Με μαζικές συγκεντρώσεις τίμησαν την Εργατική Πρωτομαγιά

«Η Πρωτομαγιά δεν είναι αργία, είναι απεργία!»: Με απεργία και συγκεντρώσεις σε όλη τη χώρα σήμερα, Τετάρτη 1η Μαΐου, τίμησαν την Εργατική Πρωτομαγιά τα συνδικάτα, παρόλο που επίσημη αργία έχει μεταφερθεί από το υπουργείο Εργασίας για την Τρίτη 7 Μαΐου.

Εργαζόμενοι,

σωματεία από διάφορους κλάδους, Ομοσπονδίες, καθώς και Εργατικά Κέντρα, αλλά και φοιτητές, μαθητές, αυτοαπασχολούμενοι βγήκαν στον δρόμο διαδηλώνοντας για καλύτερους όρους δουλειάς, Συλλογικές Συμβάσεις, αυξήσεις μισθών και μέτρα προστασίας στους χώρους δουλειάς, τιμώντας την ημέρα που είναι αφιερωμένη στους αγώνες τους, από το Σικάγο του 1886 έως την Πρωτομαγιά της Αθήνας του 1894, από τον Μάη του 1936 στη Θεσσαλονίκη έως την Πρωτομαγιά του 1944.

Με κεντρικό σύνθημα «παντού οκτάωρο, παντού δικαιώματα, ο αγώνας συνεχίζεται!», η Γενική Συνομοσπονδία Εργατών Ελλάδας (ΓΣΕΕ) κάλεσε όλους τους εργαζόμενους, τους συνταξιούχους και τους ανέργους, στην 24ωρη Γενική Απεργία για την Εργατική Πρωτομαγιά την Τετάρτη 1η Μαΐου 2024 και στο συλλαλητήριο των συνδικάτων, στις 11.00 το πρωί, στην Πλατεία Κλαυθμώνος και στα συλλαλητήρια των Εργατικών Κέντρων.

Η ΓΣΕΕ απαιτεί σεβασμό στην υγεία και στην ασφάλεια των εργαζομένων, στο εργατικό εισόδημα, στα θεμελιώδη ατομικά & συλλογικά εργατικά δικαιώματα και στα κοινωνικοασφαλιστικά δικαιώματα.

Την ίδια ώρα, το Εργατικό Κέντρο Αθήνας απηύθυνε κάλεσμα για συμμετοχή στην 24ωρη Γενική Απεργία που προκήρυξε η ΓΣΕΕ για την Εργατική Πρωτομαγιά και στο συλλαλητήριο των συνδικάτων, στις 11 π.μ., στην Πλατεία Κλαυθμώνος.

Η συγκέντρωση της ΑΔΕΔΥ πραγματοποιήθηκε στις 11:00 π.μ., στην Πλατεία Κοραή. Βασικές διεκδικήσεις της είναι οι αυξήσεις κατά 10% στους μισθούς, επαναφορά των Δώρων και στο Δημόσιο, αφορολόγητο στις 12.000 ευρώ, στήριξη του ΕΣΥ με γενναία χρηματοδότηση και προσλήψεις μόνιμου προσωπικού.

Η απεργιακή συγκέντρωση του ΠΑΜΕ έγινε στις 10:30 π.μ. στην Πλατεία Συντάγματος.

Με μεγάλη μαζικότητα οι προσυγκεντρώσεις ανεβαίνουν για την μεγάλη απεργιακή συγκέντρωση στο Σύνταγμα

Ζήτω η εργατική 1η Μάη!#Πρωτομαγιά #απεργια #απεργια_1ημαη pic.twitter.com/sYqp4DEfUL

— Π.Α.ΜΕ (@PAMEhellas) May 1, 2024

«Από το Σικάγο του 1886 έως την Πρωτομαγιά της Αθήνας του 1894, από τον Μάη του 1936 στη Θεσσαλονίκη έως την Πρωτομαγιά του 1944 με την ηρωική θυσία των 200 κομμουνιστών στην Καισαριανή, η εργατική τάξη έχει γράψει με το ανεξίτηλο μελάνι του αίματός της τις πιο λαμπρές σελίδες του ταξικού αγώνα, της οργανωμένης πάλης και της διεκδίκησης, που καμιά κρατική και εργοδοτική τρομοκρατία και καταστολή δεν μπορεί να σταματήσει», σημειώνει το ΠΑΜΕ στο απεργιακό του κάλεσμα και συνεχίζει: «Η Πρωτομαγιά δεν είναι αργία, είναι απεργία! Και έτσι αγωνιστικά θα τιμηθεί από όλα τα συνδικάτα της χώρας μας».

