Με μηνύματα Πούτιν προς τη Δύση η στρατιωτική παρέλαση στην Κόκκινη Πλατεία

Η Ρωσία θα κάνει το παν για να αποτρέψει μια παγκόσμια σύγκρουση, αλλά την ίδια στιγμή δεν θα επιτρέψει σε κανέναν να την απειλεί και διατηρεί τις πυρηνικές της δυνάμεις σε ετοιμότητα, δήλωσε ο Πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν κατά τον χαιρετισμό του στη στρατιωτική παρέλαση στην Κόκκινη Πλατεία προς τιμήν της 79ης επετείου από τη Νίκη στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, την οποία χαρακτήρισε «την πιο σημαντική, πραγματικά εθνική, ιερή γιορτή μας».

«Απορρίπτουμε τις αξιώσεις οποιουδήποτε κράτους

ή συμμαχίας περί μοναδικότητας και γνωρίζουμε πού οδηγεί η υπερβολή τέτοιων φιλοδοξιών», δήλωσε ο Ρώσος Πρόεδρος αναφερόμενος εμμέσως στις ΗΠΑ, κατηγορώντας συνολικότερα τη Δύση ότι επιδιώκει τη διαστρέβλωση της ιστορικής αλήθειας.

«Σήμερα βλέπουμε πώς επιχειρείται να διαστρεβλωθεί η αλήθεια για τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Εμποδίζει αυτούς που έχουν συνηθίσει να χτίζουν τη δική τους, ουσιαστικά αποικιοκρατική πολιτική πάνω στην υποκρισία και το ψέμα. Γκρεμίζουν τα μνημεία των αληθινών αγωνιστών κατά του ναζισμού, ανεβάζουν στα βάθρα τους προδότες και συνεργάτες των χιτλερικών, διαγράφουν τη μνήμη για τον ηρωισμό και την ευγένεια των στρατιωτών - απελευθερωτών, της μεγάλης θυσίας που έκαναν στο όνομα της ζωής», είπε ο Βλαντίμιρ Πούτιν, υποστηρίζοντας ότι «ο ρεβανσισμός, η κοροϊδία της ιστορίας και η επιδίωξη να δικαιωθούν οι σημερινοί οπαδοί των ναζί είναι μέρος της γενικότερης πολιτικής των δυτικών ελίτ να υποδαυλίζουν όλο και περισσότερες περιφερειακές συγκρούσεις, διεθνική και διαθρησκευτική εχθρότητα, ώστε να περιορίζουν τα κυρίαρχα, ανεξάρτητα κέντρα παγκόσμιας ανάπτυξης».

«Στη Δύση θα ήθελαν να ξεχάσουν τα διδάγματα του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, αλλά εμείς θυμόμαστε ότι η μοίρα της ανθρωπότητας κρίθηκε στις μεγαλειώδεις μάχες έξω από τη Μόσχα και το Λένινγκραντ, στο Ρζεβ, το Στάλινγκραντ, το Κουρσκ και το Χάρκοβο, το Μινσκ, το Σμολένσκ και το Κίεβο και σε σκληρές αιματηρές μάχες από το Μούρμανσκ μέχρι τον Καύκασο και την Κριμαία», σημείωσε ο Ρώσος Πρόεδρος με την ιδιότητα του αρχιστρατήγου των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων, θυμίζοντας ότι ειδικά στα πρώτα τρία δύσκολα χρόνια του τελευταίου μεγάλου πολέμου, «οι δημοκρατίες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης πολέμησαν τους Ναζί ουσιαστικά ένας προς έναν, ενώ σχεδόν ολόκληρη η Ευρώπη εργαζόταν για τη στρατιωτική ισχύ της Βέρμαχτ».

Περιστοιχισμένος μόνο από ηγέτες πρώην σοβιετικών δημοκρατιών και του λεγόμενου «παγκόσμιου Νότου», χωρίς δυτική παρουσία, ο Ρώσος Πρόεδρος τόνισε ότι «η Ρωσία ποτέ δεν υποβάθμισε τη σημασία του δευτέρου μετώπου και της βοήθειας των Συμμάχων. Τιμούμε τη γενναιότητα όλων των στρατιωτών του αντιχιτλερικού συνασπισμού, των παρανόμων, των μελών της Αντίστασης και των ανταρτών, την ανδρεία του λαού της Κίνας, που αγωνίστηκε για την ανεξαρτησία του ενάντια στην επιθετικότητα της μιλιταριστικής Ιαπωνίας. Και θα θυμόμαστε πάντοτε, ποτέ, μα ποτέ δεν θα ξεχάσουμε τον κοινό μας αγώνα και τις παραδόσεις της συμμαχίας, που εμπνέουν».

