Ρ.ΛΟΥΙΖΙΔΟΥ: Αγνοούμε αν θα συνεχιστεί ή θα σταματήσει το Αμάρτημα της Μητρός μου!

15:15 31/12/2012 - Πηγή: 24wro
H Ρένια Λουϊζίδου έχει γνωρίσει την επιτυχία, το θεατρικό συνάφι τη σέβεται και την εκτιμά ως επαγγελματία...
από τη ζωή της όμως δεν έλειψαν και οι φουρτούνες. Λίγα 24ωρα πριν το 2012 εκπνεύσει, η καταξιωμένη ηθοποιός μας ανοίγει την καρδιά της και αναφέρεται στο οικονομικό αδιέξοδο που αισθάνεται, τον τηλεοπτικό ρόλο που τη σημάδεψε, τo τηλεοπτικό φαγοπότι που έγινε όλα αυτά τα χρόνια, τα πρώτα της θεατρικά βήματα και τις αντιρρήσεις που δέχθηκε.
Άλλωστε, τα αγαθά κόποις κτώνται και η ηθοποιός ξέρει να παλεύει με τα κύματα της ζωής της, να τα υπερπηδά και να φτάνει κάθε φορά στον προορισμό της.
Από τη Φανή Πλατσατούρα

- Τι συμβαίνει με το «Αμάρτημα της Μητρός μου», το σήριαλ που πρωταγωνιστείτε στον ANT1; Για ποιον λόγο σταμάτησαν και πάλι τα γυρίσματα;

«Είμαστε ξανά σε μία μεγάλη εμπλοκή και έχουν παγώσει τα γυρίσματα. Δεν έχω καμία επίσημη ενημέρωση για τη σειρά, αν θα σταματήσει οριστικά ή αν θα συνεχιστεί, είναι θέμα καθαρά της παραγωγής. Το κανάλι απ΄ ότι ξέρω τη θέλει τη σειρά».

- Σας φοβίζει το γεγονός ότι του χρόνου ένεκα της κρίσης μπορεί να μην χτυπήσει το τηλέφωνό σας για μία επαγγελματική πρόταση;

«Ναι, φοβάμαι ότι του χρόνου μπορεί να μην έχω δουλειά. Ζούμε τόσο έντονα την κρίση που δεν γίνεται να βγούμε αλώβητοι από αυτήν. Δεν είναι προσωπική αγωνία, για όλους μας υπάρχει αυτός ο κίνδυνος».

- Προ κρίσης, θεωρείτε πως ήσασταν από τις καλοπληρωμένες ηθοποιούς; Πιστεύετε ότι στην τηλεόραση όλα αυτά τα χρόνια έγινε ένα μεγάλο φαγοπότι και πληρώνουμε τώρα τον λογαριασμό;

«Δεν ήμουν από εκείνους που πήραν εξωφρενικά ποσά από την τηλεόραση αλλά δεν έχω κανένα παράπονο, πληρώθηκα καλά. Δεν διεκδίκησα ποτέ εξάλλου τεράστια χρηματικά ποσά. Κρίνοντας εκ του αποτελέσματος, ναι φαγώθηκαν πολλά χρήματα στην τηλεόραση. Όταν μετά από 15 - 20 χρόνια η ιδιωτική τηλεόραση φτάνει στο σημείο να μην μπορεί να παράξει ένα σήριαλ, προφανώς και κάτι έχει γίνει λάθος. Δεν φταίνε βέβαια τα σήριαλ για τη φτωχή εικόνα που παρουσιάζει η τηλεόρασή μας σήμερα αλλά η συνολική διαχείριση που έγινε όλα αυτά τα χρόνια. Δεν γίνεται να βλέπουμε παντού γύρω μας ένα μπάχαλο και στην τηλεόραση όλα να δουλεύουν ρολόι. Τα μεγάλα ποσά δεν υπήρχαν μόνο στην TV, διακινήθηκαν παντού τεράστια ποσά τα προηγούμενα χρόνια, και στους δημοσιογράφους, και στους αγρότες που πήραν επιδοτήσεις, και στις θεατρικές παραστάσεις που ανέβηκαν πάλι με επιδοτήσεις».

