Επικίνδυνη η υπαίθρια αγορά πουλερικών

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει η Ελληνική Φιλοζωική Εταιρεία και επίσημοι αρμόδιοι φορείς, όσον αφορά στο φαινόμενο των υπαίθριων σφαγείων αμνοεριφίων, αλλά και τις υπαίθριες αγορές πουλερικών, οι οποίες κάνουν «χρυσές» δουλειές, ενόψει του Πάσχα.

Ο κίνδυνος μολύνσεων και ασθενειών είναι υπαρκτός, αφού τα ζώα αυτά, συνήθως, δεν υπόκεινται σε κτηνιατρικούς και υγειονομικούς ελέγχους, με αποτέλεσμα να υπονομεύεται η δημόσια υγεία. Ενώ, προτρέπουν
τους καταναλωτές να εμπιστευτούν τα επίσημα κρεοπωλεία και πτηνοτροφεία της χώρας.

«Κι αυτό το Πάσχα θα θυσιαστούν στο όνομα του γιορτινού μας τραπεζιού δεκάδες χιλιάδες ζώα. Ας είναι τουλάχιστον ανώδυνη η θυσία τους. Έχει φροντίσει γι'Α αυτό η ελληνική και ευρωπαϊκή νομοθεσία, καθώς και οι ζωοφιλικές οργανώσεις που αγωνίστηκαν για την αναισθητοποίηση των προς σφαγή ζώων ώστε να μην υποφέρουν», δηλώνει στο ΑΠΕ - ΜΠΕ η Διευθύντρια της Ε.Φ.Ε, Λιάνα Αλεξανδρή.

Προσθέτει δε, ότι «οι μέθοδοι των υπαίθριων σφαγείων προκαλούν τοξίνωση και φρικτούς πόνους σε πολλά από τα ζώα. Η Ελλάδα είναι σχεδόν η μοναδική χώρα στην Ευρώπη στην οποία η βαρβαρότητα λαμβάνει τέτοιες διαστάσεις από τις παράνομες σφαγές - εκτός των πιστοποιημένων σφαγείων».

Η Ελληνική Φιλοζωική Εταιρεία πιστεύει ότι δεν αρκεί να υπάρχουν νόμοι. «Το πρόβλημα είναι ο μηχανισμός εφαρμογής τους κι αυτός ο μηχανισμός είναι ο άνθρωπος. Είναι μια κατακόρυφη γραμμή από το νόμο ως την εφαρμογή του, με πολλά εμπόδια. Μηχανισμός είναι ο αρμόδιος. Ο ελεγκτής. Ο υπεύθυνος. Ο δημόσιος λειτουργός», λέει η κ. Αλεξανδρή και προσθέτει: «Αν όμως, αυτός ο άνθρωπος- δημόσιος λειτουργός, κάθεται κλεισμένος στα τείχη και τα γραφεία του, αγκαλιά με την απογοήτευση που έχουμε όλοι δημόσιοι και μη εργαζόμενοι για τα τεκταινόμενα γενικότερα, τότε κάθε τι παράνομο θα παραμονεύει παντού. Θα επιβάλλεται συνεπώς το ανεφάρμοστο, το ηθικά στρεβλό, με συνέπεια ο ωραίος νόμος να κοιμάται ωραία και ήσυχα μέσα στα ΦΕΚ του».

Ο κτηνίατρος της Ε.Φ.Ε, Τάσος Κανούρης, επισημαίνει ότι «από τη στιγμή που δεν υπάρχει κανένας κτηνιατρικός έλεγχος στα υπαίθρια σφαγεία, υπάρχει μεγάλος κίνδυνος για την υγεία των καταναλωτών, αφού πολλά από τα ζώα μπορεί να είναι μολυσμένα ή άρρωστα» και προτρέπει την ελληνική πολιτεία να εφαρμόσει την ευρωπαϊκή και την ελληνική νομοθεσία, που απαγορεύουν ρητά τέτοια φαινόμενα.

Απ'Α την πλευρά του, ο πρόεδρος του συνδέσμου ελλήνων κτηνοτρόφων Παναγιώτης Πεδερέτος, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, αναφέρει ότι το φαινόμενο των υπαίθριων σφαγείων φθίνει χρόνο με το χρόνο στη χώρα μας, καθώς τα περισσότερα αμνοερίφια σφάζονται ήδη, σύμφωνα με τις προβλέψεις του νόμου, στα 120 σφαγεία της χώρας, τα οποία για πρώτη φορά φέτος, όπως, τονίζει «είναι ηλεκτρονικά συνδεδεμένα με τον ελληνικό οργανισμό γάλακτος και κρέατος και σε πραγματικό χρόνο, διανέμονται πληροφορίες για την προέλευση, τη σφαγή και τη διανομή των αμνοεριφίων που σφάζονται».

«Έτσι ελέγχεται η υγεία, η προέλευση και οι συνθήκες
Keywords
Τυχαία Θέματα