Ο Αντ. Καρπετόπουλος παίζει με τις λέξεις μιας άλλης εποχής

18:34 24/1/2019 - Πηγή: In.gr

«Φεγγαράκι μου λαμπρό ή μπάρμπα Μπρίλιος;», «διακοπές τα Χριστούγεννα ή το Πάσχα;», «Γρανίτα ή υποβρύχιο;» Ο γνωστός δημοσιογράφος Αντώνης Καρπετόπουλος παίζει ένα παιχνίδι με το παρελθόν. Λέξεις που θα φέρουν στις παλαιότερες γενιές εικόνες από τα παιδικά χρόνια. Εικόνες αθωότητας, μιας εποχής που έχει περάσει ανεπιστρεπτί αλλά που θα πρέπει τα νέα παιδιά να ξέρουν.

Να γνωρίζουν πώς μεγάλωσαν οι γονείς και

οι παππούδες τους, να πιάσουν στα χέρια του τα περίφημα Αλφαβητάρια, τα αναγνωστικά με τα οποία μορφώθηκαν γενιές και γενιές.

«ΤΑ ΝΕΑ ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ» συνεχίζουν το νοσταλγικό ταξίδι και σας προσφέρουν το «Αλφαβητάριον» το μακροβιότερο αλφαβητάρι στην ιστορία της ελληνικής εκπαίδευσης, το βιβλίο που μεγάλωσε δύο γενιές Ελλήνων και έγινε η πνευματική βάση για την ανασυγκρότηση του τόπου, από τους Γιαννέλη, Σακκά και εικονογράφηση του Κώστα Γραμματόπουλου, σε μία πολυτελή σκληρόδετη έκδοση.

Το «Αλφαβητάριον» κυκλοφόρησε επί 23 χρόνια (1955-1978), σε 16 εκδόσεις, κι ωστόσο σήμερα είναι δύσκολο να βρεθεί αντίτυπό του σε καλή κατάσταση. Το αναγνωστικό αυτό, εκτός όλων των άλλων, αποτελεί οπωσδήποτε και αναμνηστικό μιας ολόκληρης εποχής. Παράλληλα, όμως, χρησιμοποιήθηκε στην τάξη επί είκοσι χρόνια και προσδιόρισε τον τρόπο προσέγγισης της γλώσσας καθώς και την εκμάθηση της ανάγνωσης από πλήθος μικρούς μαθητές. Το δε (εντυπωσιακό) γεγονός ότι το περιεχόμενό του δεν άλλαξε στα χρόνια της διδασκαλίας του, παρά τις μεγάλες πολιτικές και κοινωνικές αλλαγές, φανερώνει την αποδοχή του ακόμη και όταν άλλαζε η εφαρμοζόμενη εκπαιδευτική πολιτική.

Keywords
Τυχαία Θέματα