Κομοτηνή: 26-6-2018 Πρωινή Ενημέρωση

06:41 26/6/2018 - Πηγή: ΕΡΤ

Πολιτική
Περισσότερα από 7 εκατομμύρια στο ΔΠΘ
Με περίπου 19 εκατομμύρια ευρώ ενισχύονται επιπλέον τα Πανεπιστήμια της χώρας προκειμένου να καλύψουν τις λειτουργικές δαπάνες του οικονομικού έτους 2018. Με απόφαση που υπέγραψε ο Υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων Κώστας Γαβρόγλου, καθορίζεται εκ νέου η επιχορήγηση και για το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης με την χρηματοδότηση να κυμαίνεται στα 7.237.000 ευρώ.

Πρωτογενής Τομέας
Το νέο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης.
Στα 4,7 δις

κυμαίνεται η κοινοτική συμμετοχή στο νέο πρόγραμμα αγροτικής ανάπτυξης. Σύμφωνα με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλη Αποστόλου θα κινητοποιήσει συνολικούς πόρους της τάξης των 6 δις ευρώ. Συνολικά 19 δις, την εξαετία 2015 -2020, θα εισρεύσουν στον αγροτικό χώρο. Όπως τόνισε ο κος Αποστόλου παρά τις δυσκολίες, οι καταναλωτές αναζητούν τα ποιοτικά προϊόντα με υψηλή θρεπτική αξία, όπως και εναλλακτικές μορφές ψυχαγωγίας και ξεκούρασης.

Κόμματα Κινήματα
Φεστιβάλ ΚΝΕ Ξάνθης
Με επιτυχία πραγματοποιήθηκαν οι εκδηλώσεις που διοργάνωσε η Τ.Ο. Ξάνθης της ΚΝΕ. Οι εκδηλώσεις αποτέλεσαν την έναρξη της προφεστιβαλικής δραστηριότητας του καλοκαιριού μπροστά στο 44ο Φεστιβάλ ΚΝΕ – ΟΔΗΓΗΤΗ, το οποίο είναι αφιερωμένο στα 100 χρόνια του ΚΚΕ και στα 50 της ΚΝΕ. Την κεντρική ομιλία πραγματοποίησε ο γραμματέας του Τομεακού Συμβουλίου, Νικόλας Καλομοίρης. Το Φεστιβάλ έκλεισε με τους παρευρισκόμενους να δίνουν αγωνιστικό ραντεβού για το 27ο αντιιμπεριαλιστικό διήμερο της ΚΝΕ στις 6-7-8 Ιούλη στην Πάτρα, σε μια περιοχή που, όπως τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση, «ιεραρχείται από τα ΝΑΤΟϊκά σχέδια, όπου θα ενώσουν τη φωνή τους ενάντια στην εμπλοκή της χώρας μας μαζί με χιλιάδες νέους απ’ όλη την Ελλάδα

Κυκλοφόρησε στα αγγλικά το βιβλίο του Ε. Στυλιανίδη
Κυκλοφόρησε στα αγγλικά από τις εκδόσεις ΜΙΝΩΑΣ το νέο βιβλίο του Επίκουρου Καθηγητή Νομικής του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου, πρώην Υπουργού και τ. Βουλευτή Ροδόπης Δρ.Ευριπίδη Στ.Στυλιανίδη, με τίτλο:“Thrace: The Greek Model of an Open Democratic Society”. Το βιβλίο στα Ελληνικά, είχε κυκλοφορήσει από τις εκδόσεις ΜΙΝΩΑΣ το 2016, υπό τον τίτλο: « Θράκη: Το επόμενο βήμα…»

Παιδεία
Γλώσσες Πολιτισμοί Μετάφραση
Το 6ο Επιστημονικό-Εκπαιδευτικό Φόρουμ-Συνέδριο «Γλωσσες. Πολιτισμοί. Μετάφραση» συνδιοργανώνει το Τμήμα Γλώσσας, Φιλολογίας και Πολιτισμού Παρευξεινίων Χωρών με την Ανώτατη Σχολή Μετάφρασης του Κρατικού Πανεπιστημίου Μόσχας ονόματι Μ.Β. Λομονόσοβ και με την υποστήριξη του Ιδρύματος «Ρωσικός Κόσμος». Θα πραγματοποιηθεί στην Κομοτηνή από την 1η εως και τη 7η Ιουλίου.

