Οι εκτιμήσεις Ανδρουλάκη, το νέο «χτύπημα» στο Κέντρο και οι κόντρες με τη Ν.Δ.

Αριστερά έχει στρίψει το τιμόνι το ΠΑΣΟΚ στον δρόμο προς τις ευρωεκλογές, με τον Νίκο Ανδρουλάκη να δέχεται εισηγήσεις και για πιο κεντρώες παρεμβάσεις. Ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ πολλές φορές ισορροπεί τις θέσεις του Κινήματος διότι θέλει να προσελκύσει κοινά τόσο από τους δυσαρεστημένους ψηφοφόρους της Νέας Δημοκρατίας και του Κυριάκου Μητσοτάκη όσο και απ’ όσους ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ αλλά

τώρα γυρίζουν την πλάτη στον Στέφανο Κασσελάκη.

Η γλώσσα που χρησιμοποιεί είναι ιδιαιτέρως «σκληρή» για τους πολιτικούς του αντιπάλους, ενώ και οι κόντρες με την κυβέρνηση έχουν «πάρει φωτιά». Στο πλαίσιο της στρατηγικής του προέδρου του κόμματος θα είναι σημαντική και καθοριστική η επιμονή του για τη διεξαγωγή ντιμπέιτ ανάμεσα στους πολιτικούς αρχηγούς των κοινοβουλευτικών κομμάτων.

Αριστερά στο… Κέντρο

Οικονομία και καθημερινότητα, υγεία και η κατάσταση που υπάρχει στα νοσοκομεία καθώς και η λειτουργία των θεσμών θα πρωταγωνιστούν στην προεκλογική μάχη που δίνει το ΠΑΣΟΚ. Η κριτική που δέχεται ο Ανδρουλάκης από ορισμένα στελέχη είναι ότι έχει «στρίψει» αρκετά αριστερά το τιμόνι. Ωστόσο, όπως υποστηρίζουν στο «Ποντίκι» συνεργάτες του, ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ κινείται και στα αριστερά αλλά και στο Κέντρο, δείχνοντας τις τελευταίες του παρεμβάσεις για την εξωτερική πολιτική και τις προτάσεις που έκανε.

«Αν η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν αποκτήσει δικά της εργαλεία, δηλαδή ευρωστρατό, μια ενιαία εξωτερική πολιτική, ενιαία πολιτική εξαγωγής όπλων – ένα σχέδιο που έχω υπηρετήσει προσωπικά, διότι το εμπάργκο όπλων στην Τουρκία μπήκε ως μια επιλογή στο τραπέζι πρώτη φορά στον φάκελο εξαγωγής όπλων με δική μου πρωτοβουλία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο –, δεν θα μπορούμε να παίξουμε ρόλο ούτε έναντι της Τουρκίας ούτε στη Μέση Ανατολή ούτε στην Αφρική. Και η ευθύνη της κυβέρνησης είναι ότι σε αυτά τα πολύ μεγάλα ζητήματα δεν έχει πρωταγωνιστικό ρόλο σε μια νέα αρχιτεκτονική. Πιο πολύ λειτουργεί, αν θέλετε, παράπλευρα, συμπληρωματικά και όχι στρατηγικά και πρωταγωνιστικά» ήταν και οι χαρακτηριστικές δηλώσεις του Ανδρουλάκη στον Real FM. Πρόκειται για προτάσεις οι οποίες, όπως υποστηρίζουν οι συνεργάτες του, δεν ακούγονται από κανέναν αρχηγό. Σε ό,τι έχει να κάνει με την επίσκεψη Μητσοτάκη στην Τουρκία, ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ υποστήριξε πως «θα μπορούσε να πάει στην Άγκυρα με μια μικρή αναβολή, για να δείξει και τη δυσαρέσκειά του (για τη μετατροπή της Μονής της Χώρας σε τζαμί).

Αισιόδοξος για τη δεύτερη θέση

Αυτό που λέει ο Ανδρουλάκης τόσο στις δημόσιες τοποθετήσεις του όσο και στις κλειστές συσκέψεις που έχει με τους συνεργάτες του είναι ότι το ΠΑΣΟΚ στο τέλος θα καταφέρει να είναι το δεύτερο κόμμα, παρά τα όσα λένε οι δημοσκοπήσεις. «Ισχυρό ΠΑΣΟΚ μετά τις ευρωεκλογές θα σημαίνει ότι η Νέα Δημοκρατία αποκτά αξιόμαχο αντίπαλο» είναι το μήνυμα που στέλνει η Χαριλάου Τρικούπη, τονίζοντας παράλληλα ότι «η Νέα Δημοκρατία και ο Κυριάκος Μητσοτάκης προτιμούν για αντίπαλο τον Στέφανο Κασσελάκη».

