Τι ισχύει για τις κάμερες στα σχολεία;

19:41 23/9/2019 - Πηγή: iPop

Τι ισχύει για τις κάμερες στα σχολεία; Η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα ξεκαθαρίζει τα πράγματα μετά από καταγγελία πολίτη.

Μπορούν οι κάμερες στα σχολεία να λειτουργούν όλες τις ώρες; Όχι, τις ώρες λειτουργίας των σχολείων απαγορεύεται ρητά η χρήση των καμερών ασφαλείας, όπως αναφέρει η Αρχή σε απόφασή της μετά την καταγγελία. Σύμφωνα με την Αρχή, υπεύθυνοι για

την επεξεργασία δεδομένων στην περίπτωση εγκατάστασης συστημάτων βιντεοεπιτήρησης σε δημόσιες σχολικές μονάδες είναι οι Δήμοι.

Πολίτης ανέφερε ότι οι διευθυντές των σχολείων τοποθετούν κάμερες για να αντιμετωπίσουν τα γκράφιτι στα σχολικά κτίρια, ενώ κατά την εξέταση της καταγγελίας, η Αρχή απέστειλε έγγραφα στις διευθύνσεις των σχολικών  μονάδων με τα οποία ζήτησε διευκρινίσεις.

Στην περισσότερες περιπτώσεις, οι διευθύνσεις των μονάδων απάντησαν στην Αρχή αποστέλλοντας διάφορα στοιχεία, όπως στιγμιότυπα από τις λαμβανόμενες εικόνες και ενημερωση σχετικά με την διαδικασία που ακολουθήθηκε σχετικά με την εγκατάσταση των συστημάτων. Σε σχετική ερώτηση, το αρμόδιο υπουργείο τόνισε πως η αρμοδιότητα ανήκει στους Δήμους κατά το χρόνο μη λειτουργίας των σχολείων.

Η Αρχή, λαμβάνοντας υπόψη ότι η διαχείριση των σχολικών χώρων κατά τον χρόνο μη λειτουργίας των σχολικών μονάδων (παρ. 1 του άρθρου 5 του ν.1894/1990) και η αρμοδιότητα συντήρησης, καθαριότητας και φύλαξης των σχολικών κτιρίων ανήκουν στους Δήμους (ν.3463/2006), καθώς και ότι η χρήση συστήματος βιντεοεπιτήρησης από δημόσιες αρχές για την προστασία προσώπων και αγαθών επιτρέπεται μόνο στους χώρους τους οποίους διαχειρίζονται, έκρινε ότι ένα δημόσιο σχολείο δεν επιτρέπεται να χρησιμοποιεί σύστημα βιντεοεπιτήρησης κατά τις ώρες που αυτό λειτουργεί, ενώ κατά τις ώρες μη λειτουργίας της σχολικής μονάδας αρμόδιος για την προστασία του χώρου είναι ο εκάστοτε Δήμος και άρα μόνον αυτός μπορεί να αποτελεί τον υπεύθυνο επεξεργασίας δεδομένων.

Με την ίδια απόφαση, η Αρχή σημειώνει ιδιαίτερα ότι γονείς, μαθητές και εκπαιδευτικοί πρέπει να ασκούν τα σχετικά προς τα συστήματα αυτά δικαιώματά τους προς τον Δήμο, ο οποίος οφείλει να ικανοποιεί τα δικαιώματα των υποκειμένων που απορρέουν από τον Γενικό Κανονισμό Προστασίας Δεδομένων.

Δείτε τις τιμές στα κυλικεία και όσα απαγορεύεται πλέον να πωλούν.

Το άρθρο Τι ισχύει για τις κάμερες στα σχολεία; εμφανίζεται στο iPop.

Keywords
Αναζητήσεις
Τυχαία Θέματα