Στην Ολομέλεια οι νέοι Κανονισμοί για τα σχέδια του ΦΙΚΒ

Ενώπιον της Ολομέλειας της ερχόμενης Πέμπτης θα τεθούν οι νέοι Κανονισμοί για τα σχέδια του Φορέα Ισότιμης Κατανομής Βαρών (ΦΙΚΒ), μετά την ολοκλήρωση της συζήτησης στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Προσφύγων την Τρίτη.

Σε δηλώσεις του μετά το τέλος της συνεδρίας, ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Προσφύγων και Βουλευτής του ΑΚΕΛ, Νίκος Κέττηρος, είπε ότι με τα Σχέδια του Φορέα θα επωφεληθεί ακόμα περισσότερο αρκετός κόσμος που έχει περιουσία στα κατεχόμενα, εξηγώντας ότι θα επωφεληθεί με αυξημένη επιδότηση

του επιτοκίου για τα στεγαστικά του δάνεια αλλά και με αυξημένες επιδοτήσεις δανείων σε ό,τι αφορά στα σπουδαστικά του δάνεια.

Ο κ. Κέττηρος πρόσθεσε ότι στους νέους κανονισμούς περιλαμβάνονται η επιδότηση για ανακαίνιση κουζίνας και αγορά οικιακών συσκευών, καθώς και η επιδότηση για ενεργειακή αναβάθμιση των κατοικιών των προσφύγων αλλά και των μη προσφύγων που έχουν περιουσία στις κατεχόμενες περιοχές. Επεσήμανε ότι διαγράφονται τα εισοδηματικά κριτήρια, προσθέτοντας ότι υιοθετήθηκε η εισήγηση για επέκταση του χρονικού ορίου για την υποβολή αίτησης σύναψης δανείου προς τον φορέα από 6 σε 12 μήνες.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Προσφύγων ανέφερε ακόμη ότι υιοθετήθηκε η εισήγηση του ΑΚΕΛ σε σχέση με την αποξένωση δυνάμει πώλησης ακίνητης ιδιοκτησίας στις κατεχόμενες περιοχές, εφόσον κάποιος επωφελείται από την επιδότηση επιτοκίου, να είναι αναγκασμένος, όταν και εφόσον εντοπιστεί, να επιστρέφει το ποσό από το οποίο έχει επωφεληθεί στον ΦΙΚΒ.

Ο κ. Κέττηρος σημείωσε ότι έχει υιοθετηθεί και η εισήγηση ότι με τους νέους κανονισμούς θα καλύπτονται και όσοι έχουν υποβάλει αιτήσεις εντός του 2024. Απαντώντας σε ερώτηση, είπε ότι οι νέοι κανονισμοί θα τεθούν ενώπιον της Ολομέλειας την ερχόμενη Πέμπτη.

Εν συνεχεία, ανέφερε ότι το ΑΚΕΛ έθεσε δύο τροπολογίες που υποβλήθηκαν σε ψηφοφορία κατά τη συνεδρία της Επιτροπής Προσφύγων. Οι τροπολογίες έδιναν τη δυνατότητα σε όσους είχαν πάρει δάνειο από την 1η Ιανουαρίου 2020 έως τις 31 Δεκεμβρίου 2021 και είχαν απορριφθεί ή δεν είχαν υποβάλει την αίτησή τους στον ΦΙΚΒ να αποκτήσουν το δικαίωμα υποβολής αίτησης βάσει των νέων σχεδίων του Φορέα. «Δυστυχώς, με τις ψήφους ΔΗΣΥ, ΔΗΚΟ και ΔΗΠΑ η τροπολογία αυτή δεν εντάχθηκε στο κείμενο», εξήγησε.

Απαντώντας σε ερώτηση για καταγγελίες σε ό,τι αφορά την αποξένωση δυνάμει πώλησης ακίνητης ιδιοκτησίας στα κατεχόμενα, ο Νίκος Κέττηρος είπε ότι υπήρξαν αναφορές, αλλά δεν αποκλείστηκε από τη Νομική Υπηρεσία και τον Φορέα το ενδεχόμενο κάποιοι να επωφελούνται από την επιδότηση όταν αποξενώνουν δυνάμει πώλησης την περιουσία τους στα κατεχόμενα και ο Φορέας να μην το εντοπίζει. «Προκύπτουν και άλλα ποινικά ζητήματα τα οποία αφορούν άλλες νομοθεσίες», κατέληξε.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Ολομέλεια, Κανονισμοί, ΦΙΚΒ,olomeleia, kanonismoi, fikv