Γρηγοράκος: «Η αξιολόγηση δεν είναι ταμπού»

Στην ανάγκη πλήρους αναμόρφωσης της αυτοδιοίκησης, αναφέρθηκε στην ομιλία του ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Λεωνίδας Γρηγοράκος τονίζοντας πως σε αυτή την θέση συγκλίνουν όσοι βλέπουν την πραγματικότητα χωρίς αυταρέσκειες και παραμορφωτικούς φακούς.... Όπως είπε, το μείζον πρόβλημα της αυτοδιοίκησης δεν είναι μόνον η ανεπάρκεια πόρων, αλλά και η αδυναμία της να ανταποκριθεί στο μεγάλο στοίχημα της τοπικής ανάπτυξης, θεμελιώνοντας ένα ορθολογικό μοντέλο οργάνωσης και λειτουργίας των τοπικών κοινωνιών.

«Η Αυτοδιοίκηση εμφανίζει πολλές στρεβλώσεις κι ανεπάρκειες και δεν
ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις της εποχής μας, ενώ θα μπορούσε να είναι μια ξεχωριστή υποδομή της κοινωνίας των πολιτών, μια υγιής διοικητική δομή που θα λειτουργούσε ως αντίβαρο του αναποτελεσματικού κράτους, που στην ουσία αυτή η Αυτοδιοίκηση το αντιγράφει λειτουργώντας ως κακέκτυπό του, ως καρικατούρα του» είπε χαρακτηριστικά παραδεχόμενος πάντως ότι «κι οι κυβερνήσεις και τα κόμματα φροντίσαμε να ευνουχίσουμε την Αυτοδιοίκηση».

Ο κ. Γρηγοράκος τόνισε ότι ήρθε η ώρα να ανοίξει μια ουσιαστική συζήτηση για την χρησιμότητα, την αποτελεσματικότητα και την οικονομική ευρωστία της περιφερειακής και της τοπικής αυτοδιοίκησης και προσέθεσε ότι η αξιολόγηση των δομών της αυτοδιοίκησης σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να αποτελεί ταμπού. Ως προς τον θεσμό της Περιφέρειας ο αν. υπουργός Εσωτερικών ανέφερε ότι βρίσκεται στη φάση της θεμελίωσης, συμπληρώνοντας ότι ο Καλλικράτης ήταν ένα επιτυχημένο μοντέλο, αλλά θέλει την αξιολόγησή του και θέλει το μοντέλο αυτό να το αφήσουμε ακόμη περισσότερο να προχωρήσει.

«Θέλει να δώσουμε περισσότερες εξουσίες στην περιφέρεια και τους δήμους» είπε χαρακτηριστικά και καταλήγοντας τόνισε: «Φιλοδοξία μας είναι να συνεχίσουμε να μεταρρυθμίζουμε το μοντέλο, να φύγουμε από αυτό το ατελέσφορο πολιτικό υπόδειγμα που μας έφερε στη χρεοκοπία».
Keywords
Τυχαία Θέματα