Η συγκεκριμένη μέρα «σηματοδοτεί τον αγώνα των εργατών, απέναντι στους κεφαλαιοκράτες εκμεταλλευτές τους, για τη διεκδίκηση καλύτερων όρων δουλειάς και ζωής, αλλά και για να ανοίξει ο δρόμος για την κατάργηση της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο, για την ανατροπή της καπιταλιστικής βαρβαρότητας». Καλεί τους εργαζόμενους και τα συνδικάτα να συνεχίσουν τον αγώνα για ΣΣΕ με αυξήσεις στους μισθούς και διεύρυνση δικαιωμάτων, κατάργηση των αντεργατικών νόμων που τσακίζουν το 8ωρο και ποινικοποιούν τη συνδικαλιστική δράση, άμεσα μέτρα ενάντια στην ακρίβεια, μέτρα προστασίας της υγείας και της ασφάλειας στην εργασία.

Μήνυμα αλληλεγγύης στον λαό της Παλαιστίνης, από την απεργιακή συγκέντρωση στο Σύνταγμα. #Πρωτομαγια #Απεργια #FreePalestine pic.twitter.com/oKMzRbIvQR

— idiotypos (@idiotypos) May 1, 2024

Στην κατεύθυνση αυτή, Ομοσπονδίες και σωματεία σε όλη τη χώρα κινήθηκαν σε ρυθμούς απεργιακής προετοιμασίας μεταφέροντας το μήνυμα της Πρωτομαγιάς στους κλάδους και τους χώρους δουλειάς, με αιχμή μια σειρά διεκδικήσεις.

Κόκκινη μπογιά στο σιντριβάνι του Συντάγματος

Εντωμεταξύ, διαδηλωτές προχώρησαν σε μια συμβολική, για τον πόλεμο στη Γάζα, κίνηση για την εργατική Πρωτομαγιά, ρίχνοντας κόκκινη μπογιά στο σιντριβάνι της πλατείας Συντάγματος.

Στη συνέχεια οι ίδιοι διαδηλωτές στάθηκαν μπροστά από το σιντριβάνι με πλακάτ που αναφέρονταν στις καταλήψεις που πραγματοποιούνται στα πανεπιστήμια του Κολούμπια στις ΗΠΑ και της Σορβόννης στη Γαλλία, με αίτημα να τερματιστεί ο πόλεμος.

Δεμένα τα πλοία στα λιμάνια

Δεμένα παραμένουν τα πλοία στα λιμάνια της χώρας, καθώς οι ναυτεργάτες συμμετέχουν στην απεργιακή κινητοποίηση. Η απεργία ξεκίνησε τα μεσάνυχτα της Τρίτης και θα λήξει τα μεσάνυχτα της Τετάρτης. «Η 1η Μάη αποτελεί μέρα που επιθεωρούμε τις δυνάμεις μας, καθορίζουμε στόχους, για να δυναμώσει ο αγώνας, για την προστασία και ασφάλεια της ανθρώπινης ζωής, για δουλειά με δικαιώματα, ενάντια στις συνθήκες γαλέρας που επιδιώκουν να επιβάλλουν οι εφοπλιστές σε όλες τις κατηγορίες πλοίων», τονίζουν τα ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ, «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ», ΠΕΕΜΑΓΕΝ, ΠΕΠΡΝ και ΠΕΣ/ΝΑΤ. Κάλεσαν σε απεργιακή προσυγκέντρωση στις 5.30 το πρωί στον σταθμό του ΗΣΑΠ και σε συμμετοχή στην απεργιακή συγκέντρωση, στις 10.30 π.μ., στο Πασαλιμάνι.

«Σε όλα τα μήκη και πλάτη της υδρογείου οι εργαζόμενοι ενώνουν και πάλι τη φωνή τους διατρανώνοντας την αλληλεγγύη, την αποφασιστικότητα και την αμετάκλητη απόφασή τους να εξακολουθήσουν να παλεύουν για έναν καλύτερο κόσμο, για ένα καλύτερο αύριο για τα παιδιά τους και τις οικογένειές τους.

