Φεύγουμε για εκδρομή και φαγητό εκτός Αθηνών: 6 μέρη για μονοήμερη απόδραση και νόστιμο φαγητό

Έξοδος για φαγητό ή μονοήμερη εκδρομή; Συνδυάζονται και τα δύο με μια απόδραση, εκτός πόλης, σε προορισμούς με καλό φαγητό. Τι να κάνετε, πού να φάτε.

Μια απόδρασημόνο για λίγες ώρες, εκτός πόλης, σεσυνδυασμό με καλό φαγητό είναι ότικαλύτερο για να περάσουμε μια αργία ήμια Κυριακή. Μάλιστα, κάποια μαγαζιάγια φαγητό είναι από μόνα τους αφορμήγια απόδραση.

Επιλέξαμεκοντινούς προορισμούς, μια ανάσα απότην Αθήνα, για να εξερευνήσετε όμορφαμέρη, να δείτε τα αξιοθέατα και φυσικάνα κάνετε την απαραίτητη στάση γιαφαγητό.

Από θαλασσινά μέχρι κρεατικάυπάρχουν πολλά μαγαζιά, σε κάθε γωνιάτης χώρας μας, για να ανακαλύψετεκαινούργιες γεύσεις.

Στη Χαλκίδαγια ουζομεζέδες

Απέχονταςμόλις μία ώρα από το κέντρο της ΑθήναςΧαλκίδα είναι ιδανικός προορισμόςγια όσους θέλουν να συνδυάσουν μονοήμερηαπόδραση με καλό φαγητό. Άλλωστε, η πόλη,διάσημη για τα «τρελά νερά της», φημίζεταιγια τα ταβερνάκια που σερβίρουν θαλασσινάκαι μεζεδάκια που συνοδεύουν ελληνικάαποστάγματα.

Φτάνοντας στη Χαλκίδα ο επισκέπτης μπορεί να απολαύσει μια βόλτα στο παραθαλάσσιο δρόμο ή να περιπλανηθεί μέσα στην ήσυχη συνοικία της Αγίας Παρασκευής για να δει κάποια από τα παλαιά αρχοντικά και τις μονοκατοικίες που έχουν διατηρηθεί. Σε πολύ κοντινή απόσταση βρίσκεται το τζαμί Εμίρ Ζαδέ.

Στα αξιοθέατα του τόπου, μεταξύ άλλων, είναι το Κάστρο του Καράμπαμπα και το νέο Αρχαιολογικό μουσείο «Αρεθούσα», ενώ μια βόλτα στη γέφυρα του Ευρίπου είναι απαραίτητη.

Στάση για θαλασσινά στη Χαλκίδα θα κάνετε στο Tsaf, από τα πιο κλασικά μέρη για θαλασσινά και φρέσκο ψάρι -το καλοκαίρι το μαγαζί μετακομίζει κοντά στη παλιά γέφυρα -που εδώ και πολλά χρόνια έχει «χτίσει» το δικό του κοινό.

Στη περιοχήΝέα Λάμψακος κάνετε στάση για ουζομεζέδεςστην ταβέρνα «Ακρογιάλι» για να απολαύσετεχειροποίητες αλοιφές, σαλάτες, φρέσκοψαράκι και πιάτα με θαλασσινά. Στα musttaste βάζουμε τις τηγανιτέςκουτσομούρες και τη μακαρονάδα τουψαρά.

Στα Βίλιαγια πίτα στο ξυλόφουρνο και ψητά κρέατα

Τα Βίλια,όρεινό χωριό της Αττικής, χτισμένο στιςπλαγιές του Κιθαιρώνα βρίσκεται μόλιςμία ώρα μακριά από το κέντρο της Αθήναςκαι είναι η τέλεια απόδραση για φαγητό.Το χωριό είναι μικρό, η ζωή κινείταιγύρω από την κεντρική πλατεία, ενώμπορείτε να το συνδυάσετε με μπάνιο στοΠόρτο Γερμενό που είναι πολύ κοντά.

Στα αξιοθέατατου ορεινού χωριού είναι το Λαογραφικόμουσείο και ο ναός της Μεταμόρφωσης-σχεδιασμένος το 1893 από τον ΕρνέστοΤσίλλερ. Στην ευρύτερη περιοχή υπάρχουνμονοπάτια για πεζοπορικές διαδρομές.

Στάση για φαγητό θα κάνετε στην παραδοσιακή ταβέρνα «Έλατος» που φημίζεται για τα κρεατικά του. Κοκορέτσι, παϊδάκια, κοντοσούβλι προβατίνας, χειροποίητο δυνατό τζατζίκι, πατάτες τηγανιτές και τυρόψωμο από τα best seller πιάτα.