- Πρωταγωνιστείτε στη θεατρική παράσταση «Άγρια Δύση» στο θέατρο Αποθήκη. Αυτή τη στιγμή στην Αθήνα παίζονται συνολικά 500 παραστάσεις. Λειτουργεί το θέατρο ως επιστέγασμα σε καιρούς κρίσης;

«Η δική μας παράσταση σε σχέση με τη χρονιά και την εποχή, πάει καλά. Ακόμη και το θέατρο βέβαια περνάει τα ζόρια του. Έχουμε φέτος τόσες πολλές παραστάσεις ακριβώς λόγω της οικονομικής κρίσης. Αυτό δε σημαίνει όμως ότι στο τέλος της χρονιάς θα είναι όλες κερδοφόρες. Μιλάμε για 500 ρίσκα... Βλέπουμε λίγες βιώσιμες παραγωγές, το εισιτήριο όλο και μειώνεται, είναι μαζική η κρίση και μας επηρεάζει έντονα και ψυχολογικά».

- Έχετε βρεθεί ποτέ μετέωρη οικονομικά; Σας έχει τύχει για παράδειγμα να σας κόψουν το ρεύμα, όπως συμβαίνει στην ηρωίδα που υποδύεστε στο θέατρο, επειδή δεν είχατε τα χρήματα να πληρώσετε;

«Δεν έχω βρεθεί ακόμη στη θέση να μου κόψουν το ρεύμα, αλλά με τη δυστοκία που υπάρχει στις πληρωμές, δεν είμαι μακριά από εκείνη τη μέρα. Εδώ και δύο χρόνια τρέχω συνέχεια να προλάβω τους λογαριασμούς, λίγο πριν λήξουν. Και εγώ από κάποιον πρέπει να πάρω όμως για να αποδώσω τα χρέη στο κράτος».

- Υπάρχει κάποιος τηλεοπτικός ρόλος σας που σας άγγιξε περισσότερο από τους άλλους;

«Νομίζω ότι πρέπει να ξεχωρίσω το "Καφέ της Χαράς" γιατί παίχτηκε το 2003 και συνεχίζει να παίζεται ακόμη, σημειώνοντας μεγάλες τηλεθεάσεις. Την ξεχωρίζω λοιπόν για τη διάρκειά της μέσα στον χρόνο».

- Το λεγόμενο lifestyle που υιοθετήσαμε ως Έλληνες φέρει ευθύνες για τη σημερινή εικόνα που παρουσιάζει η χώρα; Νιώσατε ποτέ κομμάτι αυτού του λαμπερού τρόπου ζωής;

«Εσείς με είδατε ποτέ να φωτογραφίζομαι στα περιοδικά και να αποτελώ μέρος αυτού του παιχνιδού; Είναι καθαρά θέμα ιδιοσυγκρασίας και γούστου. Το lifestyle ήταν μια φούσκα που έσκασε απότομα μέσα στη μούρη μας. Συνέβησαν πράγματα γρήγορα και απότομα. Γίναμε νεόπλουτοι, αρχοντοχωριάτες, επιδειξιομανείς και τώρα αυτό το πληρώνουμε. Δεν ήμασταν όλοι στον ίδιο βαθμό, αλλά αυτό συνέβαινε κατά κόρον γύρω μας. Μερικές φορές το να έχεις ανεχτεί τέτοιες συμπεριφορές έχοντας μάλιστα επίγνωση αυτών, σε κάνει και περισσότερο υπόλογο από τους άλλους».

- Στο επάγγελμα του ηθοποιού και της επιλογής προσώπων υπάρχει αξιοκρατία; Εσείς για ποιον λόγο ακολουθήσατε αυτόν τον δρόμο; Είχατε ανθρώπους δίπλα σας να σας στηρίξουν στα πρώτα θεατρικά βήματα;