Οι ναυτεργάτες με προμετωπίδα την αξία της ανθρώπινης ζωής και την αξιοπρέπεια στην εργασία, συνεχίζουν και εντείνουν τον αγώνα τους, προτάσσοντας, μεταξύ των άλλων, την απορρόφηση όλων των ανέργων συναδέλφων, την εξάλειψη της μαύρης ανασφάλιστης εργασίας, την εφαρμογή των ΣΣΕ και της νομοθεσίας και την υπογραφή νέων συμβάσεων σε όλες τις κατηγορίες πλοίων, την άμεση κατάργηση όλων των αντεργατικών διατάξεων με τις οποίες και καταστρατηγούνται στην κυριολεξία και τα ίδια τα θεμελιώδη συνδικαλιστικά μας δικαιώματα.

Πρέπει επιτέλους να τεθεί φραγμός στη συνεχή παραβίαση των νόμιμων ωραρίων και ορίων απασχόλησης των ναυτεργατών, να καταργηθούν άμεσα οι μειωμένες οργανικές συνθέσεις και να καθιερωθούν νέες που να ανταποκρίνονται πραγματικά στις σύγχρονες ανάγκες», αναφέρεται στην ανακοίνωση της ΠΝΟ.

Ακινητοποιημένα τα τρένα

Ακινητοποιημένα θα είναι την Τετάρτη και τα τρένα, καθώς απεργία έχει προκηρύξει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σιδηροδρομικών (ΠΟΣ).

«Οι εργαζόμενες και οι εργαζόμενοι του κλάδου τιμάμε την Εργατική Πρωτομαγιά με τη συμμετοχή μας στην απεργία και στις απεργιακές συγκεντρώσεις και συνεχίζουμε τον αγώνα μας για ασφαλείς αερομεταφορές», τονίζει η ΕΣΚ Ελεγκτών Εναέριας Κυκλοφορίας ΥΠΑ απέναντι στην απαράδεκτη απόρριψη της πρότασης για απεργία από την Ένωση Ελεγκτών Εναέριας Κυκλοφορίας Ελλάδας (ΕΕΕΚΕ).

Πώς θα κινηθούν τα ΜΜΜ

Στις απεργιακές κινητοποιήσεις που πραγματοποιούνται την Πρωτομαγιά, σήμερα Μεγάλη Τετάρτη, παίρνουν μέρος και οι εργαζόμενοι στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς. Οι εργαζόμενοι στα μέσα μεταφοράς απαιτούν μεταξύ άλλων: Συλλογικές συμβάσεις με πραγματικές αυξήσεις στους μισθούς, προσλήψεις μόνιμου προσωπικού για την στελέχωση όλων των κενών οργανικών θέσεων, κατάργηση του συνόλου των αντεργατικών διατάξεων.

Οι Γραμμές 1, 2 & 3 του Μετρό λειτούργησαν από τις 09:30 ως τις 16:30 και το Τραμ από τις 09:00 ως τις 21:00 λόγω συμμετοχής σωματείων εργαζομένων στις απεργιακές κινητοποιήσεις.

Ειδικότερα:

Στη Γραμμή 1 Μετρό (Πειραιάς – Κηφισιά) οι τελευταίοι συρμοί θα αναχωρήσουν:

από Κηφισιά και Πειραιά στις 16:35,

από Μοναστηράκι προς Κηφισιά στις 16:51 και προς Πειραιά στις 17:09,

από Ομόνοια προς Κηφισιά στις 16:54 και προς Πειραιά στις 17:07,

από Αττική προς Κηφισιά στις 16:59 και προς Πειραιά στις 17:02.

Στις Γραμμές 2 & 3 Μετρό: Οι τελευταίοι συρμοί θα αναχωρήσουν:

από Ανθούπολη προς Ελληνικό στις 16:13,

από Ελληνικό προς Ανθούπολη στις 16:09,

από Δημοτικό Θέατρο προς Δ. Πλακεντίας στις 16:07,

από Δ. Πλακεντίας προς Δημοτικό Θέατρο στις 16:09,

από Δημοτικό Θέατρο προς Αεροδρόμιο στις 14:31 και

από Αεροδρόμιο προς Δημοτικό Θέατρο στις 15:46.