Πρινφύγετε από το χωριό μην παραλείψετε ναπάτε στον παραδοσιακό φούρνο «Ο φούρνοςτης Ισμήνης» για να πάρετε ζυμωτό ψωμάκιψημένο στον ξυλόφουρνο και χειροποίητεςπίτες -η σπανακόπιτα που δοκιμάσαμεήταν από τις πιο νόστιμες που έχω γευτεί.

Στην ΑρχαίαΚόρινθο για μπακαλιάρο καιποικιλία με τοπικά κρασιά

Μόλιςμία ώρα από την Αθήνα, απλωμένη κάτω απότο κάστρο φρούριο της Πελοποννήσου, τονΑκροκόρινθο βρίσκεται φωλιασμένη ηΑρχαία Κόρινθος -μια κωμόπολη με μεγάληιστορία. Σ’ αυτό το μαγικό μέρος πουαπλώνεται μπροστά σου ο αρχαιολογικόςχώρος έχει να κάνεις και να δεις πολλά-αρκεί να έχεις χρόνο.

Περπατήστε στη λιθόστρωτη κεντρική πλατεία, χαζέψτε στα τουριστικά μαγαζάκια που κρύβουν μικρούς θησαυρός, επισκεφτείτε τον Αρχαιολογικό χώρο και το Μουσείο και κάντε στάση για φαγητό.

Γιανα απολαύσετε το ουζάκι σας επιλέξτετο «Καφενείο του Τζουρή»για νόστιμους θαλασσινούς μεζέδες καιτην πιο τέλεια ταραμοσαλάτα. Η μαγείρισσατη φτιάχνει ως μους ταραμά που σημαίνειδεν βάζει τίποτα άλλο, ούτε ψωμί, ούτεπατάτα και η γεύση της θα γαργαλίσειτον ουρανίσκο. Στα plus τοτηγανιτό φιλέτο μπακαλιάρου πουσυνοδεύεται από σκορδαλιά και τακαλαμαράκια.

Στους ΑγίουςΘεοδώρους για τέλειο μπιφτέκι καιχειροποίητο παγωτό

Οι ΆγιοιΘεόδωροι, ο παραθαλάσσιος οικισμός, πουείχε γνωρίσει μεγάλη τουριστική ανάπτυξησε παλαιότερες δεκαετίες, έχει περάσεισε μια νέα εποχή. Ένα από τα πιο πολυτελήξενοδοχεία έχει ανοίξει στην περιοχή,πάνω στη θάλασσα, φέρνοντας νέα αύραστο τουριστικό μέρος, ενώ είναι τοπεπιλογή για οικογένειες με μικρά παιδιά.

Σ’ όλο το παραθαλάσσιο κομμάτι απαγορεύεται η διέλευση των οχημάτων κι έτσι η βόλτα δίπλα στη θάλασσα είναι ιδανική τόσο για μικρούς όσο και για μεγάλους, ενώ σε πολλά σημεία υπάρχουν από καφέ μέχρι ταβερνάκια και εστιατόρια.

Κι όμως αυτότο μικρό μέρος κρύβει γευστικούςθησαυρούς, σε κάθε γωνιά του. Στάση γιαφαγητό θα κάνετε στην ταβέρνα του «Σούλη»που συγκεντρώνει κόσμο από την ευρύτερηπεριοχή, αλλά και από την Αθήνα. Πολιτικοί,επιχειρηματίες και ηθοποιοί έχουναπολαύσει το εκλεκτό φαγητό μιας ταβέρναςπου κουβαλάει μεγάλη ιστορία. Από τακορυφαία πιάτα είναι τα ψητά μπιφτέκιαπου έρχονται αφράτα και ζουμερά καισυνδυάζονται τέλεια με χόρτα εποχήςκαι τηγανιτές πατάτες. Όλα ετοιμάζονταιμέσα στο μαγαζί με την καλύτερη πρώτηύλη. Αν προτιμάτε ψάρι ρωτήστε για ταφρέσκα της ημέρας να τα απολαύσετε στακάρβουνα.

Χειροποίητο παγωτό, εκλεράκια και γλυκά ταψιού θα δοκιμάσετε στο ζαχαροπλαστείο «Ντίνο» που λειτουργεί πάνω από 40 χρόνια και επιμένει στις παραδοσιακές συνταγές. Το ζαχαροπλαστείο έχει τραπεζάκια στον κήπο αν επιθυμείτε να καθίσετε.

Στη Κερατέαγια συκώτι και κοντοσούβλι

Μόλις 45 με50 λεπτά από το κέντρο της Αθήνας μπορείτενα βρεθείτε στην Κερατέα για μια μονοήμερηαπόδραση και φυσικά να απολαύσετενόστιμα κρεατικά φαγητά στα παραδοσιακάταβερνάκια που φημίζονται για τιςσούβλες που στήνουν.

