Ζαμβία, Μοζαμβίκη και Μποτσουάνα στηρίζουν προσπάθειες λύσης Κυπριακού

Οι Προέδροι της Ζαμβίας, της Μοζαμβίκης και της Μποτσουάνας, οι οποίοι δέχθηκαν σε χωριστές τελετές τα διαπιστευτήρια του νέου Υπατου Αρμοστή της Κύπρου στις τρεις χώρες, εξέφρασαν την προσήλωση των χωρών τους στη διεθνή νομιμότητα, καθώς και στη στήριξη των προσπαθειών για εξεύρεση λύσης του κυπριακού προβλήματος.

Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, ο Ύπατος Αρμοστής της Κυπριακής Δημοκρατίας, με έδρα την Πραιτόρια, Αντώνης Μανδρίτης επέδωσε πρόσφατα τα διαπιστευτήρια του στη Ζαμβία, Μοζαμβίκη και Μποτσουάνα.

Ειδικότερα, ο κ. Μανδρίτης, σε ειδική τελετή που πραγματοποιήθηκε στο Προεδρικό Μέγαρο στην πρωτεύουσα της Ζαμβίας, Λουσάκα, επέδωσε τα διαπιστευτήρια του στον Πρόεδρο της χώρας Hakainde Hichilema. Στη συνέχεια, ο κ. Μανδρίτης επισκέφθηκε τη Μοζαμβίκη, όπου επέδωσε τα διαπιστευτήρια του στον Πρόεδρο της Μοζαμβίκης Filipe Nyusi, σε ειδική τελετή που πραγματοποιήθηκε στο Προεδρικό Μέγαρο στην πρωτεύουσα Μαπούτα. Τέλος, ο κ. Μανδρίτης μετέβηκε στην Μποτσουάνα, όπου επέδωσε τα διαπιστευτήρια του στον Πρόεδρο Mokgweetsi Eric Keabetswe Masisi, σε ειδική τελετή που πραγματοποιήθηκε στο Προεδρικό Μέγαρο στην πρωτεύουσα Γκαμπορόνε.

Κατά τις τελετές επίδοσης των διαπιστευτηρίων, ο κ. Μανδρίτης μετέφερε τους εγκάρδιους χαιρετισμούς του Προέδρου της Δημοκρατίας και του λαού της Κύπρου προς τους Προέδρους των τριών χωρών, ενώ στις συναντήσεις που ακολούθησαν έγινε αναφορά στο ιστορικό των σχέσεων μεταξύ των εν λόγω χωρών και της Κύπρου. Επιβεβαιώθηκε επίσης το πολύ καλό επίπεδο της διμερούς συνεργασίας, η οποία βασίζεται στον αμοιβαίο σεβασμό και τη βούληση για περαιτέρω σύσφιξη και ενδυνάμωσή των σχέσεων.

Ο κ. Μανδρίτης ενημέρωσε τους συνομιλητές του για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό και τις προσπάθειες για επανέναρξη των συνομιλιών για εξεύρεση δίκαιης και βιώσιμης λύσης. Σε σχέση με το Κυπριακό, οι Προέδροι των τριών χωρών εξέφρασαν την προσήλωση της χώρας τους στη διεθνή νομιμότητα, καθώς και στη στήριξη των προσπαθειών για εξεύρεση λύσης του κυπριακού προβλήματος. Στο πλαίσιο των συναντήσεων έγινε αναφορά και στη συμμετοχή της Κύπρου, Ζαμβίας, Μοζαμβίκης και Μποτσουάνα στην Κοινοπολιτεία, καθώς και στην προσήλωση των χωρών στην τήρηση και εφαρμογή της διεθνούς νομιμότητας, στο διεθνές δίκαιο και τον καταστατικό χάρτη των Ηνωμένων Εθνών.

Κατά την παραμονή του στις τρεις χώρες, ο κ. Μανδρίτης συναντήθηκε με τους Υπουργούς Εξωτερικών και υπηρεσιακούς παράγοντες των Υπουργείων Εξωτερικών των τριών χωρών, με μέλη της ακαδημαϊκής και εκπαιδευτικής κοινότητας, καθώς και οικονομικούς και άλλους παράγοντες των χωρών. Συναντήθηκε επίσης με τον Ελληνορθόδοξο Αρχιεπίσκοπο Ζιμπάμπουε και με την ηγεσία και μέλη της κυπριακής παροικίας στις τρεις χώρες.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα