Το μελάνι του Πάρκερ και τα κόκκινα απίδια

Το καθήκον του ο Ολυμπιακός το είχε επιτελέσει-και με το παραπάνω μάλιστα-το βράδυ της Τετάρτης (24/4) όταν ξέρανε την Μπαρτσελόνα και της άρπαξε το πλεονέκτημα έδρας.

Ενα το κρατούμενο, λοιπόν...

Σε μια εξιδανικευμένη Πολιτεία, όπως αυτή που περιέγραψε ο Πλάτων, οι Πειραιώτες θα έπρεπε να βαδίσουν στα περυσινά χνάρια της Παρτίζαν (κόντρα στη Ρεάλ) και να πετύχουν ένα δεύτερο break!

Αλλά, διάβολε, τι κατάλαβαν οι Σέρβοι με τις δυο απανωτές εκτός έδρας νίκες;

Οι Μαδριλένοι γύρισαν

το χαρτί, μετέτρεψαν το 0-2 σε 3-2 και όχι μόνο προκρίθηκαν στο Final Four, αλλά στέφθηκαν κιόλας πρωταθλητές Ευρώπης!

Η ουτοπία και ο σουρεαλισμός

Όλα αυτά δεν τα γράφω για να δώσω άλλοθι στον Ολυμπιακό (ο οποίος δεν το έχει κιόλας ανάγκη) αλλά επειδή απλώς συνιστούν μια πραγματικότητα, την οποία παρεμπιπτόντως έχει ορίσει εδώ και πολλά χρόνια ο ζωγράφος Σαλβαδόρ Νταλί...

Ο Καταλανός αρχιερέας του σουρεαλισμού είχε πει «μην αναζητείτε την τελειότητα, αυτή είναι μια ουτοπία που δεν θα την πετύχετε ποτέ»!

Χθες (26/4) το βράδυ ο Ολυμπιακός φλέρταρε διακριτικά με αυτή την κατά το μάλλον ή ήττον ουτοπία και της έκλεινε πονηρά το μάτι, αλλά ελόγου της έκανε τα γλυκά μάτια στην Μπαρτσελόνα και κάπου εκεί η σεμνή τελετή έλαβε τέλος...

Ο Ολυμπιακός επιστρέφει οίκαδε κουβαλώντας το 1-1, το πλεονέκτημα έδρας και τις ουσιαστικές ελπίδες του να τελειώσει την υπόθεση στο Νέο Φάληρο και να μην ξαναγυρίσει στη Βαρκελώνη.

Ε, όλο αυτό, διάβολε, δεν είναι μικρό πράγμα, ούτε και ευκαταφρόνητο!

Το ίδιο άλλωστε είχε συμβεί και τέτοιες μέρες του 2015, απλώς τότε οι τρις πρωταθλητές Ευρώπης είχαν ηττηθεί στον πρώτο αγώνα, αλλά στάθηκαν όρθιοι και ρέφαραν για τα καλά στον δεύτερο...

Ο Άγιος Γεώργιος και ο Άγιος Αλέξανδρος

Τα υπόλοιπα ήταν δουλειά του Γιώργου Πρίντεζη που έβαλε 19 πόντους στο Game 3 και άλλους 14 στο Game 4 με κορωνίδα το μνημειώδες τρίποντο στην εκπνοή του τελευταίου αγώνα που μάλιστα έτυχε να διεξάγεται ανήμερα τη γιορτή του.

Τότε ο Βαγγέλης Ιωάννου τού έδωσε το παρατσούκλι «Άγιος Γεώργιος», ενώ εάν μετέδιδε τον χθεσινό αγώνα θα μπορούσε να υποκύψει στον πειρασμό να βγάλει τον Πίτερς «Άγιο Αλέξανδρο» και όλο και κάτι θα έβρισκε και για τον Νάιτζελ Γουίλιαμς-Γκος.

Εκεί εντέλει υστέρησε ο Ολυμπιακός έναντι του πρώτου αγώνα της σειράς:είδε τις αξιόπιστες και βιώσιμες λύσεις του να μικραίνουν σε σχέση με την πολυμορφία και την ποικιλομορφία της πρότερης εμφάνισης του...

Το γάντι του Πάρκερ στον Παπανικολάου

Είδε επίσης τον Τζαμπάρι Πάρκερ να παίρνει τους Καταλανούς από το χέρι και να τους οδηγεί εκ του ασφαλούς στη νίκη.

Σύμφωνα με το παλιό κλισέ το οποίο μάλιστα περιείχε τοποθέτηση προϊόντος, «η νίκη υπογράφτηκε με στυλό Πάρκερ» και μένει να φανεί εάν ο προικισμένος σε ταλέντο Αμερικανός φόργουορντ ο οποίος το 2014 επελέγη στο Νο 2 του ντραφτ έχει κι άλλο μελάνι στη γραφίδα του...

Μένει επίσης να φανεί πόση πέραση θα έχει αυτό το μελάνι απέναντι στον Κώστα Παπανικολάου που (είμαι βέβαιος ότι) χθες το βράδυ θα έβλεπε τον λεγάμενο να οργιάζει και θα σκύλιαζε από το κακό του!

Ο αρχηγός του Ολυμπιακού θα περιμένει με ανυπομονησία τον Πάρκερ το βράδυ της Τρίτης και θα λύσει κιόλας τα χέρια του Γιώργου Μπαρτζώκα, ο οποίος χθες κάποια στιγμή κατέβασε μια πεντάδα με τον Πίτερς στο «3», τον Πετρούσεβ στο «4» και τον Μιλουτίνοβ στο «5»...

Είχε τους λόγους του και τις στοχεύσεις του με αυτό το σχήμα, ωστόσο ο Πάρκερ σκόραρε δυο απανωτά τρίποντα και έδωσε στους οικοδεσπότες «αέρα» δέκα πόντων (74-64).

