Ψευτοπετεινός, με χειροποίητα ζυμαρικά φλωμάρια (παραδοσιακή συνταγή από τη Λήμνο)

Η παλιά αυτή παραδοσιακή συνταγή Λήμνου της φτωχικής κουζίνας, είναι στην ουσία σπιτικές χυλοπίτες, με σάλτσα από μελιτζάνες που αντικαθιστούν τον κόκκορα (πετεινό).

Το μυστικό για την νοστιμιά του πιάτου αυτού βρίσκεται στην παρασκευή της πάστας φλωμάρια που γίνεται αποκλειστικά με πρόβειο ή κατσικίσιο γάλα και στο βράσιμό της μέσα στην πλούσια σάλτσα.

Υλικά για τη Συνταγή

Για τις χυλοπίτες (φλωμάρια)

300 γραμμάρια κίτρινο αλεύρι Λήμνου ή αλεύρι για ζυμαρικά από σκληρές ποικιλίες σίτου

2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο

1 αυγό

100 ml πρόβειο ή κατσικίσιο γάλα

1

γενναία πρέζα αλάτι

Για την σάλτσα

1 μεγάλο ή 2 μικρά κρεμμύδια, ψιλοκομμένα

500 γραμμάρια μελιτζάνες τσακώνικες

3 μεγάλες ντομάτες αποφλοιωμένες και ξεσποριασμένες, τριμμένες στον τρίφτη

2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες

80 ml ελαιόλαδο

250 ml λευκό ξηρό κρασί

Αλατοπίπερο κατά βούληση

Λίγη ζάχαρη, για να πάρει την ξινίλα από τις ντομάτες

3-4 κόκκους μπαχάρι

800 ml ζωμό λαχανικών ή νερό

Τριμμένο τυρί για το σερβίρισμα

Εκτέλεση

1.Αρχικά ετοιμάστε τα ζυμαρικά. Βάλτε σε ένα μεγάλο μπολ το αλεύρι και ανοίξτε μια λακκούβα στο κέντρο. Προσθέστε το αλάτι, το αυγό, το γάλα και το ελαιόλαδο και ζυμώστε καλά με τα χέρια σας, για αρκετή ώρα, μέχρι να έχετε μια μαλακή και ελαστική ζύμη. Σκεπάστε το μπολ και αφήστε τη ζύμη να ξεκουραστεί για μισή ώρα.

2.Όταν είναι έτοιμη η ζύμη, ανοίξτε την με τον πλάστη ή με μηχανή ζυμαρικών και κόψτε την σε λωρίδες πλάτους 2-3 mm και μήκους 4-5 cm. Αφήστε στην άκρη τις χυλοπίτες και ξεκινήστε να ετοιμάζετε την σάλτσα.

3.Κόψτε τη μελιτζάνα σε χοντρές στρογγυλές φέτες και κάθε φέτα σε 4 κομμάτια. Ψιλοκόψτε το κρεμμύδι και τρίψτε τις ντομάτες στον τρίφτη.

4.Ζεστάνετε το ελαιόλαδο σε μια μεγάλη κατσαρόλα και σοτάρετε τα ψιλοκομμένα κρεμμύδια μέχρι να μαλακώσουν και να γίνουν διάφανα. Ρίξτε τις μελιτζάνες και ψήστε τις για 10 λεπτά περίπου, ανακατεύοντας περιστασιακά, μέχρι να μαλακώσουν και να πάρουν χρώμα. Βάλτε και τις τριμμένες ντομάτες, το σκόρδο και τα μπαχαρικά (αλατοπίπερο και μπαχάρι) και αφήστε την σάλτσα να πάρει μια ελαφριά βράση.

5.Ρίξτε στη σάλτσα το κρασί και λίγη ζάχαρη. Μόλις πάρει βράση, χαμηλώστε τη φωτιά και σιγομαγειρέψτε για περίπου 30 λεπτά, ώσπου να πήξει λίγο.

6.Τέλος, ρίξτε το νερό και δυναμώστε τη φωτιά μέχρι να αρχίσει να βράζει. Προσθέστε τις χυλοπίτες και μόλις βράσουν σε μέτρια φωτιά για λίγα λεπτά, ώστε να γίνουν αλ ντέντε, σερβίρετε αμέσως με φρεσκοτριμμένο πικάντικο τυρί.

Συμβουλή

Αν δεν βρείτε στην αγορά έτοιμα παραδοσιακά φλωμάρια Λήμνου και δεν θέλετε να ασχοληθείτε με την παρασκευή σπιτικών ζυμαρικών, μπορείτε να τα αντικαταστήσετε με λιγκουίνι που θα σπάσετε σε κομμάτια 4-5 εκατοστών σε μήκος, με μια έκπτωση βέβαια στη γεύση.

Διαβάστε επίσης:

Προφιτερόλ αμερικάνικου στυλ, με παγωτό βανίλια

Μεσογειακό λαβράκι ολόκληρο, στο φούρνο, με κάπαρη και ελιές

Παγωτό μπανάνα – φράουλα, με μέλι και κομματάκια σοκολάτας

Keywords
Τυχαία Θέματα
Ψευτοπετεινός, Λήμνο,pseftopeteinos, limno