Δώσε προσοχή! Αυτά τα σημάδια υποδηλώνουν ότι κάτι δεν πάει καλά με το συκώτι σου

13:14 27/2/2022 - Πηγή: iPop

Σύμφωνα με το American Liver Foundation, υπάρχουν πάνω από 100 τύποι ηπατικής νόσου. Το συκώτι μας είναι ένα όργανο ζωτικής σημασίας για την υγεία μας, εκτελώντας τη βασική λειτουργία του φιλτραρίσματος περισσότερων πολλών λίτρων αίματος κάθε 24 ώρες. Γι’ αυτό, δεν θα πρέπει να προσπερνάμε ορισμένα σημάδια τα οποία είναι εκεί για να μας δείξουν ότι κάτι δεν πάει καλά με το συκώτι μας ή αλλιώς τα σημάδια που υποδηλώνουν υπατική βλάβη.

Οι τροφές που αποτοξινώνουν το συκώτι μας και χάνεται η κοιλιά

Υπατική βλάβη: Τα σημάδια που “φωνάζουν” πως πρέπει να δώσεις προσοχή

Κίτρινα μάτια

και δέρμα

Ο ίκτερος είναι ένα σύμπτωμα ηπατικής νόσου ή κίρρωσης. Ένα συκώτι που έχει υποστεί βλάβη δεν μπορεί να απαλλαγεί από τη χολερυθρίνη, την ουσία που κάνει τα μάτια και το δέρμα να αποκτήσουν έναν κιτρινωπό τόνο. “Τα υψηλά επίπεδα χολερυθρίνης μπορεί να αποδοθούν σε φλεγμονή ή άλλες ανωμαλίες των ηπατικών κυττάρων ή απόφραξη των χοληφόρων πόρων”, σύμφωνα με το Johns Hopkins Medicine. “Μερικές φορές, ο ίκτερος προκαλείται από τη διάσπαση ενός μεγάλου αριθμού ερυθρών αιμοσφαιρίων, που μπορεί να εμφανιστεί στα νεογνά. Ο ίκτερος είναι συνήθως το πρώτο σημάδι, και μερικές φορές το μόνο σημάδι, της ηπατικής νόσου”.

Χρόνια κούραση

Αν και η κόπωση από μόνη της δεν είναι απαραίτητα σημάδι ηπατικής βλάβης, δεν πρέπει ποτέ να αγνοηθεί. “Εάν έχετε κόπωση, έλλειψη κινήτρων, μεταξύ άλλων συμπτωμάτων, θα πρέπει πρώτα να κάνετε μια διεξοδική αξιολόγηση με έναν γιατρό”, λέει ο Marcelo Campos, MD. “Αναιμία, υπνική άπνοια, αυτοάνοσες ασθένειες, λοιμώξεις, άλλες ορμονικές διαταραχές, ψυχικές ασθένειες, προβλήματα καρδιάς και πνευμόνων και ασθένειες των νεφρών και του ήπατος είναι μερικές μόνο από πολλές ιατρικές καταστάσεις που θα μπορούσαν να προκαλέσουν παρόμοια συμπτώματα”.

Ενεξήγητη απώλεια κιλών

Όπως και με τον καρκίνο του παχέος εντέρου, η ηπατική βλάβη συνδέεται με ανεξήγητη απώλεια βάρους. “Επειδή το συκώτι παίζει βασικό ρόλο στο πεπτικό σύστημα, η κίρρωση και ο καρκίνος στο συκώτι μπορεί να σας κάνουν να χάσετε την όρεξή σας και να χάσετε βάρος”, σύμφωνα με το Συμβούλιο Καρκίνου της Νέας Νότιας Ουαλίας.

Κοιλιακός πόνος

Σύμφωνα με την κλινική του Κλίβελαντ, “οι περισσότεροι άνθρωποι με ηπατική νόσο αναφέρουν κοιλιακό άλγος. Ο πόνος στο ίδιο το συκώτι σας μπορεί να αισθάνεται σαν έναν θαμπό πόνο ή ένα αίσθημα μαχαιρώματος στη δεξιά άνω κοιλιακή χώρα ακριβώς κάτω από τα πλευρά σας. Γενικός κοιλιακός πόνος και δυσφορία μπορεί επίσης να είναι σχετίζεται με οίδημα από κατακράτηση υγρών και μεγέθυνση της σπλήνας και του ήπατος που προκαλείται από κίρρωση”.

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News

Το άρθρο Δώσε προσοχή! Αυτά τα σημάδια υποδηλώνουν ότι κάτι δεν πάει καλά με το συκώτι σου εμφανίζεται στο iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα