Ένα debate που δεν ήταν… debate (Video)

Από την προηγούμενη προεκλογική τηλεοπτική συνάντηση/συνύπαρξη πολιτικών αρχηγών σε διαδικασία ερωτήσεων- απαντήσεων από δημοσιογράφους, όπως αυτή ορίζεται από την διακομματική επιτροπή και φέρει τον διακριτό τίτλο debate, πέρασαν οκτώ χρόνια.

Για την ελληνική αντίληψη και εκδοχή των προεκλογικών τηλεμαχιών αρχηγών κομμάτων οι οποίοι διεκδικούν την πρωθυπουργία ειδικοί περι το αντικείμενο έχουν από καιρό τοποθετηθεί: Είναι ένα τηλεοπτικό προϊόν με αντιτηλεοπτικούς όρους και άνευ βαρύνουσας σημασίας για το εκλογικό σώμα. Καμία σχέση για παράδειγμα με αυτά- τα προεδρικά- τα οποία διεξάγονται

στις ΗΠΑ, ή εκείνα στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Το χθεσινοβραδινό ντιμπέιτ ήταν σχεδόν άψογα οργανωμένο από την ΕΡΤ. Δυστυχώς για την κρατική τηλεόραση, στον Alpha σκέφτηκαν κάποιοι ότι μεταξύ των τηλεθεατών, μεταξύ των ψηφοφόρων δηλαδή, που πιθανόν θέλησαν να δουν την εκπομπή ήταν και άνθρωποι με προβλήματα τουλάχιστον ακοής.

Δυστυχώς για το σύνολο των καναλιών, τα οποία αναμετέδωσαν ταυτόχρονα το ντιμπέιτ, ο Alpha ήταν το μοναδικό κανάλι με ενσυναίσθηση και συναντίληψη. Απόδειξη, η ταυτόχρονη διερμηνεία των ερωταποκρίσεων στη νοηματική (από τη Σοφία Ρομπόλη).

Ήταν μια εκπομπή εντυπώσεων. Αξιοποιήθηκαν 26 κάμερες και ένα drone. Στήθηκε κέντρο Τύπου κλπ κλπ κλπ. Μέριμνα και φροντίδα για όλα… σχεδόν. Στη γενέτειρα του Σοφοκλή, του Ευριπίδη, του Αισχύλου, του Σεφέρη, του Ελυτη, του Ρίτσου, του Γκάτσου, του Ελευθερίου, της Παπαγιανοπούλου, του Μινωτή, της Παξινού, της Κάλλας, της Λαμπέτη και της Παππά, του Κουν, του Μίκη Θεοδωράκη και του Χατζηδάκι, του Βέγγου και του Αγγελόπουλου αλλά και του Γαβρά, του Παπαθανασίου, του Λάνθιμου,  του Γύζη και του Εγγονόπουλου, του Λύτρα και του Ζογγολόπουλου, του Παπαλουκά, του Τσαρούχη και του Φασιανού, του Γαϊτη και του Χατζηκυριάκου–Γκύκα, της Ελευσίνας– οποία φέτος είναι πολιτιστική πρωτεύουσα της Ευρώπης-, της Μελίνας Μερκούρη, αλλά και των ανθρώπων των Τεχνών εν μέσω Πανδημίας, του #Metoo και του σκανδάλου Λιγνάδη, – προφανώς- συμφωνήθηκε και εξαιρέθηκε από την διαδικασία ο Πολιτισμός.

Εξαιρέθηκε και ο Αθλητισμός της Βερούλη και της Σακοράφα, του Πύρρου Δήμα, του Κακλαμανάκη και της Μπεκατώρου, του Μελισσανίδη, του Ιακωβάκη και του Πετρούνια, του Τεντόγλου, της Κορακάκη, του Αλέξανδρου Νικολαΐδη, των εθνικών ομάδων ποδοσφαίρου, μπάσκετ, βόλεϊ, πόλο, αλλά και της βίας στα γήπεδα κλπ κλπ κλπ.

Κατά τα λοιπά ήταν μια εκπομπή η οποία αντιμετωπίστηκε μάλλον φοβικά. Απόδειξη τα ελάχιστα «ανοιχτά» πλάνα, τα γενικά. Ακόμα κι αυτά ήταν «μακρινά», απλώς και μόνον πιθανόν για να τηρηθούν οι- αυστηροί;-όροι τηλεσκηνοθεσίας ίσως από φόβο μην τυχόν ο τηλεθεατής δει κάποια αντίδραση, ένα νεύμα, ένα βλέμμα, μια έκφραση, ένα μειδίαμα, έναν μορφασμό, από κάποιον από τους πολιτικούς αρχηγούς. Η τηλεσκηνοθεσία ήταν τέτοια που εξαφάνισε τη «γλώσσα του σώματος».