Τραμ:

Στη Γραμμή 7 (ΚΑΛΑΜΑΚΙ – ΑΓΙΑ ΤΡΙΑΔΑ):

ο πρώτος συρμός θα αναχωρήσει από ΚΑΛΑΜΑΚΙστις 09:17 και ο τελευταίος στις 19:41 και

ο πρώτος συρμός θα αναχωρήσει από ΑΓΙΑ ΤΡΙΑΔΑ στις 09:54 και ο τελευταίος στις 20:19.

Στη Γραμμή 6 (ΣΥΝΤΑΓΜΑ – ΠΙΚΡΟΔΑΦΝΗ):

ο πρώτος συρμός θα αναχωρήσει από ΠΙΚΡΟΔΑΦΝΗ στις 09:15 και ο τελευταίος στις 19:23 και

ο πρώτος συρμός θα αναχωρήσει από ΣΥΝΤΑΓΜΑστις 10:05 και ο τελευταίος στις 20:06.

Τα δρομολόγια του Μετρό προς και από το Αεροδρόμιο θα εκτελούνται κανονικά μεταξύ 09:30 – 16:30. Επίσης, με εντολή της ΕΛΑΣ, ο σταθμός του Μετρό Σύνταγμα θα παραμείνει κλειστός από τις 9:30 το πρωί και μέχρι νεοτέρας. Οι συρμοί θα διέρχονται από αυτόν χωρίς στάση.

Στην ΟΣΥ (λεωφορεία και τρόλεϊ) η στάση εργασίας είναι από τις 09:00 ως τις 21.00.

Κανονικά αναμένεται να πραγματοποιούνται τα δρομολόγια στις αστικές γραμμές που έχουν αναλάβει τα ΚΤΕΛ.

Αλλαγές στα δρομολόγια των τρένων

Αναστολές και τροποποιήσεις στα δρομολόγια σε όλο το σιδηροδρομικό δίκτυο, συμπεριλαμβανομένου και του προαστιακού θα υπάρξουν την Μεγάλη Τετάρτη 1 Μαΐου, λόγω της απεργιακής κινητοποίησης στην οποία συμμετέχει και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σιδηροδρομικών (Π.Ο.Σ.).

Σύμφωνα με ενημέρωση της Hellenic Train, θα πραγματοποιηθούν τα παρακάτω δρομολόγια με προσωπικό ασφαλείας:

Στο τμήμα ΑθήναΘεσσαλονίκηΑθήνα: 52,53,56 και 57
Στο τμήμα ΛάρισαΘεσσαλονίκη – Λάρισας: 1591,1592,2593,2594,1597 και 1598

Στο τμήμα Πειραιάς – Κιάτο – Πειραιάς: 1300,1305,1318,1323,1326 και 2301
Στο τμήμα Πειραιάς – Αεροδρόμιο – Πειραιάς: 1206,1207,1222,1223,1230 και 1231

Στο τμήμα ΑθήναΧαλκίδαΑθήνα: 1532,1535,1550,1553,2530 και 2533
Στο τμήμα Κιάτο – Πάτρα – Κιάτο θα πραγματοποιηθούν τα δρομολόγια των λεωφορείων:
Από Πάτρα C15 (14:25) και C23 (18:25)
Από Κιάτο C14 (16:05) και C24 (20:05)

Επίσης, λόγω της απεργίας τροποποιούνται τα παρακάτω δρομολόγια:

Στο τμήμα Πειραιάς-Κιάτο-Πειραιάς:

Την Μεγάλη Τρίτη 30.04.2024 οι αμαξοστοιχίες 2302 και 2304 θα πραγματοποιήσουν το δρομολόγιο τους από Πειραιά προς Άνω Λιόσια με τρένο και στο τμήμα Άνω Λιόσια – Κιάτο θα υποκατασταθούν με λεωφορεία.

Στο τμήμα Αθήνα-Χαλκίδα-Αθήνα:

Την Μεγάλη Τρίτη 30.04.2024 η αμαξοστοιχία 2534 θα εκτελεστεί από Αθήνα προς Αφίδναι με τρένο και στο τμήμα Αφίδναι – Χαλκίδα θα υποκατασταθεί με λεωφορείο. Επίσης, η αμαξοστοιχία 2539 στο τμήμα Χαλκίδα – Οινόη θα υποκατασταθεί με λεωφορείο.

