Αναταραχή στο Ευρωκοινοβούλιο μετά την άρνηση του ΕΛΚ να υπογράψει επιστολή καταδίκης της ακροδεξιάς πολιτικής βίας

«Μαχαίρια» βγήκαν στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο μεταξύ των ευρωομάδων μετά την άρνηση του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος να υπογράψει επιστολή με την οποία καταδικάζεται η ακροδεξιά βία μετά από μια σειρά επιθέσεων εναντίον πολιτικών στη Γερμανία, το Βέλγιο, την Ισπανία, τη Σουηδία και την Ιρλανδία.

Η ανοιχτή επιστολή καλεί τη Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν να «απορρίψει, συνεργασία ή συμμαχία με την ακροδεξιά και τα ριζοσπαστικά κόμματα» και καταγγέλλει τη σωματική επίθεση εναντίον του Γερμανού κεντροαριστερού πολιτικού Ματίας Έκε. Ο Έκε «τραυματίστηκε σοβαρά» αφού φέρεται να δέχτηκε επίθεση από τέσσερις

νεαρούς άνδρες κατά την τοποθέτηση προεκλογικών αφισών.

Όμως το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ), η μεγαλύτερη ομάδα στο κοινοβούλιο που εκπροσωπεί συντηρητικά κόμματα σε όλη την Ευρώπη, αρνήθηκε, όπως μεταδίδει ο Guardian.

Η δέσμευση του κόμματος της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν να πολεμήσει τις καταστροφικές δυνάμεις αμφισβητείται, λένε οι υπογράφοντες.

Le PPE a refusé de signer une déclaration commune condamnant les violences politiques et s’engageant à ne pas collaborer avec l’extrême-droite.

Nous célébrons aujourd’hui la victoire contre le fascisme.

Le 9 juin, la paix et la démocratie sont en jeu.https://t.co/IhX0DWEaJT

— Mélanie Vogel (@Melanie_Vogel_) May 8, 2024Τι αναφέρει η επιστολή

Η ανοιχτή επιστολή καλεί τη φον ντερ Λάιεν να «απορρίψει οποιαδήποτε ομαλοποίηση, συνεργασία ή συμμαχία με τα ακροδεξιά και ριζοσπαστικά κόμματα» και καταγγέλλει τη σωματική επίθεση στον Γερμανό κεντροαριστερό πολιτικό Ματίας Έκκε. Ο Έκε «τραυματίστηκε σοβαρά» αφού φέρεται να δέχθηκε επίθεση από τέσσερις νεαρούς άνδρες ενώ ανέβαζε αφίσες εκστρατείας.

Η επιστολή έχει υπογραφεί από πέντε από τα κύρια πολιτικά κόμματα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, συμπεριλαμβανομένης της Προοδευτικής Συμμαχίας Σοσιαλιστών και Δημοκρατών, Renew, που εκπροσωπεί τους φιλελεύθερους, τους Πράσινους και την Αριστερά.

Αλλά το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ), η μεγαλύτερη ομάδα στο κοινοβούλιο που εκπροσωπεί συντηρητικά κόμματα σε όλη την Ευρώπη, υποχώρησε.

Η Γαλλίδα ευρωβουλευτής Valérie Hayer, επικεφαλής του Renew, δήλωσε ότι η ομάδα της, η οποία υποστηρίζεται από τον Emmanuel Macron, λυπάται που το ΕΛΚ δεν είχε υπογράψει. Είπε: «Αυτό θέτει υπό αμφισβήτηση τη δέσμευσή τους στον κοινό αγώνα ενάντια στις καταστροφικές, ακροδεξιές δυνάμεις. Προτρέπουμε το ΕΛΚ να επανεξετάσει και να συμμετάσχει σε αυτή τη φιλοευρωπαϊκή δέσμευση».

Οι εντάσεις έχουν δημιουργηθεί μετά τη συζήτηση των ηγετών τον Απρίλιο σχετικά με τις συμμαχίες που είναι έτοιμα να σχηματίσουν τα κύρια κόμματα μετά τις ευρωπαϊκές εκλογές του Ιουνίου. Η Von der Leyen,που είναι υποψήφια για δεύτερη θητεία ως πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ήταν επιφυλακτική στη συζήτηση σχετικά με το κλείσιμο συμμαχιών με τη δεξιά ομάδα ECR, η οποία περιλαμβάνει το κόμμα της Ιταλίδας πρωθυπουργού, Georgia Meloni, καθώς και ακραία δεξιά κόμματα όπως το Reconquête του Éric Zemmour στη Γαλλία, το Vox της Ισπανίας και οι Σουηδοί Δημοκράτες.

Εκείνη την εποχή, η Von der Leyen επέκρινε την ακροδεξιά ομάδα Identity and Democracy που ενώνει την Εθνική Συσπείρωση της Γαλλίας, την Alternative für Deutschland (AfD) και το Λαϊκό Κόμμα της Δανίας, καταδικάζοντάς τους ως «ρωσικούς πληρεξούσιους», αλλά η πιο διφορούμενη θέση της για το ECR ομάδα τράβηξε τα πυρά των κριτικών.