Υγεία
Από το 1999 και συνεχίζει ο «Ορφέας»
Από το 1999 προσφέρει τις υπηρεσίες του το Κέντρο Πρόληψης ‘’ΟΡΦΕΑΣ’’ στην τοπική κοινότητα της Ροδόπης. Τα προγράμματά του απευθύνονται σε παιδιά και νέους, αλλά και όσους σχετίζονται άμεσα με τη διαπαιδαγώγησή τους (γονείς, εκπαιδευτικοί) και στοχεύουν μέσα από τη βιωματική μάθηση στην ανάπτυξη της αυτοεκτίμησης, της υπευθυνότητας, της επικοινωνίας και, γενικά, της ενίσχυσης της προσωπικότητάς τους, ώστε να αποκτήσουν θετικές στάσεις και συμπεριφορές στη ζωή τους.
«Η αντίφαση που βιώνουμε είναι ότι παρά την αύξηση των αναγκών, αντί η Πολιτεία να ενισχύει τα Κέντρα Πρόληψης, αγωνιζόμαστε ακόμα για την επίλυση του θεσμικού μας προβλήματος, έτσι ώστε να εδραιωθούν τα Κέντρα Πρόληψης ως ενιαίος, διακριτός και σταθερός πυλώνας πρόληψης.» τονίζεται σε ανακοίνωση του Κέντρου.

Κοινωνία
Το μέλλον των Γιορτών της Παλιάς Ξάνθης
Ημερίδα για το μέλλον των Γιορτών Παλιάς Ξάνθης διοργανώνει ο Σύλλογος για την προστασία και αναβίωση της Παλιάς Πόλης. Η ημερίδα έχει στόχο τη συνεργασία των κατοίκων με το Δήμο, τους Συλλόγους και τους επαγγελματίες της πόλης, ώστε να διαμορφωθεί ένα πλαίσιο που θα προβάλει το θεσμό και θα ενισχύει την ανάπτυξη της περιοχής αλλά με τρόπο βιώσιμο και με σεβασμό στον οικισμό και τους κατοίκους. Θέμα της ημερίδας είναι “Γιορτές Παλιάς Ξάνθης, Παρελθόν-Παρόν-Μέλλον” . Θα πραγματοποιηθεί στις 18.45 της Τετάρτης στο Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης.

Το ευχαριστώ του Θανάση Μουσόπουλου
Τις ευχαριστίες του σε όλους όσοι, άνθρωποι και φορείς, συνέδραμαν με οποιοδήποτε τρόπο στο έργο του εκφράζει με ανακοίνωσή του ο φιλόλογος συγγραφέας Θανάσης Μουσόπουλος. «Aπό το Σεπτέμβριο 2017 ως τον Ιούνιο 2018 είχα τη χαρά και τιμή να πραγματοποιήσω πολλά μικρά και μεγάλα έργα και να πάρω μέρες σε σημαντικές εκδηλώσεις. Χωρίς τη συμπαράσταση της οικογένειάς μου, των φίλων και συνεργατών μου δε θα ήμουν σε θέση να τα φέρω σε πέρας.» αναφέρει μεταξύ άλλων.

