Ανάλυση CNN: Η συντριβή του ελικοπτέρου και ο θάνατος Ραΐσι έρχονται σε μια δύσκολη στιγμή για την περιοχή – Και το ίδιο το Ιράν

Η συντριβή του ελικοπτέρου που μετέφερε τον πρόεδρο και τον υπουργό Εξωτερικών του Ιράν έρχεται σε μια ιδιαίτερα δύσκολη στιγμή στη Μέση Ανατολή – και για το Ιράν στο εσωτερικό, αναφέρει το CNN σε ανάλυσή του για την επόμενη ημέρα στην Τεχεράνη και ευρύτερα.

Όπως αναφέρεται στην ανάλυση «ο πόλεμος του Ισραήλ εναντίον της Χαμάς και η επακόλουθη ανθρωπιστική καταστροφή που εκτυλίχθηκε στη Γάζα τους τελευταίους επτά μήνες έχει πυροδοτήσει την παγκόσμια κοινή γνώμη και εκτόξευσε τις εντάσεις σε όλη τη Μέση Ανατολή. Έφερε επίσης ανοιχτά έναν σκιώδη πόλεμο πολλών

δεκαετιών μεταξύ του Ιράν και του Ισραήλ».

Το CNN σημειώνει ότι «τον περασμένο μήνα το Ιράν εξαπέλυσε μια άνευ προηγουμένου επίθεση με drone και πυραύλους στο Ισραήλ – την πρώτη του άμεση επίθεση στη χώρα – ως απάντηση σε μια φονική προφανή ισραηλινή αεροπορική επιδρομή στο προξενείο του Ιράν στη Δαμασκό που σκότωσε έναν ανώτατο διοικητή των Ελίτ των Φρουρών της Επανάστασης του Ιράν (IRGC). Το Ισραήλ αντέδρασε μια εβδομάδα αργότερα , σύμφωνα με αξιωματούχους των ΗΠΑ, χτυπώντας στόχους έξω από την ιρανική πόλη Ισφαχάν με πολύ μικρότερης κλίμακας απάντηση».

Έκτοτε τα άμεσα χτυπήματα μεταξύ των δύο έχουν σταματήσει. Αλλά ο πόλεμος δι’ αντιπροσώπων συνεχίζεται με τις πολιτοφυλακές που υποστηρίζονται από το Ιράν, όπως η Χαμάς και η Χεζμπολάχ, να συνεχίζουν να πολεμούν τις δυνάμεις του Ισραήλ, συνεχίζει το CNN, προσθέτοντας ότι η σκληροπυρηνική ηγεσία του Ιράν αντιμετώπισε μια έκρηξη πρόσφατης λαϊκής αντίδρασης στους δρόμους στο εσωτερικό, όπου χρόνια οι κυρώσεις υπό την ηγεσία των ΗΠΑ έχουν χτυπήσει σκληρά.

Η χώρα συγκλονίστηκε από διαδηλώσεις υπό την ηγεσία των νέων κατά της κληρικής εξουσίας και της επιδείνωσης των οικονομικών συνθηκών μετά τον θάνατο της Mahsa Amini το 2022 υπό την κράτηση της διαβόητης αστυνομίας ηθικής του Ιράν. Οι ιρανικές αρχές ξεκίνησαν έκτοτε μια διευρυμένη καταστολή των διαφωνούντων ως απάντηση στις διαδηλώσεις.

Αυτή η καταστολή έχει οδηγήσει σε παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ορισμένες από τις οποίες ισοδυναμούν με «εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας», σύμφωνα με έκθεση των Ηνωμένων Εθνών που δημοσιεύθηκε τον Μάρτιο. Και ενώ οι διαδηλώσεις προς το παρόν έχουν σταματήσει σε μεγάλο βαθμό, η αντίθεση στην ιερατική ηγεσία παραμένει βαθιά ριζωμένη μεταξύ πολλών Ιρανών, ειδικά των νέων, που λαχταρούν για μεταρρυθμίσεις, θέσεις εργασίας και απομάκρυνση από την ασφυκτική θρησκευτική εξουσία.

Πρώην σκληροπυρηνικός αρχηγός του δικαστικού σώματος με το δικό του βάναυσο ιστορικό ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ο Ραΐσι εξελέγη πρόεδρος το 2021 σε μια ψηφοφορία που σχεδιάστηκε έντονα από την πολιτική ελίτ της Ισλαμικής Δημοκρατίας, ώστε να είναι ουσιαστικά αδιαμφισβήτητος. Όσο είναι πρόεδρος, οι εξουσίες του μειώνονται από αυτές του Ανώτατου Ηγέτη Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, ο οποίος είναι ο τελευταίος διαιτητής των εσωτερικών και εξωτερικών υποθέσεων στην Ισλαμική Δημοκρατία, αναφέρει το CNN.  

Διαβάστε επίσης

Τρόμος στον αέρα: Κινητήρας αεροσκάφους της Air India πήρε φωτιά λίγο μετά την απογείωση (Video)

Γάζα: Ανελέητοι ισραηλινοί βομβαρδισμοί παρά τον κυβερνητικό «εμφύλιο» – Νέες… εκκλήσεις Μπάιντεν για κατάπαυση (videos)

Συγκλονιστικό δρώμενο στη Βαρκελώνη: Χιλιάδες διαδηλωτές παρίσταναν τους νεκρούς στη Γάζα (video)

Keywords
Τυχαία Θέματα