Οι παρτίδες τους στο ΝΒΑ

Είναι προφανές ότι ο Ολυμπιακός δεν κατάφερε να αναχαιτίσει τον άλλοτε σύντροφο του Γιάννη Αντετοκούνμπο στους Μπακς (2014-2018) από τον οποίο έχει δεχθεί 61 πόντους σε τέσσερα ματς, αλλά μπορεί η αχλάδα να έχει πίσω την ουρά!

Μιας και το ‘φερε η κουβέντα οι δυο τους συναντήθηκαν για πρώτη φορά πριν από δέκα χρόνια στο ΝΒΑ, μάλιστα στο πρώτο ραντεβού τους στον αγώνα Μπακς-Ρόκετς στις 29 Νοεμβρίου του 2014, ο μεν Παπανικολάου σκόραρε 12 πόντους ο δε Πάρκερ έβαλε 19.

Ασφαλώς ο Παπανικολάου δεν είναι ο θεράπων ιατρός «δια πάσαν νόσον και πάσαν μαλακίαν», αλλά θαρρώ πως η παρουσία του μπορεί να βγάλει τον Πάρκερ έξω από τη ζώνη άνεσης του...

Ο Ολυμπιακός δεν παραδόθηκε άνευ όρων, χώρια που όταν επέστρεψε από το -11 και προηγήθηκε με 55-54 έδειχνε ικανός να ξαναφύγει νικητής από το Palau Blaugrana, αλλά ας όψεται το τέταρτο φάουλ του Νάιτζελ Γουίλιαμς-Γκος.

Το σουτ του τσίρκου και η μπερδεψοδουλειά

Ο Αμερικανός γκαρντ υπήρξε ο φυσικός αυτουργός του come back σκοράροντας οκτώ μαζεμένους πόντους, μάλιστα το πρώτο από τα δυο τρίποντα υπήρξε προϊόν μιας...σκοτωμένης φάσης από τη γωνία και εμπίπτει στην κατηγορία των σουτ του... τσίρκου, κατά πως τα λένε στην πατρίδα του.

Το επιγενόμενο τέταρτο φάουλ τού έκοψε τη φόρα και ενώ την Τετάρτη ο Ολυμπιακός στηρίχθηκε στη frontline του στο πρώτο ημίχρονο και στο backcourt του στο δεύτερο, χθες η υπόθεση εξελίχθηκε σε... μπερδεψοδουλειά!

Ο Τόμας Γουόκαπ και ο Αϊζέια Κάναν έκαναν σούμα 1/12 τρίποντα και τέσσερα λάθη, ο Μουστάφα Φαλ ήταν... περαστικός, ο Φίλιπ Πετρούσεβ φάνηκε επηρεασμένος από τον τραυματισμό του και μ’ αυτά και μ’ εκείνα ο Μπαρτζώκας είδε τις επιλογές του να μειώνονται δραστικά...

Τα λάθη και οι κατοχές

Στον αντίποδα επανεμφανίσθηκε μετά από καιρό ο... κανονικός Αλεκ Πίτερς και συνέχισαν από εκεί όπου σταμάτησαν στον προηγούμενο αγώνα ο Νάιτζελ Γουίλιαμς-Γκος και ο Σακίλ ΜακΚίσικ που με την ενέργεια, την ορμή και τη σπίθα του κατέβασε τη διαφορά από το -13 στο -4 στη δεύτερη περίοδο, αλλά ο Ολυμπιακός κάμποσες φορές πνιγόταν σε μια κουταλιά νερό!

Αυτό το πιστοποιούν τα νούμερα που είναι αμείλικτα:

Η Μπαρτσελόνα έβαλε 9/19 τρίποντα και ο Ολυμπιακός αντιπαρέβαλε 8/27.

Η Μπαρτσελόνα υπέπεσε σε 10 λάθη και ο Ολυμπιακός σε 19, απότοκο της απροσεξίας του και της επιθετικής άμυνας των Καταλανών

Η Μπαρτσελόνα σκόραρε 25 πόντους από τα λάθη του Ολυμπιακού ο οποίος απάντησε μόλις με πέντε από τα δικά της.

Η Μπαρτσελόνα διαχειρίσθηκε 73 κατοχές και ο Ολυμπιακός μοναχά 57.

Τι δεν καταλαβαίνεις σε αυτή την αντιπαραβολή;

Το μαράζι του Μπαρτζώκα με τις διεκδικούμενες μπάλες

Πέραν τούτων ο Μπαρτζώκας ειδε την ομάδα του να υστερεί σε κάτι που ο ίδιος θεωρεί δικαίως ως θέμα υψίστης σημασίας: στις διεκδικούμενες μπάλες εκ των οποίων, ανεξαρτήτως των ριμπάουντ, οι περισσότερες κατέληξαν σε καταλανικά χέρια.

Προχθές ο προπονητής του Ολυμπιακού δήλωσε ότι «δεν είμαστε εκδρομικός όμιλος για να επικεντρωθούμε στο ότι το ταξίδι μας θεωρείται ήδη επιτυχημένο, εξηγώντας ότι «αυτό θα κριθεί από εάν προκριθούμε στο Final Four».

Το Βερολίνο προσώρας κλείνει πονηρά το μάτι του στους Πειραιώτες οι οποίοι βρίσκονται σε μια διπλή διατεταγμένη υπηρεσία...

Την Τρίτη και την Πέμπτη θα σπιτώσουν τη φιλενάδα τους στο ΣΕΦ και εκεί πια μπορούν να της δείξουν όπως και το 2015 πόσα απίδια βάνει ο σάκος τους!

Keywords
Τυχαία Θέματα