δεύτερη λέξη, Borealis, προέρχεται από τον ελληνικό θεό του βόρειου ανέμου – Boreas ή Βορέας.

2. Διαφορετικοί συνδυασμοί στοιχείων καθορίζουν τα χρώματα τουUnsplash

Όταν εμφανίζεται μια ηλιακή καταιγίδα, ηλεκτρικά φορτισμένα σωματίδια ή ιόντα έλκονται προς τη Γη από το μαγνητικό της πεδίο. Στη συνέχεια τα ιόντα συγκρούονται με τα διαφορετικά αέρια της γης στην ανώτερη ατμόσφαιρα εκπέμποντας διάφορα χρώματα φωτός. Το χρώμα του φωτός εξαρτάται από τον τύπο του ιόντος (φορτισμένο ή όχι) και του αερίου που συγκρούονται, καθώς και το υψόμετρο. Τα φορτισμένα ιόντα και το άζωτο σε μεγάλο υψόμετρο δημιουργούν ένα λαμπρό μπλε και φορτισμένα ιόντα που συγκρούονται με το οξυγόνο σε χαμηλότερο υψόμετρο γίνονται κιτρινοπράσινο χρώμα, το οποίο είναι το πιο κοινό χρώμα.

3. Μπορεί να επηρεάσει τον σύγχρονο κόσμο

Δεδομένου ότι το Βόρειο Σέλας δημιουργείται από ηλιακή δραστηριότητα, τα ίδια γεγονότα από τον Ήλιο που προκαλούν το σέλας δημιουργούν συχνά κάτι περισσότερο από ένα εκπληκτικό θέαμα. Κατά τη διάρκεια ηλιακών καταιγίδων οι άνθρωποι έχουν παρατηρήσει ραδιοπαρεμβολές, δορυφόρους και ηλεκτρονικό εξοπλισμό να επηρεάζονται. Σε ακραίες περιπτώσεις, μερικές μεγάλες διακοπές ρεύματος έχουν αποδοθεί σε σοβαρές ηλιακές καταιγίδες.

Σέλας: Απ’ όπου κι αν το δεις θα σε μαγέψει, απ’ το διάστημα θα σ’ εντυπωσιάσει | Photo

4. Η Γη δεν είναι το μόνο μέρος που φιλοξενεί το φαινόμενο αυτό

Ο Δίας και ο Κρόνος—οι αέριοι γίγαντες του γαλαξία μας—αναστέλλουν τα ισχυρά μαγνητικά πεδία λόγω της αέριας συνοχής τους και κατά τη διάρκεια ηλιακών καταιγίδων αυτά τα πεδία δημιουργούν ογκώδη οβάλ σέλας. Τα οβάλ Aurora έχουν επίσης παρατηρηθεί και σε άλλους πλανήτες όπως ο Άρης, ο Ποσειδώνας και ο Ουρανός.

Unsplash5. Το Βόρειο Σέλας εκπέμπει ήχους

Σύμφωνα με τους τοπικούς θρύλους και τη λαογραφία, οι θόρυβοι που θυμίζουν χειροκρότημα είναι γνωστό ότι εκπέμπονται από το Βόρειο Σέλας. Το 2012, ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Aalto στη Φινλανδία δημοσίευσαν μια μελέτη σχετικά με τους ήχους που συσχετίστηκαν με την παρουσία του Βόρειου Σέλας. Σύμφωνα με τη μελέτη, αυτοί οι ήχοι παράγονται περίπου 70 μέτρα πάνω από το έδαφος και προέρχονται από ηλιακά σωματίδια που δημιουργούν γεωμαγνητικές διαταραχές.

6. Εντοπίζεται σε διάφορα χρώματα και σχήματα

Η Aurora μπορεί να εμφανιστεί σε διάφορα χρώματα (π.χ. πράσινο, μπλε, κόκκινο ή ροζ). Δυστυχώς, δεν είναι πάντα ορατά με γυμνό μάτι – μερικές φορές συμβαίνει να εντοπίζουμε μόνο ένα κομμάτι της γκριζωπής λάμψης. Το χρώμα του εξαρτάται από το υψόμετρο και το είδος του αερίου με το οποίο αντιδρά ο ηλιακός άνεμος.

Αγαπάς τα ταξίδια αλλά θες να δοκιμάσεις κάτι διαφορετικό; Βρήκαμε τους top 5 προορισμούς που είναι πιο εντυπωσιακοί τη νύχτα!

Επιπλέον, παίρνει διάφορες μορφές και σχήματα. Κάποτε μοιάζει με μια λάμψη στον ουρανό. Άλλες φορές, μοιάζει με θολούρα που καταλαμβάνει μεγάλο μέρος του ουρανού. Μερικές φορές είναι ακίνητο, μόνο για να αναβοσβήνει ή να κινείται μετά από λίγο. Υπάρχει λόγος που η δραστηριότητά της ονομάζεται χορός.

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News

Το άρθρο Βόρειο Σέλας: Ένα από τα πιο συγκλονιστικά θεάματα που προσφέρει η φύση – 5 + 1 πράγματα που πρέπει να μάθεις για το εξωπραγματικό αυτό φαινόμενο εμφανίζεται στο iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Βόρειο Σέλας, – 5 + 1,voreio selas, – 5 + 1