Η Κερατέα,στην ανατολική Αττική, είναι ένα μέροςπου το έχουμε συνδυάσει με το καλό φαγητό-ειδικά με τα κρεατικά, καθώς η περιοχήδιατηρεί ταβέρνες όπως παλιά -σήμακατατεθέν του τόπου. Φυσικά μπορείτενα το συνδυάσετε και εκδρομή στο Σούνιοκαι στη συνέχεια να καθίσετε για φαγητό.

Στάση για φαγητό κάντε στην ταβέρνα «Το Λάζο» που φημίζεται για τα νόστιμα κρεατικά πιάτα, το αρβανίτικο τηγανόψωμο με χειροποίητο φύλο και την καπνιστή μελιτζάνα -πιάτα που δεν λείπουν από το μενού. Να σημειώσουμε πως όλα τα πιάτα στον κατάλογο παρασκευάζονται στην κουζίνα και η πρώτη ύλη είναι κυρίως από την περιοχή και τα περίχωρα.

Προτείνουμε να δοκιμάσετε το συκώτι, το σιγομαγειρεμένο χοιρινό κότσι και το κοντοσούβλι, σε ατομική μερίδα, ψημένο μέσα στη λαδόκολλα.

Στη Βυτίναγια μπιφτέκι αγριογούρουνο

Δυόμιση ώρες απέχει το ορεινό χωριό της Αρκαδίας, η Βυτίνα από τα πιο δημοφιλή τα τελευταία χρόνια. Γραφικό χωριό, σε κοντινή απόσταση από την Αθήνα, τοπικά μαγαζάκια που πουλούν προϊόντα αρκαδικά και φυσικά τα παραδοσιακά ταβερνάκια κάνουν τον προορισμό ελκυστικό -ακόμα και για όσους επισκέπτες επιθυμούν να αποδράσουν μονάχα για λίγες ώρες.

Εξερευνήστε το χωριό περπατώντας μέσα στα σοκάκια, κάντε μια βόλτα στον περίφημο «Δρόμο της Αγάπης», επισκεφτείτε το λαογραφικό μουσείο, που κρύβει μικρούς θησαυρούς, και στο τέλος καθίστε για φαγητό.

Από τις πιο γνωστές ταβέρνες είναι το «Στέκι του Παντελή» με το μενού να περιλαμβάνει νόστιμα ορεκτικά και κυρίως πιάτα. Δοκιμάστε τα ντολμαδάκια με κιμά από αγριογούρουνο, τα μπιφτέκια αγριογούρουνο και το αρνάκι γεμιστό.

Φεύγονταςμην παραλείψετε να πάρετε μαζί τοπικόμέλι, λουκάνικα αγριογούρουνο και ψωμίζυμωτό.

Διαβάστε περισσότερα στο iefimerida.gr

Keywords
αθηνα, φαγητο, εκδρομη, χαλκιδα, καλοκαιρι, σαλατα, κοκορετσι, μπακαλιαρος, νέα, παγωτο, κερατεα, χοιρινο, iefimerida, αλλαγη ωρας, Πρώτη ημέρα του Καλοκαιριού, τραπεζα της ανατολης, Καλή Χρονιά, ψωμι συνταγη, τελος του κοσμου, αλλαγη ωρας 2013, σκορδαλια για μπακαλιαρο, η ζωη, τυροψωμο, αγριογουρουνο, iefimerida, ορεκτικα, βυτινα, γλυκα, γωνια, ηθοποιοι, θαλασσα, μπιφτεκια, ντολμαδακια, σαλατες, τζατζικι, υλη, ψωμι, ωρα, αρνακι, αττικη, βιλια, βρισκεται, φαγητα, γευση, γεφυρα, δειτε, εποχη, ερχονται, εστιατορια, ζωη, θησαυρος, κουζινα, κορινθος, κοτσι, κωμοπολη, μακρια, μεζεδακια, μεζεδες, μικρο, μπανιο, μονα, οπως παλια, οχηματων, παιδια, πιατα, συκωτι, συνεχεια, σκορδαλια, στην κουζινα, ταβερνες, ταραμοσαλατα, ταβερνα, τηγανιτες, φυλο, φυσικα, ωρες, μπιφτεκι, γευσεις, κηπο, κομματι, κυριακη, μπροστα, ναος, ουζακι, ψαρι, τηγανιτες πατατες, θαλασσινα, ζαχαροπλαστειο
Τυχαία Θέματα
Φεύγουμε, Αθηνών,fevgoume, athinon