Παρόντες στις τιμητικές εξέδρες της Κόκκινης Πλατείας ήταν οι πρόεδροι της Λευκορωσίας Αλεξάντρ Λουκασένκο, του Καζακστάν Κασίμ-Ζομάρτ Τοκάεφ, της Κιργιζίας Σαντίρ Ζαπάροφ, του Τατζικιστάν Εμομαλί Ραχμόν, του Τουρκμενιστάν Σερντάρ Μπερντιμουχαμέντοφ, του Ουζμπεκιστάν Σαβκάτ Μιρζιγιόεφ, εκ των οποίων οι τέσσερις πρώτοι συμμετείχαν την προηγουμένη στη Σύνοδο Κορυφής της Ευρασιατικής Ένωσης στο Κρεμλίνο, μαζί με τον Πρωθυπουργό της Αρμενίας Νικόλ Πασινιάν, ο οποίος προτίμησε να αναχωρήσει αμέσως μετά τη χθεσινοβραδινή διμερή συνάντησή του με τον Βλαντίμιρ Πούτιν. Φιλοξενούμενοι του Ρώσου Προέδρου ήταν επίσης ο Πρόεδρος της Κούβας Μιγκέλ Ντίας Κανέλ Μπερμούδες, χώρας παρατηρητή της Ευρασιατικής Ένωσης, της Γουινέα-Μπισάου Ουμάρου Σισόκου Εμπάλο και του Λάος Τχονγκλούν Σισουλίτ.

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν χαρακτήρισε «περίπλοκη» και «ορόσημο» την περίοδο, που περνά σήμερα η Ρωσία, σημειώνοντας ότι «η μοίρα της πατρίδας, το μέλλον της εξαρτάται από καθένα μας» και υποκλίθηκε ενώπιον των σημερινών πολεμιστών της χώρας, των βετεράνων και στη μνήμη όλων των θυμάτων του Β’ Παγκοσμίου, αλλά και «των αμάχων που σκοτώθηκαν από τους βάρβαρους βομβαρδισμούς και τις τρομοκρατικές επιθέσεις των νεοναζί» και των Ρώσων στρατιωτών «που έπεσαν στον αγώνα κατά του νεοναζισμού, στη δίκαιη μάχη για τη Ρωσία», όπως περιγράφει το Κρεμλίνο τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Αφού κήρυξε ενός λεπτού σιγή, ο Ρώσος Πρόεδρος υπογράμμισε ότι «η Ημέρα της Νίκης ενώνει όλες τις γενιές» και εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι «προχωράμε μπροστά, βασιζόμενοι στις πανάρχαιες παραδόσεις μας και είμαστε βέβαιοι ότι μαζί θα εξασφαλίσουμε ένα ελεύθερο και ασφαλές μέλλον για τη Ρωσία, για τον ενωμένο λαό μας».

Ο Ρώσος Πρόεδρος και οι προσκεκλημένοι ηγέτες κατέθεσαν από κοινού στεφάνια στο μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη στα τείχη του Κρεμλίνου και παρακάθησαν σε γεύμα, ενώ η υπηρεσία Τύπου του Βλαντίμιρ Πούτιν έδωσε στη δημοσιότητα τις δηλώσεις του κατά τη συνάντησή με στρατιωτικούς διοικητές από τα μέτωπα της Ουκρανίας, που είχε προηγηθεί.

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν χαρακτήρισε πολύ σημαντικές αυτές τις συναντήσεις και τον «ανοιχτό διάλογο» με τους διοικητές για «την ακόμη μεγαλύτερη επιτυχία» των ρωσικών ενόπλων τμημάτων, εκφράζοντας την απόλυτη βεβαιότητά του για τη «νίκη της Ρωσίας», καλώντας την ίδια στιγμή τους Ρώσους αξιωματικούς «να πετυχαίνουν τις αποστολές τους με τις ελάχιστες δυνατές απώλειες». Σύμφωνα με τον Βλαντίμιρ Πούτιν η Λευκορωσία θα συμμετάσχει στο δεύτερο στάδιο των ασκήσεων «προετοιμασίας για τη χρήση μη στρατηγικών πυρηνικών όπλων», που η Ρωσία έχει εγκαταστήσει στο έδαφός της, υπογραμμίζοντας πάντως ότι τέτοιες ασκήσεις «διεξάγονται τακτικά».

Πηγή: ΚΥΠΕ 

Keywords
Τυχαία Θέματα