Πολιτισμός
8ο Φεστιβάλ Μαρώνειας Σαπών
Δόθηκε στην δημοσιότητα το πρόγραμμα του 8ου Φεστιβάλ Μαρώνειας Σαπών . Εκτός από Αρχαίο Θέατρο Μαρώνειας, εκδηλώσεις και συναυλίες θα πραγματοποιηθούν στο λιμάνι του Αγίου Χαραλάμπους , στις Σάπες, στην Μαρώνεια ,στο βράχο των Πετρωτών, στην Ξυλαγανή ,στις παραλίες. Συναυλίες έντεχνης μουσικής, παραδοσιακές βραδιές, μουσική από τα βαλκάνια, κλασσικό ρεπερτόριο, αρχαίο δράμα ,θέατρο σκιών και άλλες εκδηλώσεις εμπλουτίζουν το φετινό μας πρόγραμμα που ξεκινά την 1η Ιουλίου και εκτείνεται μέχρι το τέλος του Αυγούστου. Μεταξύ άλλων ξεχωρίζει η συναυλία της Ελευθερίας Αρβανιτάκη το Σάββατο 4 Αυγούστου στο Λιμάνι του Αγίου Χαραλάμπους.

Έκθεση ζωγραφικής
Τα εγκαίνια της Έκθεσης Ζωγραφικής της Ελένης Πεχλιβάνη με τίτλο « Αθέατοι Ακροβάτες » θα πραγματοποιηθούν αύριο Τετάρτη στις οκτώ το βράδυ. Η έκθεση θα φιλοξενηθεί στο υπόγειο του Ιδρύματος Παπανικολάου και θα διαρκέσει μέχρι την 1η Ιουλίου 2018.

Αντιγόνη
Μετά την επιτυχημένη «Ιφιγένεια εν Αυλίδι» του Ευριπίδη, o Αιμίλιος Χειλάκης και o Μανώλης Δούνιας συν-σκηνοθετούν φέτος την «Αντιγόνη» του Σοφοκλή. Η νέα μετάφραση είναι του ποιητή Γιώργου Μπλάνα, η πρωτότυπη μουσική του Σταμάτη Κραουνάκη και τους πρωταγωνιστικούς ρόλους ερμηνεύουν η Αθηνά Μαξίμου, ο Αιμίλιος Χειλάκης και ο Μιχάλης Σαράντης. Η παράσταση θα ανέβει στην Κομοτηνή την Δευτέρα 16 Ιουλίου στο Θερινό Δημοτικό Θέατρο. Τιμές εισιτηρίων : 18 € κανονικό 14 € φοιτητικό –μαθητικό Προπώληση : ΔΗΜΟΚΡΙΤΕΙΟ βιβλιοπωλείο τηλ.25310 84040 & viva.gr . Ωρα έναρξης : 9.30 μμ.

Το χωριό των ηλιθίων
Αλλάζει η ημερομηνία των παραστάσεων για το έργο “Το χωριό των ηλιθίων” από το Θέατρο Ανατολικά του Νέστου σε σκηνοθεσία : Βασίλης Λειβαδίτης ,Πολυξένη Καρακατσάν. Η παράσταση παρουσιάζεται στο ανοιχτό δημοτικό αμφιθέατρο στις 4 και 5 Ιουλίου. Προπώληση στο βιβλιοπωλείο Πυργελή και το Studio Italos.

Bazaar βιβλίου
Παράταση δίνεται για το Βazaar βιβλίου BOOKFEST ΣΤΗΝ ΚΟΜΟΤΗΝΗ στο εμπορικό κέντρο Kosmopolis έως και το Σάββατο 7 Ιουλίου. Ώρες λειτουργίας καθημερινά από τις 10 το πρωί έως 9 το βράδυ, Σάββατα 10 πρωί έως 8 βράδυ – Κυριακές κλειστά.

