Γλυκιά λεμονόπιτα Ankovsky, το αγαπημένο επιδόρπιο του Λέοντος Τολστόι

«Τι είναι πιο δυνατό από τη μοίρα και τον θάνατο; Η γλυκιά πίτα Ανκόφσκι.» Λ. Ν. Τολστόι

Τη συνταγή του διάσημου αυτού γλυκίσματος έδωσε στη σύζυγο του Τολστόι, Σοφία, ο γιατρός και οικογενειακός φίλος Νικολάι Άνκε, κοσμήτορας του Ιατρικού τμήματος του κρατικού πανεπιστημίου της Μόσχας. Η γλυκιά μπισκοτένια βάση και ξινούτσικη λεμονόκρεμα, που προετοίμαζε η σύζυγός του πάντα σε σημαντικές οικογενειακές περιστάσεις, ήταν για τον διάσημο Ρώσο συγγραφέα το απαραίτητο επιστέγασμα σε κάθε γεύμα, συνώνυμο της θαλπωρής.

Υλικά για τη Συνταγή

400 γραμμάρια

αλεύρι γ.ο.χ., κοσκινισμένο

300 γραμμάρια ζάχαρη (100 ζάχαρη για τη ζύμη – 200 για την κρέμα)

300 γραμμάρια βούτυρο, κρύο, κομμένο σε κύβους (200 για τη ζύμη – 100 για την λεμονόκρεμα)

3 κρόκους αυγών για τη ζύμη

2 αυγά για τη λεμονόκρεμα

50 ml νερό κρύο

1 βανιλίνη

Χυμό από 2 μεγάλα λεμόνια, σουρωμένο

Ξύσμα από το 1 λεμόνι

Ζάχαρη άχνη για το πασπάλισμα (προαιρετικά)

Ξύσμα λεμονιού για τη διακόσμηση

Εκτέλεση

1.Αρχικά προθερμάνετε το φούρνο στους 200ο C στις αντιστάσεις.

2.Κοσκινίστε το αλεύρι και χωρίστε τα υλικά για τη ζύμη. Βάλτε το αλεύρι σε ένα μπολ και προσθέστε τα 200 γραμμάρια κρύο βούτυρο, τα 100 γραμμάρια ζάχαρη, τους 3 κρόκους και τη βανιλίνη. Ανακατέψτε καλά με τα χέρια σας, προσθέστε το νερό και ζυμώστε μέχρι να ομογενοποιηθούν καλά.

3.Χωρίστε τη ζύμη σε 2 ίσα μέρη. Βάλτε το ένα μέρος της σε ένα στρογγυλό ταψί, πιέστε με τα χέρια σας, ισιώνοντάς το ώστε να έχει ομοιόμορφο πάχος παντού και ψήστε το για 15-20 λεπτά μέχρι να ροδίσουν οι άκρες. Προσοχή μην το παραψήσετε γιατί θα σκληρύνει.

4.Κάντε την ίδια διαδικασία στο ίδιο σκεύος και με την υπόλοιπη ζύμη, για να έχετε τις ίδιες διαστάσεις. Μπορείτε αν έχετε δύο ίδια στρογγυλά ταψάκια να ψήσετε τις βάσεις παράλληλα. Αφήστε τις να κρυώσουν στην άκρη.

5.Ετοιμάστε την κρέμα. Σε ένα σκεύος βάλτε το χυμό των λεμονιών που έχετε σουρώσει, το ξύσμα από το 1 λεμόνι, τα 200 γραμμάρια ζάχαρη, τα 100 γραμμάρια βούτυρο κομμένο σε μικρά κομμάτια και τα 2 αυγά.

6.Ανακατέψτε καλά και τοποθετήστε το σκεύος πάνω σε κατσαρόλα μπαιν μαρί (μέθοδος θέρμανσης, όπου το επάνω σκεύος δεν ακουμπάει στο νερό που βράζει στο κάτω, αλλά ζεσταίνεται από τους υδρατμούς).

7.Μαγειρέψτε το μίγμα σε χαμηλή φωτιά για 15-20 λεπτά, ανακατεύοντας συνεχώς, μέχρι να πήξει (να γίνει παχύρευστο, σαν μέλι). Αποσύρετε από τη φωτιά και αφήστε να κρυώσει.

8.Σε μια πιατέλα τοποθετήστε την πρώτη βάση μπισκότου, απλώστε την μισή δόση λεμονόκρεμας, έπειτα βάλτε τη δεύτερη βάση και απλώστε από πάνω όλη την υπόλοιπη κρέμα. Αφήστε το γλυκό στο ψυγείο για αρκετές ώρες, ώστε να μουλιάσουν οι βάσεις και να σφίξει η κρέμα.

9.Διακοσμήστε με λεπτές λωρίδες ξύσματος λεμονιού ή αχνοζάχαρη και απολαύστε.

Διαβάστε επίσης:

Καλαμάκια κοτόπουλο με μαρινάδα tikka

Αρμένικο κέικ μοσχοκάρυδου με επικάλυψη μελιού – ξηρών καρπών

Τραγανές και κρεμώδεις σπανακοκροκέτες με μπεσαμέλ και κουκουνάρι

Keywords
Τυχαία Θέματα