Απιστία στη σχέση: Τα ψυχολογικά στάδια που ακολουθούν

20:47 3/3/2020 - Πηγή: iPop

Αφού ανακαλύψεις την απιστία στη σχέση σου, ίσως να μην είσαι σίγουρη για το εάν θέλεις να παραμείνεις στη σχέση ή να φύγεις. Μια βόμβα μόλις έσκασε πάνω απ’ το κεφάλι σου και δεν ξέρεις πώς να τη διαχειριστείς.

Eάν θέλεις να θεραπεύσεις τη σχέση σου και να είσαι με τον σύντροφό σου μετά την απιστία στη σχέση, θα πρέπει να γνωρίζεις τα ψυχολογικά στάδια που ακολουθούν, αλλά και να θέσεις κάποια ερωτήματα στον εαυτό σου.

Θέλεις να παραμείνεις με τον σύντροφό σου εάν μπορέσεις να τον εμπιστευτείς ξανά;Μπορείς να προχωρήσεις αφήνοντας πίσω τον θυμό και
το πόσο πληγώθηκες;Μπορείς να συγχωρέσεις τον σύντροφό σου;

Εάν αποφασίσεις ότι θέλεις να παραμείνεις στη σχέση που έχεις, θα πρέπει να γνωρίζεις ότι υπάρχουν τρία βασικά ψυχολογικά στάδια που ακολουθούν μετά την απιστία και να προετοιμαστείς γι’ αυτά.

Τελικά πόσο διαφέρει η συναισθηματική απιστία απ’ το κέρατο με τη “βούλα”;

Τα ψυχολογικά στάδια που ακολουθούν μετά την απιστία στη σχέση1ο στάδιο: Θυμός

Το πρώτο στάδιο είναι συχνά και το πιο επώδυνο. Βιώνεις μια πλήρη ψυχολογική κατάρρευση, έχεις απότομα σκαμπανευάσματα στη συμπεριφορά σου, δεν μπορείς να ελέγξεις τα συναισθήματά σου, πιάνεις τον εαυτό σου τη μια να νιώθει έντονο θυμό και να κατηγορείς τον άλλον, ενώ την αμέσως επόμενη στιγμή μπορεί να χάνεσαι μόνη σου στις σκέψεις σου, να κατηγορείς τον εαυτό σου, αλλά και να κάνεις μια αξιολόγηση της σχέσης σου.

2ο στάδιο: Αδρανοποίηση και λιγότερη συναισθηματική φόρτιση

Στο δεύτερο στάδιο, ο θυμός συνήθως αρχίζει να καταλαγιάζει και η συναισθηματική φόρτιση είναι πολύ πιο ήπια. Είναι σαν να αδρανοποιείσαι για να μην υπάρξουν σκηνικά που ενδεχομένως να επιβαρύνουν την κατάσταση μεταξύ σας. Μην σου κάνει εντύπωση εάν σ’ αυτή τη φάση αναρωτηθείς και θέλεις να μάθεις περισσότερες λεπτομέρειες για την απιστία, ενώ μπορεί να νιώσεις την ανάγκη να βρεθείς με φίλους με τους οποίους είχες χάσει την επαφή.

3ο στάδιο: Προσπάθεια

Σ΄αυτό το στάδιο, καλείσαι με τον σύντροφό σου να ξαναχτίσετε την εμπιστοσύνη μεταξύ σας. Είναι απαραίτητο να δεις ειλικρινείς προσπάθειες απ’ τον σύντροφό σου για να μπορέσεις να τον εμπιστευτείς ξανά, να τον συγχωρέσεις και να είστε και πάλι σε αρμονία μαζί.

Να θυμάσαι: Το παν είναι η καλή επικοινωνία. Το ζευγάρι θα πρέπει να κουβεντιάσει τους λόγους που οδήγησαν στο κέρατο, εάν έχει ξαναγίνει κάτι τέτοιο στο παρελθόν και τελικά εάν λείπει κάτι απ’ την σχέση.

Δες ακόμα:

Μπορείς να συνεχίσεις τη σχέση μετά την απιστία;

Photo: Unsplash/ Anthony Tran

Το άρθρο Απιστία στη σχέση: Τα ψυχολογικά στάδια που ακολουθούν εμφανίζεται στο iPop.

Keywords
Αναζητήσεις
Τυχαία Θέματα