Αστυνομικό δελτίο
Συνελήφθη 30χρονος αλλοδαπός ο οποίος προωθούσε στο εσωτερικό της χώρας μη νόμιμους μετανάστες
Συνελήφθη προχθές (24-6-2018) τις πρώτες πρωινές ώρες, σε παράδρομο της Εγνατίας Οδού Κομοτηνής – Ξάνθης, από αστυνομικούς του Τμήματος Συνοριακής Φύλαξης Ιάσμου της Διεύθυνσης Αστυνομίας Ροδόπης, 30χρονος αλλοδαπός, ο οποίος προωθούσε παράνομα στο εσωτερικό της χώρας, έξι (6) μη νόμιμους μετανάστες. Η σχετική δικογραφία περιλαμβάνει επίσης έναν άγνωστο δράστη, συνεργό του 30χρονου. Ειδικότερα, σε παράδρομο της Εγνατίας Οδού Κομοτηνής – Ξάνθης, οι αστυνομικοί πραγματοποίησαν σήμα στάσης σε Ι.Χ.Ε αυτοκίνητο, με οδηγό τον 30χρονο, πλην όμως αυτός δεν συμμορφώθηκε, ανέπτυξε ταχύτητα και ακολουθήθηκε από τους αστυνομικούς. Στη συνέχεια, λίγο πιο κάτω, ο 30χρονος ακινητοποίησε το όχημα και συνελήφθη από τους αστυνομικούς, ενώ ο συνοδηγός και συνεργός του διέφυγε πεζός σε παρακείμενη αγροτική περιοχή και αναζητείται. Σε έλεγχο που πραγματοποιήθηκε στο εσωτερικό του αυτοκινήτου, διαπιστώθηκε ότι οι δύο διακινητές μετέφεραν με αυτό, παράνομα, στην ενδοχώρα έξι (6) μη νόμιμους μετανάστες. Κατασχέθηκε το παραπάνω όχημα.

Καιρός
Νεφώσεις με τοπικές βροχές και καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι –βορειοανατολικοί 3 με 5 και στα ανατολικά τοπικά 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 15 έως 23 βαθμούς Κελσίου.

www.ert.gr

Keywords
κομοτηνη, ενημερωση, ιφιγένεια εν αυλίδι, δπθ, δις, συμμετοχή, κος, κνε, ΚΚΕ, πατρα, ελλαδα, κυπρος, greek, γλωσσες, μετάφραση, θεατρο, δραμα, νέα, δημοκριτειο, βιβλιοπωλείο, τηλ, viva, ωρα, studio, bazaar, kosmopolis, συλληψεις, ert, σταση εργασιας, κλειστα επαγγελματα, αλλαγη ωρας, Πρώτη ημέρα του Καλοκαιριού, αξια, τελος ακινητων, αθηνα, Καλή Χρονιά, θερινη ωρα, καιρος, θεμα εκθεσης 2012, τελος του κοσμου, αλλαγη ωρας 2013, αστυνομικο τμημα, ημερομήνια, kosmopolis, μετάφραση, δημοκριτειο, φεστιβαλ κνε, αυτοκινητο, δπθ, θεμα, θρακη, κνε, κυπρου, μουσικη, πλαισιο, προγραμμα, ωρα, αγροτικη, αθηνα μαξιμου, αυξηση, αιμιλιος χειλακης, αρβανιτακη, αφιερωμενο, βαλκανια, βιβλιο, βραδυ, δευτερα, δις, διημερο, ευρω, εκθεση, εργα, εξι, επιτυχια, ζωη, υπηρεσιες, θεατρο σκιων, ιδρυμα, ομιλια, εκδοσεις, κελσιου, κος, λειβαδιτης, μαξιμου, οκτω, οχημα, παιδια, πολιτεια, προγραμματα, πρωι, ραντεβου, σαπες, σαββατο, συνεχεια, συμμετοχή, σκηνοθεσια, σχεδια, τιμη, τηλ, τμημα, υπουργος παιδειας, υψηλη, φεστιβαλ, φωνη, χαρα, ωρες, αγνωστο, μποφορ, ελληνικα, greek, κωστας, μπροστα, studio, σημα, θανασης, θερμοκρασια, viva, viva.gr, χειλακης
Τυχαία Θέματα