ΠτΔ: Καμία πρόταση της προσωπικής απεσταλμένης δεν έχω απορρίψει

Στο Κυπριακό, στο μεταναστευτικό και στο θέμα του πορίσματος της έρευνας για τον Ακάμα αναφέρθηκε σήμερα, μεταξύ άλλων, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης σε δηλώσεις του στα ΜΜΕ.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, προσερχόμενος στην Ετήσια Γενική Συνέλευση του Συνδέσμου Μεγάλων Αναπτύξεων, στη Λευκωσία, και ερωτηθείς αν ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας του έχει μεταφέρει οτιδήποτε που να δημιουργεί την εικόνα κινητικότητας για την προοπτική πραγματοποίησης

τριμερούς, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «μίλησα με τον Έλληνα Πρωθυπουργό,  ο Υπουργός Εξωτερικών μίλησε με τον κ. Γεραπετρίτη και μίλησα και με την κα Ολγκίν όταν ήταν στην Αθήνα.

Η προσπάθεια συνεχίζεται, η ανταπόκριση από δικής μας πλευράς είναι θετική, όπως προανέφερα η προσπάθεια συνεχίζεται, να δώσουμε χρόνο στη διπλωματία, είμαστε εδώ και ελπίζουμε πραγματικά να δημιουργηθούν οι συνθήκες, έτσι ώστε να ξεκινήσει μια συζήτηση, ένας διάλογος για να δούμε αν υπάρχουν οι προϋποθέσεις για επανέναρξη των συνομιλιών.

Δεν θέλω να πω κάτι άλλο αυτή τη στιγμή, δεν είναι σωστό, αφού βρίσκεται σε εξέλιξη μια προσπάθεια».

Σε ερώτηση αν υπήρξε πρόταση για πενταμερή και την απέρριψε, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «καμία πρόταση της προσωπικής απεσταλμένης δεν έχω απορρίψει».

Κληθείς να πει αν δύναται λόγω της στάσης οποιασδήποτε πλευράς να αποτρέψει τον ΓΓ των ΗΕ από το να ανανεώσει το συμβόλαιο της κας Ολγκίν, υπό το φως και των δηλώσεων Τατάρ, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «αυτό εναπόκειται στον ΓΓ. Το συζήτησα με τον ίδιο, όχι με την κα Ολγκίν, όταν βρεθήκαμε στις   Βρυξέλλες. Να δούμε πώς θα εξελιχθεί η όλη κατάσταση. Δεν θέλω να σχολιάσω τις αναφορές του κ. Τατάρ εναντίον της κας Ολγκίν. Επαναλαμβάνω, όταν έχεις εμπιστοσύνη στις θέσεις σου, στο πλαίσιο το οποίο κινείσαι, τότε δεν χρειάζονται τέτοιου είδους αναφορές. Εν πάση περιπτώσει υπάρχει σε εξέλιξη μια προσπάθεια, δεν θέλω να πω οτιδήποτε που μπορεί να δημιουργήσει τα οποιαδήποτε προβλήματα».

Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι μετά τις αναφορές του Νασράλα, αυξήθηκε η επιτήρηση και στη νεκρή ζώνη, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «όχι, ήταν από προηγουμένως, πριν τις δηλώσεις του κ. Νασράλα που μέσα στο πλαίσιο της ολιστικής μας προσέγγισης για αντιμετώπιση του μεταναστευτικού έχουμε πράξει πάρα πολλά και θα συνεχίσουμε. Ναι, το είπα και στο παρελθόν, θα αντιμετωπίσουμε αυτή τη μεγάλη πρόκληση. Έχουν αυξηθεί και οι έλεγχοι».

Σε ερώτηση πόσο τον ανησυχεί το κάλεσμα του ηγέτη της Χεζμπολλάχ, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «είναι απαράδεκτη η αναφορά, δεν υπάρχει κανένας άλλος χαρακτηρισμός που μπορώ να προσδώσω στο συγκεκριμένο θέμα. Είμαστε σε επαφή με την Κυβέρνηση του Λιβάνου και προηγουμένως, αλλά και μετά τις δηλώσεις, και ως ανεξάρτητο κυρίαρχο κράτος θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί για να αντιμετωπίσουμε αυτή την τεράστια πρόκληση».

Ερωτηθείς για την εταιρεία Κίτιον και πού βρίσκεται το θέμα αυτής της μεγάλής ανάπτυξης, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «είναι μια μεγάλη ανάπτυξη την οποίαν ως Κυβέρνηση στηρίζουμε απόλυτα. Την ίδια στιγμή όσοι επιθυμούν να συμμετάσχουν σε τέτοια σημαντικά έργα θα πρέπει να μπορούν να ανταποκριθούν στη βάση των συμφωνιών, των συμβολαίων που υπογράφονται. Πολύ σύντομα θα ολοκληρωθεί το συγκεκριμένο θέμα. Μακάρι, αυτή είναι η πρόθεση και η προσπάθεια η δική μας, το συγκεκριμένο θέμα να έχει θετική κατάληξη».

Ερωτηθείς για το αν θα αποδοθούν ευθύνες μετά και το πόρισμα της διοικητικής έρευνας για τον Ακάμα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε «να είστε σίγουροι ότι θα αποδοθούν ευθύνες. Αυτά που κάνουμε είναι για να αποδοθούν σωστά λαμβάνοντας υπόψη πάντα το σχετικό πόρισμα και όλα όσα χρειάζονται για να υπάρχει συγκεκριμένη ενημέρωση, για να μπορούν να αποδοθούν οι ευθύνες». 

Ερωτηθείς αν υπάρχει χρονοδιάγραμμα, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης είπε ότι «σύντομα θα γίνουν σχετικές ανακοινώσεις». 

Keywords
Τυχαία Θέματα