Σαλάτα με παντζάρια, φέτα και βινεγκρέτ φράουλας (+ 4 tips για τις σαλάτες)

Μια σαλάτα με παντζάρια, τυρί φέτα, φράουλες, κόκκινο κρεμμύδι, σπόρους κολοκύθας σε συνδυασμό με μια ελαφριά βινεγκρέτ φράουλας, είναι πάντα μια καλή ιδέα για ένα ελαφρύ γεύμα ή δείπνο.

Μια συνταγή που ξεχειλίζει από γεύσεις και αρώματα, γεμάτη αντιοξειδωτικά και βιταμίνες, που ταιριάζει υπέροχα με ψητά κρέατα, με χορτοφαγικά μπέργκερ και με άλλα χορταστικά πιάτα όπως ένα ριζότο μανιταριών.

Υλικά για τη Συνταγή

1 μικρό μαρούλι, κατά προτίμηση ρομάνα (romaine)

250 γραμμάρια παντζάρια βρασμένα

ή ψημένα

150 γραμμάρια φράουλες, πλυμένες και καθαρισμένες

100 γραμμάρια τυρί φέτα

1 μικρό ξερό κόκκινο κρεμμύδι

2 κουταλιές της σούπας κολοκυθόσπορους, καβουρδισμένους

Φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Για τη βινεγκρέτ φράουλας

6-7 μεγάλες φράουλες, καθαρισμένες

2 κουταλιές της σούπας μηλόξιδο

½ κουταλάκι του γλυκού μουστάρδα

1 κουταλάκι του γλυκού μέλι

1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο

Εκτέλεση

1. Αρχικά πλύντε το μαρούλι καλά, στραγγίστε το στο σπίνερ και κόψτε το σε λωρίδες. Βάλτε το σε μια βαθιά σαλατιέρα. Κόψτε τα παντζάρια και τις φράουλες σε φέτες, τοποθετήστε τα πάνω στο μαρούλι, προσθέστε τη φέτα θρυμματισμένη και το κρεμμύδι κομμένο κι αυτό σε λεπτές φέτες.

2. Ετοιμάστε τη βινεγκρέτ φράουλας. Πολτοποιήστε καλά τις φράουλες κατά προτίμηση με ένα μπλέντερ χειρός μέχρι να έχετε μια λεία μους. Προσθέστε τη μουστάρδα, το ξύδι, το μέλι και το ελαιόλαδο και ανακατέψτε καλά.

3. Περιχύστε τη σαλάτα με τη βινεγκρέτ, πασπαλίστε με τους καβουρδισμένους σπόρους κολοκύθας και αρτύστε με φρεσκοτριμμένο πιπέρι.

Σημείωση

Αν σας λείπει ή θέλετε να αλλάξετε κάποιο συστατικό, αντικαταστήστε τη φέτα με κατσικίσιο τυρί, χαλούμι, μοτσαρέλα, καμαμπέρ ή μπρί, το μαρούλι ρομάνα με ρόκα ή σγουρή σαλάτα και αντί για κολοκυθόσπορους προτιμήστε καρύδια η φουντούκια καβουρδισμένα.

Τι αξίζει να θυμάστε όταν συνθέτετε σαλάτες;

1. Φροντίστε να έχετε μια πλούσια βάση πράσινων φυλλωδών λαχανικών, δηλαδή ένα μείγμα από μαρούλι, φύλλα σπανακιού, ρόκα.

2. Θυμηθείτε την πρωτεΐνη. Πηγή πρωτεΐνης είναι το κρέας, τα γαλακτοκομικά και τα όσπρια.

3. Μην ξεχνάτε τα υγιή λίπη. Προσθέστε ξηρούς καρπούς και σπόρους, εμπλουτίστε με κομμάτια αβοκάντο και χρησιμοποιήστε πάντα ελαιόλαδο για τα ντρέσινγκ.

4. Εισάγετε αντιοξειδωτικά. Αυτά βρίσκονται σε λαχανικά και φρούτα γι’ αυτό και η προσθήκη φρούτων στις σαλάτες είναι εξαιρετική πηγή αντιοξειδωτικών.  

Διαβάστε επίσης:

Ρολάκια κανέλας με πολύχρωμα κουφετάκια, για τα παιδικά πάρτυ

Γαλλική κρεμμυδόσουπα, της θαλπωρής

Βουλγάρικη μηλόπιτα της ακαμάτρας, ή αλλιώς χύμα πίτα

Keywords
Τυχαία Θέματα
Σαλάτα, + 4,salata, + 4