«Γερνάει» το ΕΣΥ: 23.582 κενές θέσεις σε 11 χρόνια – 300 υπάλληλοι τον μήνα αποχωρούν με σύνταξη χωρίς να αναπληρώνονται

Το Εθνικό Σύστημα Υγείας έχει συμπληρώσει 40 χρόνια από την ίδρυσή του το 1982 και φαίνεται ότι γερνάει απότομα.

Η υποχρηματοδότηση, οι τραγικές ελλείψεις σε πολλές ειδικότητες εργαζομένων και οι εξουθενωτικοί ρυθμοί εργασίας, είναι τα βασικά του προβλήματα, γεγονός που το κάνουν μη ελκυστικό στους νέους γιατρούς, νοσηλευτές και λοιπό προσωπικό. Ενδεικτικά, είναι τα στοιχεία από το Μητρώο Ανθρωπίνου Δυναμικού του Ελληνικού Δημοσίου. Συγκεκριμένα τα τελευταία 11 χρόνια  ο αριθμός των μόνιμων υπαλλήλων του υπουργείου Υγείας, η πλειονότητα των οποίων αποτελείται από υγειονομικούς,

έχει μειωθεί κατά 25,03%.
Αναλυτικά το Δεκέμβριο του 2012 το υπουργείο Υγείας είχε 94.164 άτομα μόνιμο προσωπικό, ενώ τον Δεκέμβριο του 2023 μόλις 70.582, δηλαδή 23.582 λιγότερες μόνιμες θέσεις εργασίας.

«Κάθε μήνα συνταξιοδοτούνται 300 υπάλληλοι από το ΕΣΥ, χωρίς να αναπληρώνονται. Οι προσλήψεις προσωπικού που ανακοινώνονται καθυστερούν αρκετό χρονικό διάστημα, για να ολοκληρωθούν λόγω των χρονοβόρων διαδικασιών του ΑΣΕΠ. Όταν ολοκληρώνονται διαπιστώνουμε ότι γίνεται ανακύκλωση του ίδιου υπηρετούντος προσωπικού επειδή οι συμβασιούχοι υπάλληλοι καταλαμβάνουν θέσεις μονίμων ή μόνιμοι υπάλληλοι προσλαμβάνονται σε άλλες οργανικές υγειονομικές μονάδες», αναφέρει σε ανακοίνωση της η  Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ) και συνεχίζει τονίζοντας ότι υπάρχει δέσμευση από τον ίδιο τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη για μονιμοποίηση των συμβασιούχων την περίοδο της πανδημίας:  «Εχει υποχρέωση η κυβέρνηση να αναζητήσει συνταγματικές λύσεις για την απευθείας μονιμοποίηση των συμβασιούχων με συναίνεση όλων των κομμάτων, προκειμένου να ξεπερασθούν τα όποια συνταγματικά εμπόδια προβάλλονται. Η εργασιακή ανασφάλεια συμβασιούχων πολλών ταχυτήτων οδηγεί σε μαζικές παραιτήσεις».

Με τη γλώσσα των αριθμών

Σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ, 6.000 συμβασιούχοι εργαζόμενοι στην καθαριότητα, φύλαξη, εστίαση, «απολύονται σταδιακά και εγκαθίστανται εργολάβοι που στοιχίζουν τα διπλά χρήματα στο Δημόσιο και προσφέρουν συνθήκες εργασιακού μεσαίωνα».

Οι Δημόσιες δαπάνες υγείας στη χώρα μας είναι 5.5% του ΑΕΠ, στην Ευρώπη είναι 2 μονάδες πάνω.

«Η Δημόσια Υγεία δεν φτιάχνει με τέτοιο ύψος Δημοσίων δαπανών. Παρότι έχουμε το πιο ιδιωτικοποιημένο σύστημα στην Ευρώπη με ιδιωτικές δαπάνες υγείας 40%, οι πολίτες καλούνται να βάλουν πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη, να αγοράζουν τις υπηρεσίες υγείας που θα έπρεπε να προσφέρονται ισότιμα, έγκαιρα και δωρεάν. Υποχρέωση του Κράτους είναι η αύξηση των μισθών των υγειονομικών και προνοιακών υπαλλήλων, προκειμένου να ανακοπεί το κύμα μαζικών αποχωρήσεων από το ΕΣΥ. Είναι αδιανόητο να μετακυλίεται στους ασθενείς», αναφέρει η ΠΟΕΔΗΝ.

Αυξάνεται η ζήτηση για υπηρεσίες υγείας

Παρότι το προσωπικό του ΕΣΥ μειώνεται, η ζήτηση σε υπηρεσίες αυξάνεται.
«Πολλά εκ των Νοσοκομείων της Περιφέρειας έχουν απωλέσει το δευτεροβάθμιο χαρακτήρα λόγω ελλείψεων προσωπικού και λειτουργούν ως κέντρα διακομιδών. Έχουμε λιγότερα νοσοκομειακά κρεβάτια (3,5 κλίνες ανά 1.000 κατοίκους ) σε σχέση από το μέσο όρο της Ευρώπης (5,3 κλίνες ανά 1.000 κατοίκους)», αναφέρει η Ομοσπονδία.

Η πρωτοβάθμια περίθαλψη αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα προσωπικού αφού λειτουργεί ως δεξαμενή μετακινήσεων προσωπικού προς τα Νοσοκομεία, σημειώνει. «Γι’ αυτό στα επείγοντα των εφημερευόντων Νοσοκομείων επικρατεί το αδιαχώρητο από ασθενείς με μεγάλη ταλαιπωρία. Ο θεσμός του προσωπικού γιατρού απέτυχε αφού μόνο 1.200 ιδιώτες συμμετέχουν στο θεσμό».

Κινητοποίηση ΠΟΕΔΗΝ

Για όλους τους παραπάνω λόγους οι εργαζόμενοι στα Νοσοκομεία έχουν εξαγγείλει πανελλαδική κινητοποίηση για αύριο 16 Μάϊου, ζητώντας «δωρεάν δημόσια υγεία με ισότιμη πρόσβαση, επαρκή χρηματοδότηση και στελέχωση».

Συγκεκριμένα η ΠΟΕΔΗΝ στην Περιφέρεια αποφάσισε 24ωρη απεργία και στην Αττική στάση εργασίας 8:00-15:00, με συγκέντρωση στην Πλατεία Μαβίλη στις 8:30 και πορεία στο υπουργείο Υγείας.

Οι εργαζόμενοι διεκδικούν:Αύξηση των μισθών και ωρομισθίου. Όχι στα μπόνους που διχάζουνΕπαναχορήγηση 13ου και 14ου μισθούΧορήγηση του επιδόματος Επικίνδυνης και Ανθυγιεινής Εργασίας σε όλους τους κλάδουςΜονιμοποίηση των συμβασιούχωνΝα φύγουν οι εργολάβοι από τα ΝοσοκομείαΝα χρηματοδοτηθεί το σύστημα ΥγείαςΝα προσληφθεί το απαραίτητο μόνιμο προσωπικό.

Διαβάστε επίσης:

Παγκόσμια Ημέρα για το Άσθμα: «Η εκπαίδευση ενδυναμώνει»

Ο υπουργός Υγείας από το Abu Dhabi: «Πιστεύουμε στο μοντέλο ΣΔΙΤ για την υγεία – Το δοκιμάσαμε στη πανδημία και πέτυχε»

«Παγωμένα» τα νοσοκομεία: Κανένας έλεγχος στις προμήθειες, έχουν εκτοξευθεί τα ληξιπρόθεσμα χρέη

Keywords
Τυχαία Θέματα