Ποιοι δρόμοι κλείνουν

Εντωμεταξύ, έκτακτα μέτρα λαμβάνει η Τροχαία από τις 09:30’ το πρωί στο κέντρο της Αθήνας. Στόχος είναι η καλύτερη διαχείριση της κυκλοφορίας λόγω πραγματοποίησης εξαγγελθεισών συναθροίσεων – συγκεντρώσεων στο πλαίσιο του εορτασμού της εργατικής Πρωτομαγιάς.

Συγκεκριμένα, οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις θα εφαρμοστούν σταδιακά και κατά περίπτωση, όπου είναι απαραίτητο και ανάλογα με την κίνηση των διαδηλωτών, σε οδούς περιμετρικά των Προπυλαίων, της Πλατείας Ομονοίας (Πατησίων, Αιόλου κ.λπ.), της Πλατείας Συντάγματος (Όθωνος, Λεωφόρους Αμαλίας και Βασιλίσσης Σοφίας) καθώς και στους οδικούς άξονες της Πανεπιστημίου και της Σταδίου.

Σε ανακοίνωσή της η ΕΛΑΣ κάνει έκκληση στους οδηγούς των οχημάτων να αποφύγουν τη μετακίνησή τους στους ανωτέρω οδικούς άξονες μέχρι την ολοκλήρωση των συναθροίσεων – συγκεντρώσεων.

Διαβάστε επίσης:

ΕΟΔΥ: «Καμπανάκι» για τον Δάγκειο πυρετό σε ταξιδιώτες και επισκέπτες από το εξωτερικό

Ιερώνυμος: Τα προβλήματα δεν λύνονται με την ισχύ και την εξουσία, αλλά με την ελευθερία και την αγάπη

Μέσα Μεταφοράς: Στάσεις εργασίας την Πρωτομαγιά – Ανατροπή με τις ώρες κυκλοφορίας

Keywords
πρωτομαγια, μεσα μαζικης μεταφορας, σταση εργασιας, απεργια, μαΐου, αθηνα, θεσσαλονικη, ελλαδα, ΓΣΕΕ, συμμετοχή, συνταγμα, twitter, παμε, δραση, διαδηλωσεις, ηπα, γαλλια, ησαπ, σσε, ΠΝΟ, εσκ, υπα, μετρο, πειραιας, θεατρο, τραμ, ελασ, οσυ, λεωφορεια, κτελ, hellenic, λαρισα, χαλκιδα, πατρα, ΕΟΔΥ, ισχύ, κινηση στους δρομους, τελη κυκλοφοριας, απεργια πνο, απεργια μμμ, απεργια 17 δεκεμβριου, απεργια 21 δεκεμβριου, απεργια μετρο, απεργια υπα, απεργιες αυριο, απεργιες σημερα, απεργια μμε, αξια, απεργια ταξι, απεργια 1 δεκεμβριου, γσ πατησιων, εκλογες ηπα, απεργια γσεε, απεργια αδεδυ, τελη κυκλοφοριας 2014, τελη κυκλοφοριας 2015, τελη κυκλοφοριας 2016, οσυ, υπουργειο εργασιας, καταληψεις, αιχμη, αφορολογητο, δουλεια, εργασια, ηπα, κηφισια, πλαισιο, σσε, υγεια, ωρα, αγωνες, αεροδρομιο, αλληλεγγυη, ανω λιοσια, αξιοπρεπεια, αξονες, αττικη, γαζα, δημοσιο, δρομολογια, δρομος, δικτυο, ευρω, ελασ, ελευθερια, ενημερωση, εσκ, ζωης, ιδια, θυσια, κινηση, κιατο, λεωφορειο, λιοσια, μαη, μαΐου, οινοη, ομονοια, οχηματων, οκταωρο, παιδια, παμε, πλοια, υπογραφη, προβληματα, προσληψεις, πρωι, ρυθμισεις, σελιδες, συνεχεια, σειρα, συγκεντρωση, συμμετοχή, σικαγο, συγκεντρωση στο συνταγμα, τμημα, τρενο, τρενα, τριτη, τροχαια, υπα, ισχύ, φωνη, ωρες, αγωνας, ασφαλεια, δικαιωματα, εφαρμογη, ενωση, hellenic, χωρα, υπουργειο, μπροστα, υγειας, ξεκινησε
Τυχαία Θέματα