Είναι επίσης ξεκάθαρο ότι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επιμένει για τη διεξαγωγή ντιμπέιτ ανάμεσα στους πολιτικούς αρχηγούς για να παρουσιαστεί η ατζέντα των κομμάτων στον δρόμο προς τις ευρωκάλπες. Ο λόγος που το ζητάει εξηγείται στη δήλωσή του:

«Εκπροσωπούμε κάποιες ιδεολογίες για το μέλλον της Ευρώπης. Εγώ είμαι σοσιαλδημοκράτης. Ο κ. Μητσοτάκης ανήκει στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα της Δεξιάς, με ό,τι αυτό σημαίνει για τον γαλλογερμανικό άξονα. Αυτοί θέλουν μια Ευρώπη “λίγο μαζί” και “πολύ χώρια”. Η ευρωπαϊκή Αριστερά έχει μια ατζέντα η οποία δεν ξέρω πώς τοποθετείται για τα εθνικά μας θέματα. Οι ευρωβουλευτές μας θα ενταχθούν σε κάποιες ομάδες. Η ψήφος του λαού σ’ εμάς είναι δύναμη για κάποιες αρχές και θέσεις για το μέλλον των λαών».

Η αλήθεια είναι ότι οι πάντες εντός του Κινήματος επενδύουν σε ένα δυνατό… φώτο φίνις το οποίο τελικά θα δώσει τη δεύτερη θέση.

Με ποιους θα συζητήσει την επόμενη μέρα

Η δεύτερη θέση, εκτός από το γεγονός ότι «η Νέα Δημοκρατία αποκτά αντίπαλο», ανοίγει και την πόρτα του διαλόγου για το αύριο στον κεντροαριστερό χώρο. Αν το ΠΑΣΟΚ καταφέρει να είναι δεύτερο κόμμα στις ευρωεκλογές, θα πρέπει να θεωρείται βέβαιο ότι θα υπάρξει προσκλητήριο προς ψηφοφόρους, στελέχη και πολιτικούς του κεντροαριστερού χώρου για τη «συνένωση δυνάμεων». Το ποσοστό του Κινήματος θα κρίνει τη βάση και το πλαίσιο των συζητήσεων.

Όπως έχει γράψει το «Π» και στο παρελθόν, για την ανασυγκρότηση της Κεντροαριστεράς έχει δεσμευθεί και ο Ανδρουλάκης. Στην ουσία αυτό που θα γίνει είναι η δημιουργία ενός νέου «οδικού χάρτη», ο οποίος θα απευθύνεται σε δυνάμεις όπως η Νέα Αριστερά και ο Κόσμος του Πέτρου Κόκκαλη. Ο «χάρτης» αυτός θα απαντά στις προκλήσεις του σήμερα και στις μεταρρυθμίσεις που έχει ανάγκη το αύριο της χώρας.

Κορυφαία στελέχη του Κινήματος αποκλείουν τις όποιες συζητήσεις με τον ΣΥΡΙΖΑ του Κασσελάκη μετά και τις τελευταίες ενέργειες του προέδρου του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Περιοδειών συνέχεια

Ο Ανδρουλάκης θα συνεχίσει να «οργώνει» την Ελλάδα. Σήμερα Πέμπτη θα βρεθεί στην Κόρινθο, όπου θα έχει συναντήσεις με μέλη του κόμματος αλλά και τοπικούς φορείς. Την Παρασκευή θα πάει στα Γρεβενά και το απόγευμα της ίδιας μέρας στη Φλώρινα. Το Σάββατο θα βρίσκεται στην Πέλλα και το απόγευμα στην Ημαθία. Την Κυριακή, ανήμερα της επετείου της γενοκτονίας των Ποντίων, θα βρίσκεται στην εκλογική του περιφέρεια, τη Θεσσαλονίκη. Το Κίνημα αντλεί δυνάμεις από την περιφέρεια, αλλά συνεχίζει να αποτελεί πονοκέφαλο η Αττική.

Διαβάστε επίσης:

Παραλήρημα από υποψήφια ευρωβουλευτή της ΝΔ: «Ανθέλληνες οι Συριζαίοι για τη συμφωνία των Πρεσπών»   

Νίκος Παππάς: «Τέλος στο κρυφτό – Να έρθει στο φως το πλήρες κείμενο του μεσοπρόθεσμου»

Γυναικοκτονία στο Μενίδι: Αντιδράσεις από τον πολιτικό κόσμο – Ζητούν επιπλέον μέτρα – «Τo panic button δεν αρκεί»

Keywords
Τυχαία Θέματα