«Δεν υπάρχει πουθενά αξιοκρατία. Τα κονέ και οι κλίκες δε μπορούν να σου προσφέρουν διάρκεια στον χώρο, να σε κάνουν αγαπητό στον κόσμο, αν δεν έχεις άλλα εφόδια. Μπορεί να δημιουργήσει μια παροδική φασαρία γύρω από το όνομά σου, μπορεί από άγνωστος να γίνεις γνωστός για ένα χρονικό διάστημα, μπορεί να καταφέρεις να δεις τη φάτσα σου στα περιοδικά αλλά να κάνεις με το ζόρι το κοινό να σε ακολουθήσει, δεν θα το καταφέρεις. Η αξιοκρατία έχει έναν δικό της τρόπο να έρχεται... Εγώ ξεκίνησα την υποκριτική πριν γίνει μόδα το επάγγελμα του ηθοποιού, πριν μπει στη μέση η τηλεόραση και η showbiz. Οι γονείς μου δεν χάρηκαν καθόλου όταν τους το ανακοίνωσα, γιατί ήξεραν ότι θα πεινάσω με το επάγγελμα που επέλεξα. Τελείωσα τη Φιλοσοφική, και έψαχνα επαγγελματικές διεξόδους. Άρχισα να παρακολουθώ δραματολογία και τελικά κόλλησα. Ήμουν ένα παιδί ντροπαλό και συνεσταλμένο, δε σου πέρναγε από το μυαλό ότι θα γίνω ηθοποιός. Δεν έλεγα ούτε ποιήμα στο σχολείο να φανταστείτε. Το γεγονός ότι αποφάσισα να ανέβω πάνω στη σκηνή ήταν για μενα ένας άθλος».

- Είστε μια σύγχρονη Ελληνίδα, που δίνει καθημερινά τον δικό της αγώνα ζωής. Μητέρα, σύζυγος, επαγγελματίας, νοικοκυρά, γυναίκα. Ποιος από αυτούς τους ρόλους είναι πιο δύσκολος; Ποιον παραμερίζετε συνήθως, προκειμένου να τα φέρετε εις πέρας;

«Νομίζω ο πιο δύσκολος είναι αυτός της νοικοκυράς. Έχω μία γυναίκα να με βοηθάει με τις δουλειές του σπιτιού, αλλά ουσιαστικά εγώ το φροντίζω. Δε θα μπορούσα να έχω έναν άνθρωπο όλη την ώρα μέσα στο σπίτι μου, μόνο και μόνο για να γλιτώνω τη λάντζα. Προτιμώ να είμαι ελεύθερη μέσα στο σπίτι και ας κάνω εγώ τη λάντζα».(γέλια)

- Ο σύζυγός σας είναι οικονομολόγος. Πόσο εύκολο είναι να συνυπάρχει ένας καλλιτέχνης με έναν άνθρωπο με μαθηματική λογική; Είστε 17 χρόνια παντρεμένη. Τελικά μυστικά για έναν επιτυχημένο γάμο υπάρχουν;

«Είναι τέλεια. Το πιο φευγάτο μυαλό χρειάζεται πάντα δίπλα του ένα πιο πρακτικό για να κρατάμε και επαφή με την πραγματικότητα, γιατί καμιά φορά οι ηθοποιοί αγγίζουμε τα όρια του γραφικού. Νομίζω και στους δυο μας έχει κάνει καλό. Όχι δεν υπάρχουν μυστικά, αν υπήρχαν θα τα ακολουθούσαμε και θα ήταν όλα γύρω μας εύκολα αλλά και λίγο βαρετά». (γέλια)

- Ποιο στοιχείο του χαρακτήρα σας θα θέλατε ενδεχομένως να αλλάξετε;

«Είμαι ανασφαλής, κυκλοθυμική και αγχώδης. Γενικά δεν είμαι καθόλου εύκολος άνθρωπος. Έχω πολλές απαιτήσεις και από τον εαυτό μου και από τους άλλους».

- Τι σας στέρησε το 2012 και τι εύχεστε να σας φέρει το 2013;

«Το 2012 μου στέρησε τη δυνατότητα να αισιοδοξώ και να περιμένω κάτι καλύτερο. Θα θελα πολύ να μπορούμε να κοιτάξουμε το αύριο με κάποια προοπτική. Αυτήν την αισιόδοξη προοπτική για να αντιμετωπίσουμε τις δυσκολίες θέλω να μου φέρει το ΄13 και βέβαια την απονομή δικαιοσύνης. Μπήκαν δυο - τρία πρόσωπα φυλακή για να 'χουμε να λέμε. Τρίχες κατσαρές... Καλή χρονιά να ευχηθώ σε όλον τον κόσμο!!!»

newpost.gr
Keywords
Τυχαία Θέματα