Μήνυση Swatch σε Μαλαισία για κατασχέσεις ρολογιών ΛΟΑΤΚΙ

Η ελβετική ωρολογοποιία Swatch λέει ότι έχει ξεκινήσει νομικές διαδικασίες κατά της κυβέρνησης της Μαλαισίας για κατάσχεση ρολογιών με θέμα ΛΟΑΤΚΙ από τα καταστήματά της.

Σύμφωνα με το BBC, η κίνηση έρχεται αφότου οι αξιωματούχοι κατάσχεσαν 172 ρολόγια από τη συλλογή Pride στο χρώμα του ουράνιου τόξου, που πωλούνταν σε εμπορικά κέντρα σε όλη τη Μαλαισία.

Η Swatch

θέλει αποζημίωση και την επιστροφή των ρολογιών, αξίας 14.000 δολαρίων (£10.700).

Η ομοφυλοφιλική δραστηριότητα είναι παράνομη στη Μαλαισία τόσο βάσει κοσμικών όσο και θρησκευτικών νόμων.

Τιμωρείται με ποινή φυλάκισης ή σωματική τιμωρία.

Η Swatch υπέβαλε την αγωγή της τον περασμένο μήνα στο Ανώτατο Δικαστήριο της Κουάλα Λουμπούρ. Η υπόθεση αναμένεται να εκδικαστεί εντός της εβδομάδας.

Οι αρχές της Μαλαισίας δήλωσαν ότι τα ρολόγια κατασχέθηκαν τον Μάιο από τη μονάδα επιβολής του νόμου του υπουργείου Εσωτερικών επειδή περιείχαν «στοιχεία ΛΟΑΤΚΙ».

Ωστόσο, η Swatch είπε στην αγωγή της ότι τα ρολόγια «δεν ήταν σε καμία περίπτωση ικανά να προκαλέσουν οποιαδήποτε διατάραξη της δημόσιας τάξης ή ηθικής ή παραβιάσεις του νόμου».

Η εταιρεία είπε ότι η εμπορική της φήμη είχε πληγεί από τις κατασχέσεις, προσθέτοντας ότι «τα στοιχεία των επιχειρήσεων και των συναλλαγών της υπέφεραν επίσης αμέσως μετά την κατάσχεση για αρκετό καιρό».

Στην προωθητική της καμπάνια για τα ρολόγια με θέμα Pride, η Swatch τα περιγράφει ως «δυνατά, περήφανα  και γεμάτα νόημα».

Η εταιρεία αναφέρεται στη σημαία Pride ως «σύμβολο της ανθρωπότητας που μιλά για όλα τα φύλα και όλες τις φυλές».

Στην αγωγή της, η Swatch είπε ότι τα ρολόγια «δεν προωθούσαν καμία σεξουαλική δραστηριότητα, αλλά απλώς μια διασκεδαστική και χαρούμενη έκφραση ειρήνης και αγάπης».

Η μήνυση κατονομάζει το υπουργείο Εσωτερικών και την κυβέρνηση της Μαλαισίας ως εναγόμενους.

Ο υπουργός Εσωτερικών Saifuddin Nasution Ismail δεν έχει ακόμη σχολιάσει δημόσια το θέμα.

Keywords
Τυχαία Θέματα