Πούτιν Κίνα – επίσκεψη: Την ξεκάθαρη στήριξη της χώρας φέρεται να ζητάει ο Πρόεδρος της Ρωσίας

Η Ρωσία και η Κίνα έχουν διατηρήσει αρκετά καλούς δεσμούς όσον αφορά στις οικονομικές και εμπορικές τους συναλλαγές, κάτι που έχει αποδειχθεί «σωτήριο» για τη Ρωσία, ειδικά μετά την επιβολή αυστηρών κυρώσεων από τη Δύση, λόγω της εισβολής της στην Ουκρανία. Μάλιστα, για αύριο Πέμπτη 16 Μαΐου έχει προγραμματιστεί επίσκεψη του προέδρου Πούτιν στο Πεκίνο η οποία είναι και η πρώτη ύστερα από την επανεκλογή

του στο Κρεμλίνο και η δεύτερη σε λίγο περισσότερο από έξι μήνες. Σε συνέντευξη που δημοσίευσε κινεζικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Νέα Κίνα (Xinhua), ο Βλάντιμιρ Πούτιν χαιρέτισε την «ειλικρινή επιθυμία» του Πεκίνου να εργαστεί για την επίλυση της ουκρανικής κρίσης. «Χαιρετίζουμε την προσέγγιση που έχει υιοθετηθεί από την Κίνα για την επίλυση της κρίσης στην Ουκρανία»

Ο Ρώσος Πρόεδρος ευελπιστεί να εξασφαλίσει μία πιο ξεκάθαρη υποστήριξη του Σι Τζινπίνγκ όσον αφορά στον πόλεμο στην Ουκρανία, καθώς η Κίνα έχει δείξει μία πιο ουδέτερη στάση μέχρι στιγμής, παρόλο που ενισχύει οικονομικά την Ρωσία. Το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών επιβεβαίωσε χθες, Τρίτη, το ταξίδι του Πούτιν, λέγοντας ότι οι δύο πρόεδροι θα ανταλλάξουν απόψεις για τους δεσμούς και «διεθνή και περιφερειακά ζητήματα κοινού ενδιαφέροντος». Εκτός από το Πεκίνο, ο Ρώσος πρόεδρος θα μεταβεί επίσης στην μεγαλούπολη Χαρμπίν, στη βορειοανατολική Κίνα, για να συμμετέχει στο φόρουμ για το εμπόριο και τις επενδύσεις.

Putin’s first visit after his inauguration will be to China on May 16

Russia and China have never been closer pic.twitter.com/vxYFdMvQEA

— COMBATE | (@upholdreality) May 14, 2024

Ισχυροί οι δεσμοί μεταξύ των δύο υπερδυνάμεων

«Το Πεκίνο γνωρίζει καλά τις βαθύτερες αιτίες της κρίσης και την παγκόσμια γεωπολιτική σημασία της», προσθέτει ο Ρώσος πρόεδρος, ο οποίος αναφέρεται κυρίως σε κείμενο 12 σημείων που δημοσιοποίησε η Κίνα τον Φεβρουάριο του 2023 για να διευκρινίσει τη θέση της όσον αφορά τη σύγκρουση. «Οι ιδέες και οι προτάσεις που περιλαμβάνονται στο έγγραφο δείχνουν την ειλικρινή επιθυμία των Κινέζων φίλων μας να βοηθήσουν να σταθεροποιηθεί η κατάσταση», υπογραμμίζει ο Πούτιν. Στο κείμενο αυτό, η Κίνα ζητεί τον σεβασμό της εδαφικής ακεραιότητας όλων των χωρών (συμπεριλαμβανομένης όπως υπονοείται της Ουκρανίας), αλλά ζητεί επίσης να ληφθούν υπόψη οι ανησυχίες για την ασφάλεια της Ρωσίας. Η συνέντευξη αυτή δημοσιεύτηκε επίσης στον ιστότοπο του Κρεμλίνου.

Μερικές ημέρες πριν από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022, το Πεκίνο και η Μόσχα είχαν χαιρετίσει την «άνευ όρων» σύμπραξή τους. Οι δύο χώρες έχουν έκτοτε ενισχύσει τη διπλωματική, εμπορική και στρατιωτική τους συνεργασία. Η Ρωσία θεωρεί την Κίνα σημαντική όσον αφορά την στήριξη της οικονομίας της από τότε που αυτή βρέθηκε στο στόχαστρο άνευ προηγουμένου κυρώσεων από την πλευρά των δυτικών, οι οποίες αποφασίστηκαν ως απάντηση στη Μόσχα για την εισβολή της στην Ουκρανία. Από την πλευρά της, η Κίνα επωφελείται κυρίως από φθηνές εισαγωγές ρωσικής ενέργειας.

Η Δύση αντιδρά στις σχέσεις Ρωσίας – Κίνας

Ωστόσο η στενή οικονομική τους σύμπραξη αντιμετωπίζεται με αυξανόμενη υποψία στη Δύση. Οι ΗΠΑ απειλούν ως εκ τούτου να επιβάλλουν κυρώσεις στις ξένες τράπεζες και επιχειρήσεις που συνεργάζονται με τη Μόσχα. «Η Κίνα είναι ο στρατηγικός εταίρος της Ρωσίας -αυτός είναι ο δρόμος που επέλεξαν ο πρόεδρος της Ρωσίας και ο ηγέτης της Κίνας -και τίποτε δεν πρόκειται να το αλλάξει αυτό, ό,τι κι αν προσπαθεί να πει ή να κάνει η Δύση», δήλωσε στο Reuters Ρώσος αξιωματούχος, ο οποίος ζήτησε να μην κατονομαστεί. Οι ΗΠΑ έχουν προσπαθήσει να περιορίσουν αρκετά τις σχέσεις των δύο κρατών προκειμένου να αποδυναμωθεί η Ρωσία, ενώ έχουν επεξεργαστεί ακόμα και το σχέδιο της απαγόρευσης του δολαρίου σε μεγάλα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.

Σύμφωνα με το Business Insider, ορισμένες από τις συναλλαγές της Ρωσίας και της Κίνας δεν γίνονται νόμιμα και σε αυτές συγκαταλέγεται η παροχή στρατιωτικού εξοπλισμού που χρειάζεται το Κρεμλίνο. Επιπλέον, αρκετές συναλλαγές πραγματοποιούνται με κρυπτονομίσματα καθώς οποιαδήποτε άλλη μορφή χρήματος πρέπει να δικαιολογηθεί σε διεθνείς οργανισμούς ή να αντληθεί από πηγές που μπορεί να κινήσουν υποψίες. Τέλος, η Ρωσία καταφέρνει να λάβει δολάρια μέσω των κινεζικών τραπεζών και κυρίως από μικρές ή και μεσαίες τράπεζες που θα είχαν λόγο να διεκδικήσουν συναλλαγές με τη Ρωσία.

Πηγή: cnn.gr
Keywords
Τυχαία Θέματα