«Απορρίπτει το ΕΛΚ κάθε πρόταση συνεργασίας με την ακροδεξιά»

Το ΕΛΚ αντέδρασε με μανία στη διαμάχη με την ανοιχτή επιστολή, λέγοντας ότι τα πολιτικά κόμματα που υπέγραψαν έπαιζαν ένα «κακό» παιχνίδι και ότι οι προτάσεις ότι η φον ντερ Λάιεν θα συνεργαστεί με την ακροδεξιά ήταν «μ@λ@κι@ς» και «ψευδείς ειδήσεις».

Η Φον ντερ Λάιεν είχε συχνά αποκλείσει το ενδεχόμενο συνεργασίας με την ακροδεξιά, πρόσθεσε το ΕΛΚ.

Την Τετάρτη, η φον ντερ Λάιεν επανέλαβε την πρόθεσή της να μην συνεργαστεί με την ακροδεξιά. Σε μια ομιλία της στη Γερμανία, είπε ότι θα συνεργαστεί μόνο με κόμματα που είχαν «σαφή δέσμευση για το κράτος δικαίου, σαφή δέσμευση για την Ουκρανία και κατά των εγκλημάτων του Κρεμλίνου και σαφή δέσμευση για την Ευρώπη μας».

Η πρόεδρος της Κομισιόν δήλωσε χαρακτηριστικά: «Με τους υπηρέτες του Κρεμλίνου, τους περιφρονητές της δημοκρατίας και τους εξτρεμιστές, δεν υπάρχει ούτε κράτος ούτε Ευρωπαϊκή Ένωση».

Πηγές ανέφεραν ότι το ΕΛΚ είχε αμφισβητήσει τη χρήση του όρου «ακροδεξιά» στην επιστολή. Είναι κατανοητό ότι το ΕΛΚ ήθελε η επιστολή να καταδικάσει την «άκρα αριστερά» και να προσθέσει μια παράγραφο που επαναλαμβάνει ότι η ομάδα των κομμάτων θα συνεργαζόταν, όπως έχει δηλώσει το ΕΛΚ, μόνο με κόμματα που είναι υπέρ της Ουκρανίας, υπέρ του ΝΑΤΟ και υπέρ των κανόνων δικαίου.

Οι υπογράφοντες την επιστολή έγραψαν: «Για άλλη μια φορά η ακροδεξιά προσπαθεί να επαναφέρει τις πιο σκοτεινές σελίδες της ιστορίας μας, αμφισβητώντας όλα όσα φτιάξαμε και δηλητηριάζοντας τις δημοκρατίες μας».

Συνέχισαν «καταδικάζοντας σθεναρά τον συνεχώς αυξανόμενο [αριθμό] περιπτώσεις παρενόχλησης, βανδαλισμού, διάδοσης παραπληροφόρησης, δυσφήμισης και ρητορικής μίσους από ακροδεξιά κόμματα» σε όλα τα κράτη μέλη.

Ο ηγέτης του ΕΛΚ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ο ευρωβουλευτής Μάνφρεντ Βέμπερ, δήλωσε: «Οι αρχές μας είναι σαφείς: συνεργαζόμαστε μόνο με κόμματα που είναι φιλοευρωπαϊκά, υπέρ της Ουκρανίας και υπέρ του κράτους δικαίου».

Οι επιθέσεις σε πολιτικούς στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είναι πλέον συνηθισμένες σε όλη την Ευρώπη, αλλά υπάρχει αυξανόμενη ανησυχία για τις σωματικές επιθέσεις και την παρενόχληση στα ιδιωτικά τους σπίτια.

Το κίνητρο της επίθεσης στον Έκκε την Παρασκευή παραμένει ασαφές. Κανένας από τους εφήβους δεν έχει μιλήσει μέχρι στιγμής, σύμφωνα με την αστυνομία, η οποία είπε ότι ερευνώνται για βαριά σωματική βλάβη. Όμως, η Νάνσι Φέιζερ, η ομοσπονδιακή υπουργός Εσωτερικών, κατηγόρησε την ακροδεξιά για την πυροδότηση κλίματος βίας με ρητορική γεμάτη μίσος, συμπεριλαμβανομένων των μέσων κοινωνικής δικτύωσης.

Διαβάστε επίσης:

MI6: Οι ρωσικές αεροδιαστημικές δυνάμεις εξοπλίζουν τους πυραύλους Kh-101 με δεύτερη κεφαλή

Πέθανε ο Steve Albini: Ήταν ο θρυλικός παραγωγός των Nirvana, Pixies και PJ Harvey

Επιχείρηση σκούπα της αστυνομίας στο πανεπιστήμιο του Άμστερνταμ – Με μπουλντόζες διαλύουν οδοφράγματα και σκηνές φιλοπαλαιστίνιων διαδηλωτών (Videos)

Keywords
Τυχαία Θέματα
Guardian, Αναταραχή, Ευρωκοινοβούλιο, ΕΛΚ,Guardian, anatarachi, evrokoinovoulio, elk