Σωστά παρατήρησε ο συντονιστής της διαδικασίας της εκπομπής, Γιώργος Κουβαράς, προς το φινάλε της ότι η έκτη ενότητα η οποία αφορούσε στη «Νέα Γενιά» δεν είχε νόημα- αντί της ελεύθερης ερώτησης που τόλμησαν και ζήτησαν οι έξι δημοσιογράφοι καναλιών, αλλά εισέπραξαν ένα «όχι» από τη διακομματική- αφού όλες οι προηγούμενες πέντε θεματικές εν δυνάμει τους αφορούσαν.

Το «ζουμί» ήταν στις (προσεγμένης διατύπωσης) δηλώσεις των δημοσιογράφων των καναλιών αργά τη νύχτα κατά την αποχώρηση τους από την ΕΡΤ. Είχαν το προνόμιο της «μεγάλης εικόνας» ακριβώς επειδή  είχαν απέναντι τους και τους έξι αρχηγούς και μπορούσαν να δουν κινήσεις, αντιδράσεις, πόσω μάλλον πως ήταν στα διαλλείματα για διαφημίσεις. Ήταν τηρουμένων των συνθηκών το αλατοπίπερο της άνοστης, άνευρης εκπομπής που διήρκεσε τρεισήμισι ώρες.

Τα κλου της χθεσινής βραδιάς δύο: η ατάκα Ανδρουλάκη για τις υποκλοπές κυρίως όμως όσα  είπε η Ράνια Τζίμα, στo Mega πια, στην εκπομπή για την αποτίμηση του ντιμπέιτ.

Μάταιη ήταν από κάποιον σε αυτά τα 180 (παρά 10) λεπτά- δεδομένου ότι η ζωντανή μετάδοση άρχισε στις 21.08 και ολοκληρώθηκε ακριβώς στις 00.30- η αναζήτηση, υποψίας έστω, αυθορμητισμού και άνεσης.

Αν και φάνηκαν «προπονημένοι» οι έξι πολιτικοί αρχηγοί, οι Δημήτρης Κουτσούμπας και Γιάνης Βαρουφάκης, έδειχναν κάπως αγχωμένοι από την χρονομέτρηση των απαντήσεων. Ενδεικτικά, ο Γιώργος Κουβαράς υποχρεώθηκε σε ευγενική -και με δόση αμηχανίας- υπόδειξη προς τον γ.γ. της Κ.Ε. του ΚΚΕ τέσσερις φορές για υπέρβαση του προβλεπόμενου χρονικού ορίου. Σε μια από αυτές ο κ. Κουτσούμπας σάστισε με το προειδοποιητικό «γκλίνγκ» (πώς κάνει ο φούρνος μικροκυμάτων, αυτό) για τα τελευταία 30’’, σταμάτησε κι έχασε τον ειρμό της σκέψης του.

Το ντιμπέιτ αποτέλεσε μια ψηφίδα σε ένα ιδιότυπο προεκλογικό μιντιακό μωσαϊκό με κυρίαρχο το στοιχείο της ασφάλειας των πολιτικών από τυχόν αιφνιδιασμούς,  μέσα από «ελεγχόμενες» τηλεοπτικές εμφανίσεις, όπως εκείνες στα πρωινάδικα των καναλιών. Όσο προετοιμασμένες και αν ήταν οι παρουσιάστριες των εκπομπών εκείνων δεν έκαναν απέφυγαν ευαίσθητα θέματα, δεν χρειάστηκε να κάνουν «follow up» ερωτήσεις αλλά και ούτε μια η οποία ίσως να δυσκόλευε τους φιλοξενούμενους αρχηγούς των κομμάτων σε αυτές.

Και με όλα αυτά πως να μην «καρφωθεί» στο μυαλό η συνέντευξη- υπόθεση μελέτης- ανάμεσα στον αείμνηστο Ντέιβιντ Φροστ και τον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ Ρίτσαρντ Νίξον το Μάϊου του 1977, έπειτα από το σκάνδαλο Γουότεργκειτ, η οποία έγινε μέχρι και ταινία από τον Ρόν Χάουαρντ το 2009. Ως το επόμενο ντιμπέιτ, σήμερα το βράδυ έχει τον β’ ημιτελικό της Eurovision με τη συμμετοχή Ελλάδας- Κύπρου. Να τα λέμε κι αυτά.

Διαβάστε επίσης:

Debate: Τι τηλεθέαση έκανε η τηλεμαχία των πολιτικών αρχηγών

Eurovision 2023: Σήμερα ο Β’ ημιτελικός – Σε ποια θέση διαγωνίζεται η Ελλάδα

Queen Cleopatra: Πρεμιέρα για το ντοκιμαντέρ του Netflix που ξεσήκωσε πλήθος αντιδράσεων

Keywords
Τυχαία Θέματα
Video,