Ποντίκια Θερμαϊκός: Έντονες διαμαρτυρίες πολιτών

Ένα αποκρουστικό θέαμα αντίκρισαν όσοι είχαν βγει το σαββατοκύριακο για βόλτα στο παραλιακό μέτωπο της Θεσσαλονίκης, καθώς ο Θερμαϊκός είχε γεμίσει με νεκρά ποντίκια. Και δεν είναι η πρώτη φορά, εξ ου και αρκετοί πολίτες που είχαν αντικρίσει τα τρωκτικά στην παλιά και νέα παραλία τηλεφώνησαν στον δήμο Θεσσαλονίκης

για να διαμαρτυρηθούν. Προβληματισμό προκαλεί ότι ο καθαρισμός γίνεται δύο φορές την εβδομάδα, χωρίς μέριμνα για έκτακτα περιστατικά Όπως αναφέρει το voria.gr, μετά την έντονη καταιγίδα της περασμένης Πέμπτης ο Θερμαϊκός κόλπος γέμισε με νεκρά ποντίκια που ξεβράστηκαν στη θάλασσα, με την εμφάνισή τους να αποδίδεται για ακόμα μία φορά στην υπερχείλιση του αποχετευτικού συστήματος της πόλης.

Φώκια «λιάζεται» στον Θερμαϊκό και γίνεται viral

Σύμφωνα με πληροφορίες του τοπικού μέσου, το έργο για την περισυλλογή επιπλεόντων αντικειμένων και κηλίδων δεν είναι αρμοδιότητα του δήμου αλλά την έχει αναλάβει το ειδικό αντιρρυπαντικό σκάφος «Αλκίππη», έπειτα από σχετική σύμβαση που έχει υπογραφεί. Ο καθαρισμός, όμως, πραγματοποιείται μόνο δύο φορές την εβδομάδα. Ερωτηθείς για το θέμα ο καθ’ ύλην αρμόδιος δημοτικός σύμβουλος Βασίλης Διαμαντάκης σημείωσε ότι «θα προτείνουμε στο ΥΜΑΘ όταν έχουμε τέτοια έκτακτα φαινόμενα να βγαίνει επιπλέον μέρα το ειδικό σκάφος και να καθαρίζει. Δεν μπορεί να υπάρχουν αυτές οι εικόνες με τα ποντίκια στη θάλασσα», σημείωσε.

Πού οφείλεται το φαινόμενο

Όπως έχει εξηγήσει στο παρελθόν ο καθηγητής του Τμήματος Βιολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Χαρίτων – Σαρλ Χιντήρογλου, η εμφάνιση των νεκρών τρωκτικών αποδίδεται στην υπερχείλιση του αποχετευτικού συστήματος της πόλης όταν προηγείται σφοδρή βροχόπτωση. «Είναι κάτι το οποίο είναι αναμενόμενο μετά από μεγάλες πλημμύρες» λέει γιατί λόγω του μεγάλου όγκου υδάτων, στομώνουν οι υπόνομοι και τα τρωκτικά δεν καταφέρνουν να διαφύγουν με αποτέλεσμα να πνίγονται και στη συνέχεια να ξεβράζονται στη θάλασσα. Όσο για την ανησυχία που προκαλεί στους πολίτες αυτό το φαινόμενο, ο κ. Χιντήρογλου σημειώνει ότι «δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας πέρα βέβαια από το αποκρουστικό του θεάματος.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Ποντίκια Θερμαϊκός, Έντονες,pontikia thermaikos, entones